У ректора ЧНУ і його колег не така зарплата, щоб її соромитися, але й не така, щоб виглядати олігархом

У ректора ЧНУ і його колег не така зарплата, щоб її соромитися, але й не така, щоб виглядати олігархом

10.03.2015, 21:39

- Ще наприкінці минулого року група студентів намагалася дізнатися інформацію про університет, про профспілки, вони надсилали і запити, і звернення, і таке інше... І вони отримували відмовки, відмовки... І я вирішила долучитися до цієї кампанії по відкритості університету і написати запит вже як журналіст, - розповіла Надія Бабинська, громадська активістка.

У своєму інформаційному запиті вона поцікавилася зарплатами, преміями та надбавками адміністрації університету. Керівництво ЧНУ відповіло - згоди розголошувати свої статки не дають. Відтак, запит не задовольняють. 

- Це не може бути закрита інформація, тому що ці кошти вони заробляють, працюючи в державній установі. Ці кошти, вони апріорі не можуть бути закритими. Тому що це не приватний бізнес Мельничука, Марусик чи головного бухгалтера. Це є кошти, які заробив університет як державна установа, - підкреслила Н. Бабинська. 

Ректор ЧНУ Степан Мельничук пояснює, запити від громадських активістів до університету надходять щодня. Задовольнити всі, каже, фізично неможливо.

- Ну, я всі запити, які приходять, я даю юристам і кажу: "Подивіться, ми повинні відповідати на такий запит чи можна його проігнорувати?" Бо ж не можна тільки те й робити, що давати відповіді громадським активістам і громадським організаціям, - пояснив Степан Мельничук, ректор ЧНУ ім. Юрія Федьковича.

Зарплати керівництва вишу, переконаний ректор, не секрет. Якщо суд накаже ці цифри оприлюднити - адміністрація виконає.

- У мене і моїх колег не така зарплата, щоби її соромитися, і не така, щоби виглядати олігархом. Ну, я отримував донедавна на руки десь приблизно 12 тисяч. Зараз - 8,5, після всіх обмежень, - сказав ректор.

У фінансовому звіті університету можна знайти зарплату навіть сторожа. Утім, не ректора чи проректорів, чия зарплатня - це в тому числі і кошти, які студенти платять за навчання. А відтак, і вони, і звичайні викладачі мають повне право знати, скільки отримує за свою працю керівництво вишу, каже Надія Вірна та обіцяє й надалі досліджувати фінансову діяльність університету.

Джерело: ТВА 

1