У селі Оселівка Кельменецького району не вщухає конфлікт між сільським головою та мешканцями села

У селі Оселівка Кельменецького району не вщухає конфлікт між сільським головою та мешканцями села

21.09.2016, 15:29

Конфлікт триває уже півроку

Кажуть, маленькі села – дружні, адже там чи не всі між собою рідня. Однак про село Оселівка Кельменецького району такого не скажеш.

 Уже з півроку там триває конфлікт між мешканцями села та сільським головою. Причини різні – комусь не дали земельну ділянки, комусь – не допомогли. Люди кажуть, що обурені діями голови, однак відверто висловити їй недовіру бояться.

 Мешканець Оселівки Микола Боштан розповідає, що це терпіти більше не можна.

 - Донедавна таких випадків неординарної поведінки ще не було, - каже чоловік. – Я написав заяву ще у грудні торік, і мені як державному службовцю належало отримати до 0,70 сотих землі. Але так і не побачив її. За весь цей час вислухав різні версії, чому так: нам потрібно зробити інвентаризацію земель; ми не виміряли землю; я займаюся електрифікацією і так далі. Коли я перший раз звертався, мені сказала голова, що такі питання вирішувати потрібно в кабінеті, а не по телефону. Коли я звернувся з проханням надати мені письмову відповідь, чому мені не дали землю, завжди знаходилася причина: то секретаря немає, то він у відпустці. А брати голови отримали земельні ділянки. Люди кажуть, що це землі, котрі виділили для АТОвців. На сесії сільської ради нікого не пускають. Коли я звертався до голови з проханням пояснити, чому мені не дають ділянку, вона на мене почала кричати, а потім взагалі викликала поліцію.

 Однак сільський голова Алла Шепенюк усе це спростовує.

 - Я ніколи нічого не крала і чесною працею все заробила, - каже жінка. – До 9 Травня ми проводили мітинг і я ремонт робила за власні кошти, і музику на свої кошти найняла. Коли гравій возили – теж платила вантажникам. Бо у бюджеті в нас немає коштів. А вільної землі у нас справді немає.

 А. Шепенюк зазначає, що вільна земля є під пасовища, однак нещодавно вдалося «знайти» ділянку для молодої сім`ї.

 - Деяким сім`ям виділяємо ділянки, адже була земля, котру не використовують, бо померли власники. До нас звернулася багатодітна матір, і ми її заяву задовольнили. У нас є близько 40 будинків, котрі стоять порожніми. Прийняли рішення, що до кінця року, якщо люди не вирішать, що з ними робити, то ми ці землі заберемо на баланс сільської ради. Тоді будемо й будемо розпоряджатися цією землею, - підсумовує сільський голова.

 У хаті прописали чужу людину

 Та це не єдина проблема у селі. Виходець із Оселівки Микола Боштан розповідає, що у хаті його родички прописали жінку з дітьми.

 - Моя родичка старенька, і їй потрібен був догляд. Пішла вона якось у сільську раду, а там не було вільної людини для цього. Однак потім їй все таки надали молоду жінку з дітьми. А через деякий час – прописали там, - каже чоловік. – Я пішов до голови і запитав, як так вчинили, на що мені голова сказала – а тобі того хіба треба? Вона мені каже, що якби я наполягав, прийшов до неї і ми переговорили, то вона б виписала їх звідти. Суть не в тому, чи треба, але чому так робити? Нам цієї хати не треба, ми у Чернівцях проживаємо.

 Сама Ірина (родичка) каже, що Штефка (жінка, яку надали для догляду) за нею доглядала, але за догляд їй треба було заплатити. Ірина купила магнітофон, потім дала їй і дітям телевізор.

 - А потім Штефка сказала, що хоче, аби її тут приписали, бо вона не була приписана в селі, - каже пенсіонерка. – Ну я не була проти. І тоді секретар зробив заповіт і я його підписала. Він мені зачитував, бо я неграмотна.

 Воюють за другий поверх сільської ради

 Після розпаювання земель другий поверх сільської ради виставили на аукціон. М. Боштан розповідає, що, коли його проводили, було багато людей, серед них і родичі сільської голови, і його брат. Конкурс виграв Борис Боштан, хоча ніхто й не думав, що він за приміщення заплатить велику суму.

 - Голова вирішила, що потрібно відбити приміщення, адже його повинен був отримати її брат. Вона найняла адвоката і сказала, що це приміщення вона відбере все одно. Але ж другий поверх пустував уже добрий десяток років, - каже М. Боштан. – Там хотіли зробити стоматкабінет, перукарню, аптеку – всі люди чекали. А голова щось вигадує. Вона перед виборам у селі наобіцяла людям різного, кому крупи приносила, кому ще щось, одному чоловіку з Крокви пообіцяла дати в оренду став.

 А. Шепенюк каже, що приміщення купили незаконно, апелюючи до того, що це адмінбудинок, і продавати другий поверх немає потреби.

 Яна МАРІЯНЧУК

 Джерело: https://pogliad.ua/

 

Селом ходять чутки, що на очистку цвинтаря виділили 30 тисяч гривень, а на реконструкцію пам`ятника на кладовищі – 15 тисяч

У селі Оселівка Кельменецького району не вщухає конфлікт між сільським головою та мешканцями села. Одна з причин – сільський цвинтар.

 Мешканець Оселівки Борис Настюк розповідає, що на цвинтарі викорчували дерев багато – великі вирізали, натомість кущі залишили.

 - Там як після бомбардування, - каже чоловік. – Зрізані дерева так і залишили між гробами, ще й палити то все на цвинтарі хотіли.

 Селом ходять чутки, що на очистку цвинтаря виділили 30 тисяч гривень, а на реконструкцію пам`ятника на кладовищі – 15 тисяч. Однак по факту нічого не зроблено. Почистили цвинтар лише з боку дороги. А на самому кладовищі усе заросло кущами, між могилами лежать зрубані дерева та купи гіляк.

 Не задоволений чоловік і тим, що йому уже який місяць не можуть виділити у користування земельну ділянку. Ще у жовтні чоловік подав заяву на отримання земельної ділянки на 25 соток, але і донині не отримав її.

 - Мені сказали, аби я брав ділянку, де акації. Мовляв, хочеш землі - корчуй їх, та будеш мати город. Та я помру за тих два роки, - каже чоловік. – Мали переміряти земельні ділянки села, мені навіть казали, що зможу бути у комісії. До того ж у нас багато людей позаймали ділянки самозахопленням. Але і донині всі мовчать.

 

Між могилами у селі на Буковині лежать зрізані дерева
Між могилами у селі на Буковині лежать зрізані дерева
Між могилами у селі на Буковині лежать зрізані дерева
Між могилами у селі на Буковині лежать зрізані дерева
Між могилами у селі на Буковині лежать зрізані дерева
Між могилами у селі на Буковині лежать зрізані дерева
 
Джерело: https://pogliad.ua/
1