У церквах румуномовних сіл, які побажають перейти до ПЦУ,  богослужіння залишиться румунською мовою,- експерт (ОНОВЛЕНО о 22.18)

У церквах румуномовних сіл, які побажають перейти до ПЦУ, богослужіння залишиться румунською мовою,- експерт (ОНОВЛЕНО о 22.18)

08.01.2019, 17:17

Наразі церковні громади близьких до Румунії сіл Чернівецької області зайняли вичікувальну позицію

Про ризики для релігійних громад прикордонних сіл Чернівецької області ІА АСС розповів головний спеціаліст відділу з питань охорони культурної спадщини, національностей та релігії Чернівецької ОДА Сергій Бухаров.  Наразі в прикордонних з Румунією селах Чернівецької області, які традиційно орієнтувались на УПЦ МП, ще не обрали подальший шлях. Ризик, що певні румунські кола захочуть посилити свій вплив через церкви у прикордонних селах є, - зазначив Сергій Бухаров.

«У Чернівецькій області – близько ста румуномовних приходів. Певні кола у сусідній країні можуть спробувати переорієнтувати їх на себе. Київський патріархат у свою чергу замало працював із румуномовними приходами. Адже в ПЦУ поки немає жодного такого приходу. Слід враховувати, що близько 20 відсотків мешканців області у церковному житті використовує румунську мову. Варто відзначити, що з об’єднанням української церкви можливість використовувати румунську мову в богослужінні не зникне.»

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернівцях представники Православної церкви України провели спільне Богослужіння: ще 15 парафій планують перейти до ПЦУ

Представники Православної церкви України у Чернівецькій області запевнили, що при переході церковних громад національних меншин до ПЦУ, таким громадам збережуть мову богослужіння, до якої вони звикли.

Про це розповіли архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій та архієпископ Буковинський і Хотинський Герман, повідомляє Укрінформ.

Архієпископ Герман зазначив, що у багатьох румунських ЗМІ ще перед Об’єднавчим Собором розповідали, що, нібито, після створення ПЦУ відбуватиметься суцільна українізація церкви. А, як відомо, Чернівецька область є багатонаціональною. Таким чином, лякали румуномовне населення Буковини, що, нібито, зараз українці прийдуть і заберуть вашу мову, ваші традиції тощо. Але це неправда. Наша церква відкрита абсолютно для всіх, незалежно від того, хто якою мовою розмовляє чи якою мовою хоче звершувати богослужіння,– наголосив архієпископ Буковинський і Хотинський.

Він навів приклад однієї з перших буковинських громад, які вирішили перейти від Московського патріархату до ПЦУ: цій громаді залишили церковнослов’янську мову богослужіння.

"Ось, наприклад, парафія села Шишківці Кіцманського району. Після переходу до єдиної української церкви люди попросили залишити церковнослов’янську мову у богослужінні. Вони до неї звикли, то чому ми маємо бути проти? Запитали у блаженнішого митрополита Епіфанія, він також підтримав це рішення, я благословив, і залишили там церковнослов’янську мову", – розповів архієпископ Герман.

Так само і з румуномовними селами нашої області. Якщо люди захочуть, то залишать румунську мову богослужіння, якщо захочуть – перейдуть на українську. Ніщо не повинно бути перешкодою для об’єднання, – додав він.

Водночас архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій повідомив, що Православна церква України не заперечуватиме, якщо окремі парафії на Буковині приймуть рішення про збереження у церквах традиції відправи богослужінь румунською мовою.

"І навіть румунською мовою... Відомо, що здійснюються богослужіння у Чернівецькій області тепер Російської православної церкви. Якщо громади будуть наполягати на тому, щоб зберегти богослужіння румунською мовою - ми заперечувати не будемо", - сказав він. 

"Якщо якась громада хоче, щоб була українська мова, але є якісь причини – немає літератури, чи треба якийсь час чи поступовість або ще якісь причини – ми сприяємо, допомагаючи. Не штовхаючи, не спонукаючи...", - повідомив владика Онуфрій.

Джерело: https://acc.cv.ua/, molbuk.ua

На фото http://basilica.ro/:  Блаженнійший Патріарх Румунський Даниїл та Святійший Вселенський Патріарх Варфоломій.

ДОВІДКОВО:

Вселенський Патріарх Варфоломій закликав ієрархів Румунської Православної Церкви сприяти єдності Церкви та підтримати становлення єдиної Української Православної Церкви.

Про це повідомляє сайт Румунської Православної Церкви.

“Ухвалене синодальне рішення дарувати Києву автокефалію. Я впевнений, що Румунська Православна Церква братиме участь в збереженні єдності і праведності церкви”, – йдеться в посланні Варфоломія.

Вселенський Патріарх прибув до Румунії на запрошення Патріарха Румунського Даниїла очолити освячення новозбудованого кафедрального храму Румунського Патріархату. Подія присвячена 100-літтю об‘єднання румунських земель 1918 року й утворення сучасної Румунської Держави – цей ювілей відзначається протягом цілого року.

За словами речника УПЦ КП Євстратія Зорі, візит Вселенського Патріарха до Румунії фактично є підтвердженням підтримки Румунською Церквою позиції Константинополя щодо надання Україні Томосу.

“Таким чином напередодні важливих подій для України – ухвалення Томосу про автокефалію, яке очікується наступного тижня під час сесії Священного Синоду Вселенського Патріархату, та наступного за цим Об‘єднавчого Собору – Вселенський Патріарх демонструє підтримку його позиції з боку однієї з найбільших Помісних Церков – Румунської”, – зауважив архієпископ на своїй сторінці у Facebook.

1