У цьому навчальному році на Буковині призупинили діяльність 5 початкових шкіл (+рейтинг шкіл Чернівців за результатами ЗНО)

У цьому навчальному році на Буковині призупинили діяльність 5 початкових шкіл (+рейтинг шкіл Чернівців за результатами ЗНО)

09.09.2017, 13:29
П’ять ЗОШ І ступеня Герцаївського та Хотинського районів не функціонуватимуть

Цей навчальний рік пройде під егідою змін не лише на всеукраїнському рівні, зачепивши когось більше, а когось – менше, а й на місцевому. Торкнуться вони, насамперед, мережі навчальних закладів І-ІІІ ступенів.

Упродовж 12 років чисельність буковинських навчальних закладів, що надають повну середню освіту, збільшилась на 54 (16%), а кількість дітей – зменшилась на 11599 (11,6%). Як наслідок, у 2016/2017 навчальному році в області функціонували 58 нечисленних ЗНЗ.

Директор департаменту освіти і науки Оксана Палійчук зазначає, що серед 263 ЗНЗ І-ІІІ ступенів наповнюваність 10-11 класів становила менше, ніж 15 учнів у класі у 130 школах (49,4%), з них менше 10 учнів – у 61 навчальних закладах, що становить 23,2% від загальної кількості ЗНЗ І-ІІІ ступенів, та у 69 закладах кількість учнів у класах становила від 10 до 15, що становить 26,2%. При цьому найменша наповнюваність учнів 10-11 класів у Заставнівському (74%), Кіцманському (81%), Кельменецькому районі (92%).

- Нечисленні школи якісної освіти не надають, економічно затратні (витрати на одного учня у такій школі становлять від 22 до 33 тисячі гривень, для порівняння – у Чернівцях вартість утримання одного учня становить 8 тисяч гривень), - каже О. Палійчук.

Тому для підвищення якості освіти, економічної ефективності функціонування навчальних закладів, в області впроваджують заходи щодо оптимізації освітньої мережі.

На початок 2017/2018 навчального року заплановано призупинити діяльність 5 ЗОШ І ступеня Герцаївського та Хотинського району; реорганізувати у НВК 4 ЗОШ Вижницького, Герцаївського і Сокирянського району; реорганізувати, понижуючи ступінь, 15 ЗОШ Вижницького, Заставнівського, Кельменецького, Сокирянського та Сторожинецького району.

Станом на сьогодні органами місцевого самоврядування прийнято рішення щодо пониження ступенів Брідоцького НВК І-ІІ ст. Заставнівського району в заклад І ступеня, реорганізації трьох ЗНЗ у НВК в Сокирянському районі, об’єднання класів у 10 закладах (Кельменецький район – 3, Новоселицький - 4, Сокирянська ОТГ - 2, Красноїльська ОТГ – 1).

Також до 1 жовтня планують відкрили школу у селі Йорданешти Глибоцького району. А до кінця календарного року - навчальний корпус с. Тернавка Герцаївського району.

Джерело: https://pogliad.ua/

Міносвіти констатує, що кількість шкіл в Україні скоротиться до 16 566 до 2017-2018-го навчального року, передають «Українські новини». Зокрема зазначається, що від 1 вересня в Україні функціонуватимуть 16 566 загальноосвітніх навчальних закладів, з них у Києві 435.

Середня наповнюваність класів у сільській місцевості становитиме 13 учнів, у містах – 25. Уже з 1 серпня 338 шкіл отримали статус опорних, 744 – їхні філіали.

Рейтинг шкіл Чернівців за результатами ЗНО

Чернівецький ліцей № 3 очолює рейтинг усіх загальноосвітніх закладів міста. Випускники ліцею медичного профілю склали 75 тестувань з основних предметів ЗНО на 180 і більше балів – це найкращий результат. Директор ліцею Микола Зегрюк зазначає, що такі високі показники – це спільна заслуга вчителів та учнів: "Єдиної формули для досягнення успіху не існує. Наші здобутки – це результати наполегливої праці всього колективу. Діти приходять у ліцей із конкретними планами та мріями реалізувати себе". 

На другому місці загального рейтингу – гімназія № 4, яка входить у сотню кращих шкіл України. Це єдиний загальноосвітній навчальний заклад в області, усі випускники якого подолали поріг ЗНО і показали 72 відмінні результати з різних предметів. Близько 63 відсотків усіх випускників отримали високі бали з української мови та літератури і 67 відсотків – з англійської мови. 

"Підготовка до ЗНО і програма в 11 класі – це різні речі. Вчителі на своїх уроках намагаються виділити час для того, щоб ознайомити учнів із матеріалами минулорічних тестувань, і таким чином "проходять" усю програму практично двічі. У 5-6 та в 10-11 класах педагоги мають години факультативних та індивідуальних занять, завдяки чому з’являється додатковий час для пояснення відповідного матеріалу", – каже директор гімназії Іван Солтисік. 

Наступні в рейтингу - гімназія №7, ліцей №1 та гімназія №1.

Джерело: https://molbuk.ua/

1