У подарованій Чернівцям бібліотеці академіка Жуковського є видання, доступу до яких не мали не тільки чернівецькі науковці, а й багатьох інших міст України

У подарованій Чернівцям бібліотеці академіка Жуковського є видання, доступу до яких не мали не тільки чернівецькі науковці, а й багатьох інших міст України

01.10.2015, 12:02

Уже майже рік працівники наукової бібліотеки Чернівецького університету систематизують спадщину Аркадія Жуковського. Більшу частину життя академік провів за кордоном, однак, усю свою бібліотеку заповів передати на Батьківщину. Як перевезти з Франції до Чернівців майже 5 тисяч друкованих видань, довго не могли вирішити.

- Були шляхи через Міністерство закордонних справ, через дипломатичні різні канали. То ніяк не виходило, - зазначив Степан Мельничук, ректор ЧНУ.

Зрештою, допомогли благодійники. І наприкінці грудня минулого року колекцію професора доставили у Чернівців. Упорядковувати її взялися працівники наукової бібліотеки ЧНУ.

- Неоціненний дар людини, яка усе своє життя присвятила історії України, історії Буковини, історії міста, яка досліджувала постаті та імена тих людей, які були поскрибовані, які були заборонені до наукового вжитку, - підкреслив Михайло Зушман, директор наукової бібліотеки ЧНУ.

- Отримали ми десь майже 5 тисяч книг, друкованих матеріалів, особистих речей Аркадія Жуковського. Більше половини ми вже опрацювали. Процес цей дуже тривалий і копіткий, - зауважила Лариса Ворнік, завідувачка сектору наукової бібліотеки ЧНУ.

Ускладнює процес і те, що у спадщині академіка багато закордонних видань та рукописів.

- Усе, що є на титулці, повинно увійти в каталожну картку. А ми бачимо, що на багатьох книгах є печатки, екслібриси, автографи, підписи. Все це треба розібрати і вказати, - пояснила Лариса Ворнік.

Працівники бібліотеки обіцяють, що вся спадщина академіка Жуковського буде доступною для чернівчан - як у читальних залах, так і в електронному каталозі. Усі книги, фотографії та листи нині продовжують описувати та ділити на дві групи. 

- Література, яка іде в загальний фонд, і частина літератури, яка іде в окрему світлицю, в окрему кімнату, де будуть зберігатися найбільш презентабельні видання, - сказав Михайло Зушман.

А ексклюзивних та унікальних видань Аркадій Жуковський зібрав таки чимало. 

- Це і рукопис історії України французькою мовою, яка не була видана у свій час. Це дуже важливо, особливо для франкомовного світу. Це унікальна річ, про яку треба знати і говорити. Книга Івана Дзюби "Інтернаціоналізм чи русифікація?" французькою мовою. Це унікальне видання, - наголосив директор наукової бібліотеки ЧНУ.

- Як читач я одразу прилип ось до цієї книжки: доктора Івана Новосільського "Нариси історії права Буковини і Бессарабії". У той час, коли ми закінчували університет, ми про існування цієї книги навіть не знали. І вона й сьогодні є недоступною для наших студентів, - підкреслив Ярослав Курко, перший заступник голови Чернівецької облради.

Доступу до такої літератури досі не мали науковці не тільки в Чернівцях, а й у багатьох інших містах України.

- Багатьох речей не було у фондах нашої бібліотеки, не було ні у Тернополі, ні у Львові. Я вже не кажу про бібліотеки Сходу України. Це величезний набуток, дуже цінний, який буде мати наукове продовження у працях наших дослідників, - зазначив Михайло Зушман.

Закінчити впорядковувати спадщину всесвітньовідомого академіка Аркадія Жуковського обіцяють менше ніж за рік. Тим часом частина фондів уже доступна для читачів наукової бібліотеки Чернівецького університету.

Джерело: ТВА 

1