У сесійній залі Чернівецької міськради п'ять кандидатів у мери, - міський голова Каспрук

У сесійній залі Чернівецької міськради п'ять кандидатів у мери, - міський голова Каспрук

25.09.2015, 00:14

Депутати зірвали засідання сесії, частина не прийшла, інші не реєструвалися

Сесія Чернівецької міської ради чи з’ясування стосунків? Чергове зібрання місцевих обранців було схоже на передвиборчі дебати, а не сесію. Більше того, до обідньої перерви чернівецькі депутати навіть не дійшли до розгляду першого питання порядку денного, а ось чи був після перерви кворум?

70-а сесія міської ради розпочалась розглядом питань, які були винесені у «різне», поза порядком денним. Проте вже на початку роботи депутатів до сесійної зали зайшли учасники АТО, які перервали роботу сесії і висловили свої вимоги до влади: «ми рік слухали, як ви працюєте, почекаєте. Я вас не перебивав і ви мене не перебивайте. Ми прийшли нагадати про себе, що є АТОшники в цьому місті, був створений при міській раді координаційний штаб учасників АТО. Два тижні тому був знятий голова координаційного центру і одразу наступного дня було змінено положення по коаліційному центру. Чому змінили положення без нашого відома?»

Саме в координаційному центрі повинні розглядати всі заявки на землю. Ось тільки керівники центру скаржаться: виконком міськради зв’язав їм руки. Бо, щоб виділити конкретну ділянку АТОвцю, координаційний центр має за неї проголосувати більшістю - це 11 голосів, які набрати нереально. Таке правило встановив виконком міськради. 

- Рішення координаційної ради вважається легітимним тільки в тому випадку, якщо проголосувала більшість загального складу, - зазначив Степан Меленко, голова координаційного центру учасників АТО.

Досі ж достатньо було більшості присутніх. Зібратися усім складом, а це 21 людина, не можуть ніколи, кажуть військові. Бо чимало з них досі на службі. Та найбільше обурив бійців той факт, що з ними не радились.

- Нам не те що це не сподобалось. Це зробили без нашого відома. Це зробили на засіданні, а в кінці нам показали ці документи і поставили перед фактом, - підкреслив Олег Марчук, заступник голови координаційного центру учасників АТО.

Та вирішити проблему, з якою учасники координаційного центру прийшли на сесію Чернівецької міськради, ніхто не поспішав. Депутати перестрибували з одного питання на інше, однак, конструктиву не шукали.

- Припиніть гратися в бюрократію, припиніть гратися в панів, царів і ще в когось, - закликав Степан Меленко.

- У першу чергу це невигідно владі - слухати нас. Ви самі бачите, яке ставлення до нас на сесії: всі посміялися, зробили з нас дурнів і плюнули нам в очі. Я лиш так можу це назвати. Розвернулися і пішли на перерву, - наголосив Олег Марчук.

Окрім невдоволення змінами, які відбулися у складі координаційної ради, учасники АТО висловили свою позицію щодо проблеми із виділенням земельних ділянок військовим: 

- «Ми виступили з ініціативою, щоб історичний центр міста не надавати АТОшникам, окрім сімей загиблих і інвалідів 1-ї і 2-ї групи, але є інші райони в місті, давайте землю там, а не на болоті».

- «Земельне питання - це перше, але ще є таке питання у ветеранів АТО, що вони живуть, хто де. Хто на вокзалі живе, хто не має умов для проживання і таких багато».

- «Ми вимагаємо, щоби була прозорість в цій справі, щоби були відкриті всі списки вільних земельних ділянок. Всі люди мають право отримати землю».

Місцева влада запевнила, що усі учасники АТО отримають земельні ділянки у районі вулиць Лукіяновича та Коломийської. Лише сім’ям загиблих виділять земельні ділянки у центрі міста чи в іншому обраному ними місці.

- Лук’яновича-Коломийська, де є майже 1200 земельних ділянок. Сьогодні ми на сесії затверджуємо 130 - виділення ділянок 130 учасникам АТО, які дали згоду на той чи інший мікрорайон. На другу сесію піде ще 150-200, - сказав Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

Після перерви та затяжних суперечок міський голова повідомив, що рішення виконкому, яке зв’язує руки координаційному штабу, ветує.

- Рішення виконавчого комітету буде зупинено моїм рішенням, - запевнив Олексій Каспрук.

Окрім того, повідомив, що до кінця року всі учасники АТО, які нині у черзі за ділянками, отримають свою землю обітовану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Земельні ділянки у центрі Чернівців чи в обраному ними місці виділять лише сім'ям загиблих в АТО

Також на сесію прийшов заступник міського голови Олександр Паскар, який був мобілізований і несе службу у Луганський області.

Олександр Паскар, заступник Чернівецького міського голови:

«Коли я приїхав в Чернівці, я відкрив інтернет і побачив на сайті міськради, що міський голова запрошує на сесію своїх заступників. Я згадав, що крім того, що я старший лейтенант та командир взводу, я ще й заступник Чернівецького міського голови, тому я скористався цією нагодою і прийшов сюди. Головною метою мого візиту є привітання».

Олександр Паскар передав подяки чернівецьким школам, волонтерам та деяким депутатам за посильну допомогу бійцям, які перебувають в зоні АТО.

А вже незабаром по тому міський голова оголосив обідню перерву. Проте після перерви кворум не зібрався. Відтак 70-а сесія Чернівецької міської ради навіть не дійшли до розгляду першого питання порядку денного.

Мер Чернівців Олексій Каспрук зазначив, що депутати вже розпочали свою передвиборчу агітацію в сесійній залі.

- У сесійній залі я нарахував десь п’ять кандидатів на посаду міського голови, - каже О. Каспрук. – Зрозуміло, що вони розпочали свою передвиборчу агітацію, і очікувати схвальних відгуків роботи міськради від них важко. І часто їхня критика огульна, яка не має підтвердження.

За словами мера О.Каспрука, на сьогоднішньому засіданні ради мали ухвалити важливі для життєдіяльності міста питання. Серед них, затвердити Стратегію сталого розвитку середмістя Чернівців, призначення щомісячної допомоги родинам загиблих в АТО, індексацію зарплат бюджетникам на 12 млн.гривень, виділення коштів на закупівлю медичних препаратів та інші.

- Оголошено перерву в роботі сесії, спробуємо зібратися завтра, - сказав міський голова Олексій Каспрук. - Але я готовий до того, що сесія може тривати до виборів.

Мер вважає, що сесія не відбулася через спротив деяких депутатів. Зокрема, окремим з нинішніх депутатів, які хочуть знову потрапити до ради, не подобається Статут територіальної громади Чернівців.

- Підстав для перенесення сесії озвучено не було — якісь міфічні"шкурняки", - каже мер. - Усі питання могли бути обговорені у сесійній залі. Моя пропозиція про проведення останньої сесії цього скликання без політичного цирку не знайшла відгуку у депутатів. У сесійній залі я нарахував не менше 5 кандидатів на посаду мера, вони вже вирішили розпочати виборчу кампанію.

Джерело: vidido.ua, ТРК Чернівці, molbuk.ua, ТВА

1