Прокуратура встановлює винних у масовому отруєнні людей: у Сокирянах можуть призупинити централізовану подачу води (ОНОВЛЕНО)

Прокуратура встановлює винних у масовому отруєнні людей: у Сокирянах можуть призупинити централізовану подачу води (ОНОВЛЕНО)

07.07.2017, 20:30

Воду із Сокирянського водогону на Буковині визнали непридатною для пиття. 

У Сокирянах 6 липня відбулось екстрене засідання районної комісії ТЕБ та НС за участю начальника відділу санітарно-епідеміологічного нагляду, організації розслідувань спалахів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області В’ячеслава Чернявського та заступника директора державної установи "Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України" Ірини Ковалевської.

Головний лікар Сокирянської ЦРЛ Олена Мельничук, звітуючи перед членами комісії зазначила, що пройшли стаціонарне лікування з гострими кишковими захворюваннями 57 хворих, 34 отримали медичну допомогу амбулаторно. З усіх хворих, які звертались з даним діагнозом, майже 90% жителі міста Сокиряни.

Про результати досліджень проб води з Сокирянського водогону повідомила в.о. завідуючої Сокирянського районного відділу лабораторних досліджень Марина Колчева, адже за результатами лабораторних досліджень проб води, відібраних 4 липня з різних місць Сокирянського міського водогону, відхилення від "Гігієнічних вимог для питної води, призначеної для споживання людиною" за мікробіологічними показниками, виявлені у 4-х пробах ( на контрольних точках "Шипіт", ДНЗ "Барвінок", Гімназія та ресторан). 

Начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідувань спалахів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області В’ячеслав Чернявський повідомив, що впродовж двох днів на території Сокирянського району комплексно перевірятимуть усі можливі джерела захворювань спеціалісти Держпродспоживслужби, які за результамтами роботи представлять свої висновки. Однак вже сьогодні впевнено можна сказати, зазначив пан Чернявський, що в Сокирянах фактично знезараження води не проводиться.

Сокирянський міський голова Василь Равлик проінформував присутніх, що комунальним підприємством "Сокиряни – благоустрій" виконано всі приписані заходи – покошено траву, відремонтовано огорожу та замінено замки.

Голова Сокирянськох районної державної адміністрації Gетро Бескупський ознайомив членів комісії ТЕБ та НС з пропозиціями державної установи "Чернівецький обласний лабораторнbq центр МОЗ України", відповідно яких було прийнято рішення рекомендувати Сокирянській міській раді призупинити централізовану подачу води в місто Сокиряни з 7 липня 2017 року до стабілізації епідеміологічної ситуації, а також організувати в період відсутності централізованого водопостачання безперебійне забезпечення жителів міста Сокиряни привозною водою гарантованої якості.

За матеріалами: "Північно-бесарабський інформаційний портал".

ДОВІДКОВО: 

Сьогодні, 7 липня 2017 року, відбулося позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при  обласній державній адміністрації, на якому розглянуто стан епідемічної ситуації в Сокирянському районі. 

Комісією всебічно оцінено ситуацію, та, зважаючи на попередні результати епідеміологічного розслідування, прийнято рішення, спрямоване на попередження спалахів гострих кишкових інфекцій на території області. Наголошено на персональній відповідальності голів районних державних адміністрацій, міських голів, голів об’єднаних територіальних громад, керівників та засновників закладів ресторанного господарства за подання населенню питної води гарантованої якості, функціонування закладів громадського харчування.

За результатами оперативного епідеміологічного аналізу захворюваності гострими кишковими інфекціями жителів Сокирянського району встановлено, що спалах розпочався 27.06.2017, коли було зареєстровано 5 хворих, які звернулися за медичною допомогою у лікувально-профілактичні заклади району.

З 27.06.2017 по 07.07.2017 зареєстровано 111 випадків гострих кишкових інфекцій, в тому числі серед дітей до 15 років – 44.

Станом на 15-00 год. 07 липня 2017 року в інфекційному відділенні Сокирянської ЦРЛ лікується 14 хворих: 7 дітей та 7 дорослих. Стан хворих задовільний.

Проведення протиепідемічних заходів продовжується.

Прокуратура розслідує факт масової інфекції в Сокирянах.

Кельменецька місцева прокуратура внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 325 КК України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням).

Наразі, за інформацією медичних установ Сокирянського району, відомо, що у період з 19.06.2017 по 07.07.2017 року до Сокирянської центральної районної лікарні та Сокирянського районного центру первинної медико-санітарної допомоги за медичною допомогою звернулося 165 хворих, з них 47 дітей з діагнозом “гостра кишкова інфекція”, госпіталізовано 71 особу, з них 19 дітей.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснює Сокирянське відділення поліції Кельменецького відділу поліції ГУНП в Чернівецькій області за процесуального керівництва Кельменецької місцевої прокуратури. Про результати розслідування громадськість буде повідомлено додатково.

1


КОМЕНТАРІ (2)

равлик засрався давно а тепер через цього дебіла засралася громада. Оце досягнення децентралізації і створеної громади

avatar

Громада

07 липня 2017 11:30

підтримую  Це результат відсутності влади і бардак  Равлик чекає янека щоб йому поміг бо він навіть не знає де водозабір і що треба воду очищати. Де ж ті мільйони що прийшли на громаду?? Де дороги де парк і інші обіцянки?? Але так лохам ( виборцям) і треба. Бачили очі що вибирали тож їжте щоб аж повилазили

avatar

Правда

07 липня 2017 20:54