У реформи децентралізації авторства Уряду Яценюка тепер багато батьків – значить успішна!

У реформи децентралізації авторства Уряду Яценюка тепер багато батьків – значить успішна!

10.02.2017, 14:21

Верховна Рада України захистила право громад на самоврядування. Парламентарі проголосували за кілька важливих законопроектів, які сприяють подальшій децентралізації і передачі влади громадам. 

Про це на своїй сторінці у ФБ повідомила народний депутат України Олена Бойко (фракція "Народного фронту")

- Про сьогодення. Ми зробили хорошу справу для своїх виборців - захистили їхнє право на самоврядування. Проголосували 4742 - законопроект, який уточнює і розширює повноваження старост: наближаємо адміністративні послуги до громад, посилюємо роль старост як представників громад. Правда, кілька колег намагались правками його розбалансувати та трохи попіаритись при обговоренні правок. 

Наступним прийняли 4110 - здавалось, "технічний" законопроект, але урегулювавши питання набуття повноважень голів, ми зупинемо можливість зловживань у цій царині.

Звичайно, найбільшим успіхом за сьогодні є прийняття 4772. Це означає, що громади, які повірили не одразу у реформу і зволікали з об'єднанням, матимуть можливість добровільно приєднатись до вже створених громад. Цього рішення чекали з нетерпінням - це новий крок реформи. По суті, ми лібералізували саму процедуру дооб'єднання, посилили принцип добровільності та самоврядності при об'єднанні.

Але кілька розчарувань . По-перше, за 4772 не голосували Батьківщина з Опоблоком. До них доєдналась Самопоміч. Здавалось, ця партія, народжена з місцевого самоврядування, мала відстоювати те саме самоврядування. Проте принципово не дали голосів "ЗА" лише тому, що не задовільнені амбіції по правкам щодо створення агломерацій. Амбіції виявились важливішими за інтереси громад. Хоча агломерації є темою актуальною, проте складною і предметом окремого закону. А ще дуже здивував вислів колеги з Самопомочі щодо того, що, прийняття законопроекту знищить процес добровільності. Оце дивина))) Антитеза до мети проекту. Адже саме підтримка волі громад є завдання 4772))). 

Важливим є прийняття закону "Про службу в органах місцевого самоврядування". Два роки чекали. Реформу публічної служби почав саме Уряд Яценюка. Саме той Уряд вніс вже чинний ЗУ "Про державну службу" і нинішній "Про службу в органах місцевого самоврядування". Чесно, не подобаються мені деякі правки, внесені робочою групою. Та й в залі провалено кілька правок, що розбалансувало окремі положення закону. Але є позитив в цілому – реформа триває…

Що не встигли: 5520 – надважливий: законопроект мав би вирішити питання об’єднання громад, що належать до суміжних районів. Будемо боротись за нього…

А ще звертаю увагу на 4165 – щось з тим потрібно вирішувати: це проект має урегулювати питання функціонування районних рад, якщо створено ОТГ у межах цілого району….

Не встигли призначити позачергові вибори у чотирьох десятках громад у зв’язку з достроковим припиненням повноважень міських/сільських/селищних голів.

І ще один «акцент дня». Зранку почула фразу: «у хорошої реформи – багато батьків, а невдача – сирота». Це точно про децентралізацію: багато батьків – значить успішна))) А якщо серйозно, ЗУ «Про добровільне об’єднання громад», і Концепція реформи місцевого самоврядування, і ЗУ «Про державну службу», і «Про службу в органах місцевого самоврядування» - за авторства Уряду Яценюка. Зернятко, закладене у 2014 році дало пагони. І нині його плекають «батьки» - новий Уряд, ціла команда депутатів, найкращі експерти, громади. І ми всі однодумці. Пишаюсь Народним Фронтом: ми як починали реформу – незмінні у своїх роботі. Послідовні, виважені, згуртовані. 

І нарешті прохання до лобістів реформи: правильно ставте акценти і перфоманси на підтримку мають бути адресні, під дверима офісів противників реформи.

Працюємо… - написала народний депутат Україи Олена Бойко (фракція "Народного фронту".

1