У селі на Вінниччині, де поховані буковинські євреї, які померли на шляху до Трансністрії, відкрили пам'ятний знак

У селі на Вінниччині, де поховані буковинські євреї, які померли на шляху до Трансністрії, відкрили пам'ятний знак

11.10.2021, 11:49

10 жовтня 2021 р. у с.Тропове, яке неподалік Могилева-Подільського, урочисто відкрили пам'ятного знак на тому місці, де поховані буковинські євреї, які померли на шляху до Трансністрії.

Про це повідомила директорка обласного краєзнавчого музею Ірина Яворська. 

Дорога на Трансністрію... Страшний шлях, яким пройшли десятки тисяч євреїв-буковинців, - розповіла Ірина Яворська. - Вчора, 10 жовтня у с.Тропове, що на Вінничині було відкрито пам'ятний знак, де були поховані у 1941 -1942 р.р. три сотні наших земляків, які по дорозі в табори померли від голоду, холоду та хвороб. Пам'ятаймо... Не забудьмо!..

 Таких місць, ярів, підлісків на Вінниччині аж 155.

 Фото з ФБ сторінки Ірини Яворської. 

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: на відкритому повітрі

На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять, на відкритому повітрі та дерево

ДОВІДКА Інституту історії України: 

ТРАНСНІСТРІЯ

ТРАНСНІСТРІЯ (румун. — Transnistria; "Задністров’я") — укр. землі поміж Дністром і Пд. Бугом, які впродовж 1941—44 були окуповані й адміністровані союзницею нацистської Німеччини Румунією. До складу губернаторства Т. було включено пд.-зх. укр. землі, а саме — пд. райони Вінницької області, зх. райони Миколаївської області та всю Одеську область у тодішніх її адм. кордонах, а також лівобережні райони Молдав. РСР. Зх. кордони губернаторства проходили по умовній лінії Могилів-ПодільськийБарЖмеринка. Кордони вздовж Дністра і Пд. Бугу визначалися демаркаційними лініями із "власне Румунією" і відповідно з нім. зоною (на пд. — по узбережжю Чорного моря між устями річок Дністер і Пд. Буг; на зх. — по р. Дністер від устя до впадіння в Дністер лівої прит. Лядова; на сх. — по р. Пд. Буг від устя до впадіння в Пд. Буг правої прит. Ров; на пн. — по річках Лядова і Ров до їхніх витоків у Барському р-ні Він. обл.). Адм. центром був спочатку Тирасполь, а з 17 жовтня 1941 — Одеса.

Формально до складу Румунії Т. не входила, на відміну від Бессарабії та Буковини. За угодою від 30 серпня 1941, підписаною в Тигіні (Бендери) представниками нім. і румун. командування, Румунія одержала мандат на проведення тимчасової "адміністрації та економічної експлуатації". Задля кер-ва і координації діяльності окупаційної адміністрації і влади при уряді Румунії було створено "Воєнно-цивільний кабінет для адміністрації Бессарабії, Буковини і Трансністрії".

Румунський уряд, очолюваний Й.Антонеску, впровадив цивільне адм. управління. Очолював Департамент цивільного губернатора Трансністрії губернатор. Згідно з декретом № 1 від 19 серпня 1941 в підпорядкуванні губернатора перебував адм. апарат, який складався з ген. директора та 5-ти директорів, які очолювали фінансову, транспортну, пром., с.-г. і санітарну дирекції. Наприкінці 1941 кількість дирекцій збільшилася до 22-х. Губернатору підпорядковувалися жандармерія і поліція. Т. була поділена на 13 повітів: Могилівський, Жугастру (з центром в Ямполі), Тульчинський, Рибницький, Дубоссарський, Тираспольський, Балтський, Голтський, Ананьївський, Березівський, Одеський, Овідіопольський, Очаковський. Повітами управляли повітові префектури на чолі із префектами. 13 повітів поділялися на 64 р-ни, які очолювалися районними претурами на чолі із преторами. Райони, у свою чергу, поділялися на комуни, які складалися із сіл чи кількох невеликих присілків. Комуною управляла сільс. управа — примарія, якою керував примар. Рад. колгоспно-радгоспна система була збережена.

У містах були адм. органи — примарії. Одеса і Тирасполь були виділені в окремі муніципалітети, а примарії цих муніципалітетів підкорялися безпосередньо губернатору. Система дирекцій у містах була аналогічною губернаторському адм. апарату. Гол. жандармський інспекторат, поліцейські органи (карний відділ і таємна поліція (сігуранца)) підпорядковувалися губернаторові.

Від січня 1944, із наближенням фронту, цивільне губернаторство було ліквідовано разом із терміном "Трансністрія". Влада на території між Пд. Бугом і Дністром зосереджувалася в руках румун. військ. командування. Адм. апарат скорочено, а дирекції губернаторства і муніципалітети ліквідовано. Повіти реформовано в дистрикти.

21 березня 1944 керівництво Третього райху запропонувало румун. адміністрації і румун. окупаційним військам покинути зайняту територію, гітлерівське окупаційне командування перебрало владу.

МИХАЙЛУЦА Микола Іванович, НІКУЛЬЧА Ігор Якович

Література:
  1. Fisher J.S. Transnistria: The Forgotten Cemetery. New York — London, 1969
  2. Жуковський А. Українські землі під румунською окупацією в часи Другої світової війни: Північна Буковина, частина Бессарабії і Трансністрія: 1941—1944. «Український історик» (Нью-Йорк—Торонто—Мюнхен), 1987, р. 24, ч. 1—4 (93—96)
  3. Никульча И.Я. Румынский оккупационный режим в Транснистрии. В кн.: Записки історичного факультету, вип. 5. Одеса, 1997
  4. Dallin A. Odessa, 1941—1944: A Case Study of Soviet Territory Under Foreign Rule. Iasi—Oxford—Portland, 1998
  5. Verenca O. Administra?ia civil? român? în Transnistria 1941—1944. Bucure?ti, 2000
  6. Solovei R. Activitatea Guvernamintului Transnistriei on domeniul social-economic ?i cultural: 19 auq. 1941 — 29 ian. 1944. Ia?i, 2004
  7. Щетніков В.П. Одеса під час фашистської окупації 16 жовтня 1941 — 10 квітня 1944 рр. В кн.: Архіви окупації: 1941—1944. К., 2006
1