У рейтингу областей за підсумками ЗНО Чернівецька – на 23 місці

У рейтингу областей за підсумками ЗНО Чернівецька – на 23 місці

25.08.2017, 11:17
Чому в Чернівецькій області провалили зовнішнє оцінювання

З початком нового навчального року вже випускники-2018 розпочнуть активну підготовку до зовнішнього оцінювання, сподіваючись набрати достатньо балів та продовжити навчання у вишах.

Тим часом, вже проаналізували, наскільки успішним видалося цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання. Кількість учасників, які склали тестування на 195-200 балів, відчутно зменшилася порівняно з минулим роком. Наприклад, 2016 року такі високі бали на ЗНО з української мови отримали 4084 українські випускники, цього року їх лише 2644. Натомість на тестуванні з математики вони зуміли перевершити торішні результати: майже двісті балів набрали 1016 учасників, а 2016-го відмінників з цього предмета було 470. Загалом іспит з української мови та літератури склали 92% абітурієнтів, з математики - 84%, з англійської мови - 82%, з німецької - 77%, з французької - 79% і з іспанської - 78%.

Лідерами у рейтингу областей за підсумками ЗНО є Львівська, Київська та Тернопільська область. Чернівецька область ж опинилася на передостанньому місці. Гірші результати показали лише випускники Закарпаття, повідомляють в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Так, на тестування з української мови та літератури зареєструвалися 5894 буковинці. 20,6% з них не зуміли подолати поріг, проваливши тестування з цього предмета. З Історії України їх виявилося 31%. І лише 4% з 5087 учасників набрали з цього предмета 180-200 балів. ЗНО з математики провалили 26,4% з 1521 зареєстрованого буковинського випускника. Аналогічна ситуація склалася і з інших предметів. Тому Буковина і опинилася на 23 місці із середнім балом 136,07 із 200 можливих. Загалом 45,3% буковинців не склали один чи більше тестів.

Директор Українського центру якості освіти Вадим Карандій зазначивщо за підсумками результатів ЗНО/ДПА 2017 року з української мови та літератури випускники міських шкіл у 28,4% підтверджують високий рівень навчальних досягнень, а серед випускників шкіл із сільської місцевості такий показник становить 8%. Така ж проблема існує й на Буковині. Наприклад, у Чернівцях не подолали поріг з української мови 46 учасників ЗНО, тобто 3%, а у деяких районах кількість випускників, які провалили це тестування сягає й 10-30% серед зареєстрованих.

Щодо офіційної інформації департаменту освіти  науки ЧОДА, то її немає й досі. Ще минулого тижня обіцяли надати всю інформацію. Але, як бачимо, цього не сталося. І всі подальші спроби додзвонитися бодай до когось виявилися марними.

Для буковинців такі результати навряд чи стали несподіванкою, адже торік Чернівецька область теж опинилася «на дні» рейтингу. Цього року навіть для буковинських вчителів організували ЗНО, під час якого вони засвідчили не вельми високі результати як для педагога, який має передати знання учням та підготувати їх належним чином до тестування. Проте ця практика неабияк їх образила, мовляв, їх виставили на посміховисько.

Тим часом, чимало учнів в Чернівецькій області навіть з допомогою репетиторів ледь набирають достатню кількість балів, аби хоч десь продовжити своє навчання.

Аурелія ТРИНТА

Джерело: https://pogliad.ua/

1