У Сторожинецькому районі відкрили нову 3-кілометрову лісову дорогу

У Сторожинецькому районі відкрили нову 3-кілометрову лісову дорогу

14.09.2012, 16:29

13 вересня, на території Сторожинецького лісництва відкрито нову лісову дорогу. Вітали лісівників із цією подією голова облдержадміністрації Михайло Папієв та голова Держлісагентства України Віктор Сівець. Керівник крайової виконавчої влади зауважив, що підприємства лісової галузі краю цьогоріч запланували збудувати 18,5 кілометра нових лісових доріг та відновити понад 43 км. Вартість усіх запланованих робіт - 14 млн. грн.

«Протяжність дороги, яку ми сьогодні відкрили, - понад три кілометри, а вартість будівництва - 650 тис. гривень. Ці кошти, за попередніми розрахунками, окупляться протягом п’яти років. Завдяки новозбудованій дорозі на 12 кілометрів зменшилася відстань для вивезення лісоматеріалів, а відстань трелювання сировини скоротилась з трьох кілометрів до одного», - сказав Михайло Папієв. Будівництво нових лісових доріг, за словами керівника крайової виконавчої влади, сприяє не лише розвитку лісової галузі, але й регіону в цілому.

«Лісова галузь повинна стати провідною в Чернівецькій області, зоною успішного залучення інвестицій, галуззю, якою пишаються буковинці. Це цілком реальна й посильна для нас всіх перспектива. Наші ліси мають стати візитівкою краю», - сказав сьогодні, 13 вересня, голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв під час урочистостей з нагоди відзначення Дня працівника лісу.

Вітаючи працівників лісової галузі з професійним святом, керівник крайової виконавчої влади особливу увагу приділив охороні лісів від лісопорушень. За словами Михайла Папієва, варто пришвидшити впровадження природозберігаючої техніки на лісорозробках, перейти на використання в горах тільки колісних тракторів та повітряно-трелювальних установок. Окрім цього, треба створити розвинуту структуру реалізації недеревної продукції лісу. Також є нагальна необхідність збільшити кількість підприємств з переробки березового соку, грибів, лікарської сировини, дикоростучих ягід і плодів та продукції рибних господарств. «При якомога ширшому використанні продукції побічних лісокористувань споживчий ринок області можна забезпечити якісною продукцією з натуральної сировини», - зауважив голова обласної державної адміністрації. А лісогосподарські підприємства, за його словами, можуть додатково отримувати немалі кошти.

«Варто працювати і над збільшенням поголів’я диких тварин, посилити боротьбу з браконьєрством, створити умови та відповідну інфраструктуру для проведення полювання закордонними мисливцями, - наголосив Михайло Папієв. - Перспективний напрямок для Буковини - використання естетичної і рекреаційної цінності лісу, тому для розвитку туризму необхідно відповідним чином облаштувати територію лісового фонду, зокрема, забезпечити належне шляхове сполучення та розбудову відповідної інфраструктури, привести у належний стан насадження вздовж доріг та навколо населених пунктів».

Джерело: прес-служба ОДА

У Сторожинецькому лісгоспі здали другу чергу лісової дороги довжиною 3 кілометра. На перший погляд, це не багато, але значення цього шляху важко переоцінити. Він з'єднує п'ять сіл з районним центром, рятує заасфальтовані дороги від псування покриття і економить шлях тралювання дерев майже втричі.


Лісова дорога, вартість якої склала 650 тисяч гривень, має довжину 12 кілометрів, останні три з яких буквально вигризали у природи - розповідають лісівники. Тут хоч і грунтове покриття, але навантаження у 30-25 тон, яке ця дорога може витримати, досить суттєве. Раніше усі лісовози їхали через навколишні села, тепер ця проблема вирішена.

Володимир Сеник, головний інженер ДП "Сторожинецьке лісове господарство": "Лісовозні машини великі, вони створювали певні незручності для жителів, сьогодні це питання знімається, крім того скорочується вивізка на 12-13 кілометрів і відстань тралювання з 3000 до 1000 ".

Також лісівники зауважують відкритий шлях підвищує протипожежну безпеку, адже тепер є доступ до усіх квадратів та просік. Втім, поки що будуть вестися суто профілактичні роботи.

Олександр Москалюк, лісничий: "В нас робиться тут нічого не буде, але вже є доступ до цих насаджень, будемо вибирати, де що потрібно - де прохідні, де санітарити. Тут всі категорії є, але ліс досить спілий".

ВІдкривати останні три кілометра дороги приїхали очільники краю і навіть лісового господарства України. Михайло Папієв після урочистого перерізання стрічки наголосив, що цією дорогою їздитимуть не лише лісовози, вона стане в пригоді і жителям навколишніх сіл: "Це 5 населених пунктів, які отримали сьогодні змогу добиратися до обласного і районного центруекономити відстані, які вони долали раніше по 15-20 кілометрів".

Володимир Сівець, голова держагентства лісових ресурсів: "Як тільки зявляється така дорого, зявляються одразу новітні механізми, повітряні канатні установки. Тому що як тільки ми запустимо першу, одразу з'являться півдприємці. Це вигідно краю - розвивати інфраструктуру".

Після урочистого відкриття останньої чергі лісової дороги чиновники завітали до Сторожинця - на урочистості, присвячені дню працівників лісового господарства, який традиційно відзначають 18 вересня, і тут-таки нагородили кращих представників цієї галузі.

Надія Величко. Телеканал «Чернівці».

1