У чернівецькому театрі на кінець березня запланували прем'єру за п'єсою Вільяма Шекспіра

У чернівецькому театрі на кінець березня запланували прем'єру за п'єсою Вільяма Шекспіра

09.02.2018, 22:40

У Чернівецькому академічному музично-драматичному театрі заплановано прем'єру вистави "Дванадцята ніч, або Як собі хочете" за п'єсою англійського драматурга Вільяма Шекспіра. 

Сюжет

Дія комедії відбувається у вигаданій країні - Іллірії. Правитель Іллірії герцог Орсино закоханий у графиню Олівію. Графиня в жалобі за смерть брата.

Близнюки - брат і сестра Себастьян і Віола, зазнавши аварії, опинилися в Іллірії і втратили один одного. Віола переодягнувшись в чоловічий одяг, з'являється при дворі Орсино. Герцогові припав до душі парубок на ймення Цезаріо (це ім'я взяла собі Віола), і він наближає її до себе. Віола закохується в герцога. Орсино цього не помічає і дає своєму новому пажу доручення відправитися до Олівії і спробувати посвататися до неї.

При дворі Олівії живе її дядько сер Тобі - п'яниця і веселун. Він коротає час у спільних пиятиках із сером Ендрю, який також безуспішно прагне уваги Олівії. Цезаріо домагається аудієнції у Олівії і передає їй звістку від Орсино. Справа закінчується несподівано: Олівія ввічливо віддає належне чеснотам герцога, але закохується з першого погляду в його посланця.

У місті, тим часом, з'являється Себастьян, що оплакує свою сестру, вважаючи, що вона загинула. Починається низка непорозумінь. Брата і сестру, надзвичайно схожих один на одного, всі плутають.

У фіналі п'єси Себастьян одружується з Олівією, а Віола, зізнавшись у тому, що вона дівчина, — з Орсино. Дебошира сера Тобі покарано, педантичного економа Мальволіо висміяно.

Нагадаємо, у репертуарі чернівецького театру досі йде вистава-фрашка (жарт) за твором Юрія Федьковича «Як козам роги випраляють».  Одна з кращих комедій Юрія Федьковича була написана на основі шекспірівської п’єси «Приборкання норовливої». «Вільно за Шекспіровою драмою» – таку характеристику дав сам Юрій Федькович своїй фрашці «Як козам роги виправляють». В театрі її представляють, як авторство Ю. Федькович & В.Шекспір.

І ось тепер на чернівчан чекає зустріч із твором самого Великого Барда. 

Світлина від BukNews.

1