У селі на Хотинщині через зсув ґрунту,  спричинений ймовірно вирубкою дерев, руйнуються житлові будинки

У селі на Хотинщині через зсув ґрунту, спричинений ймовірно вирубкою дерев, руйнуються житлові будинки

09.09.2015, 20:11

У селі Санківці Хотинського району стався зсув грунту, який руйнує житлові будинки.

Про це повідомляє прес-служба Чернівецької облради.

За словами Санковецького сільського голови Ніни Стрільчук, зсувні процеси розпочалися багато років тому. Проте на думку мешканців села, їх активізацію спричинила незаконна рубка акацієвих насаджень на верхів’ї зсувного схилу, яку Хотинський держспецлісосп провів минулого року. 

Директор лісгоспу Віталій Качан надав депутатам облради, сільському голові та представникам екологічної інспекції документи, які засвідчують цілковиту законність рубок головного користування на зазначеній території. Причинно-наслідковий зв'язок між зсувом і заготівельними роботами в акацієвих насадженнях не встановлено. Екологи та лісівники висловили думку, що старі зарості акації з її поверхневою кореневою системою не в змозі утримати грунт від зсуву. 

Водночас, оскільки значна частина села розташована на підземних озерах, зсувам сприяє відсутність на екологічно проблемних ділянках елементарної системи водовідведення. Тому під час сильних опадів вода із зсувонебезпечних схилів заливає сільську дорогу і будинки біля неї, завдає шкоди їхнім фундаментам і стінам.

Члени постійної комісії висловили переконання, що потрібно належно упорядкувати зсувонебезпечну територію та терміново розпочати її ґрунтовне геологічне вивчення, на підставі якого розробити конкретні заходи з ліквідації у Санківцях проблем, спричинених зсувними процесами. До завершення цих робіт необхідно припинити проведення рубок головного користування на землях лісового фонду, розташованих в адміністративних межах Санковецької сільської ради. 

Висновок постійної комісії облради щодо цього питання буде спрямовано до відповідальних органів. Депутати також запропонували Санковецькій сільраді звернутися з відповідним проханням до державної геологічної служби, а також обіцяли своїм колегам – сільським депутатам усіляку підтримку у вирішенні важливих для громади питань.

1