'Не вміють розпоряджатися коштами': у Осачука не розуміють, чому деякі ради не  дбають про збільшення зарплати медперсоналу у заснованих ними лікарнях

"Не вміють розпоряджатися коштами": у Осачука не розуміють, чому деякі ради не дбають про збільшення зарплати медперсоналу у заснованих ними лікарнях

09.04.2021, 09:54

У четвер, 8 квітня 2021 року, під час пресконференції заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак розповіла про середні зарплати медичних працівників Буковини.

- Хочу всім сказати, що Чернівецька область лідирує в Україні, за даними дашборду НСЗУ, за таким показником, як фонд оплати праці на 1 особу в медичних закладах, який складає 10800 грн. В інших областях він є меншим. Це означає, що наші головні лікарі звертають увагу на те, щоб збільшувати зарплату медичним працівникам, - повідомила заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак.

Крім того, фінансування медичної галузі збільшили у понад двічі. 

«Фінансування медичної галузі з держбюджету зросло на 140%. Якщо 2019 року це був 1 млрд 171 млн грн, то торік лише від Національної служби здоров’я наші заклади за контрактами отримали 2 млрд 797 млн грн. А Кабмін і МОЗ додатково профінансували у вигляді субвенцій на киснезабезпечення, на лабораторії ПЛР, обладнання для приймальних відділень тощо. Загалом таких цільових субвенцій ми отримали 133 мільйони на наші заклади», — зазначила заступниця голови ОДА.

З її слів, топ-10 лікарень Буковини, які мають найвищий показник середньої зарплати за минулий рік, це: Центр екстреної медичної допомоги, Кельменецька багатопрофільна лікарня, Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня, Глибоцька ЦРЛ, Чернівецький обласний наркологічний диспансер, Сокирянська ЦРЛ, Чернівецька міська лікарня №1, Чернівецька обласна клінічна лікарня, Кіцманська багатопрофільна лікарня та Чернівецька міська лікарня №3.

- Мені також хочеться звернутися до засновників, чомусь серед цього списку я не бачу лікарні, які надають пріоритетні послуги. Напевно потрібно більше допрацьовувати, - додала Наталія Гусак.

Також вона зазначила, що зарплата медичних працівників не визначається ні НСЗУ, ні департаментом охорони здоров'я ОДА, вона визначається виключно колективним договором всередині закладу і безпосередньо управлінською ланкою самого закладу.

У Чернівецькій ОДА вважають, що там, де нема підвищення зарплати для працівників, не вміють розпоряджатися коштами.

"Заробітня плата не визначається ні НСЗУ, ні департаментом охорони здоров’я, вона визначається виключно колективним договором закладу і управлінською ланкою самого закладу. Тому дуже прошу звернути увагу засновників, чому іноді так відрізняються зарплати від лікарні до лікарні. У нас є заклади, де не пішло підвищення зарплати і це, можливо, через те що не вміють розпоряджатися коштами, - зазначила Наталя Гусак.

Відео Артема КОЗМЕНКА

Фото Шпальта

Джерело: Погляд, Шпальта

1