У Осачука гарантували безперебійне постачання газу у заклади освіти, культури та соціальної сфери, обіцяли не звільняти лісівників, організували щеплення у 8 відділеннях Укрпошти, запрошують до  створення безбар’єрного простору, популяризують туристичні магніти Буковини і облаштовують територію парку «Жовтневий» біля флагштоку

У Осачука гарантували безперебійне постачання газу у заклади освіти, культури та соціальної сфери, обіцяли не звільняти лісівників, організували щеплення у 8 відділеннях Укрпошти, запрошують до створення безбар’єрного простору, популяризують туристичні магніти Буковини і облаштовують територію парку «Жовтневий» біля флагштоку

13.10.2021, 09:18

Обласна комісія ТЕБ та НС ухвалила рішення, які гарантуватимуть безперебійне постачання газу у заклади освіти, культури та соціальної сфери Буковини.

Ринок природного газу – ще один інструмент у гібридній війні проти України. Однак, завдяки механізмам, які розробили спільно Президент та Уряд, можемо ефективно протистояти цій агресії.
 
Про це на засіданні Обласної комісії ТЕБ та НС заявив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук
 
Зокрема, підписаний нещодавно Меморандум гарантує українцям, що тарифи на тепло до кінця опалювального сезону для них не зростуть.
 
«Подушку безпеки» передбачили і для бюджетних установ. Вартість газу для них складе близько 16,8 гривні із врахуванням доставки та ПДВ. Це фіксована ціна, вона є незмінною до кінця 2022 року.
 
Аби заклади освіти, культури, соціальної сфери мали змогу укладати контракти на постачання блакитного палива із «Нафтогазом» за скороченою процедурою, сьогодні обласна комісія з питань ТЕБ та НС ухвалила певні рішення. Зокрема, визнала відсутність постачання газу до цих установ надзвичайною ситуацією.
 
Подібні рішення також уже почали ухвалювати комісії ТЕБ та НС громад і районів краю. Тож бюджетні та комунальні установи Буковини переживуть опалювальний сезон без ексцесів і потрясінь.
 
На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди сидять та люди стоять
 
Ціна на газ для буковинців залишиться стабільною.
 
Україна має достатньо блакитного палива в сховищах для забезпечення потреб населення і соціальної сфери.
 
Про це під час брифінгу повідомив перший заступник голови Чернівецької ОДА Ковалюк Богдан.
 
«Держава робить все необхідне, аби українці не відчули різке зростання цін на газ на світових ринках. Зокрема, 30 вересня під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад був підписаний Меморандум про непідвищення рівня тарифів. Президент Володимир Зеленський наголосив, що встановлені ціни на газ для населення і бюджетників залишаться без змін до кінця опалювального сезону», - сказав Богдан Ковалюк.
 
Він зазначив, що до 15 жовтня Нафтогаз готовий підписати всі договори зі споживачами соціальної сфери (школи, садочки, лікарні).
 
Для населення встановлена ціна 7,42 грн за кубометр газу. Саме за такою ціною «Нафтогаз» продає паливо роздрібним постачальникам та теплогенерувальним компаніям для задоволення потреб населення.
 
Для об’єктів соціальної сфери кінцева ціна на газ становить 16,8 грн за кубометр. У ній вже враховані витрати на транспортування та ПДВ.

Довідково про ГАЗ та тарифи на опалення.

Сьогодні лунає багато маніпуляцій у пресі та з вуст опозиційних політиків щодо тарифів на опалення, - пояснив заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко. 
 
Також деякі «експерти» та ЗМІ розганяють паніку через проведення засідань обласних комісій ТЕБ та НС щодо оголошення надзвичайних ситуацій з постачанням газу в регіонах.
 
1. Комісії ТЕБ та НС зараз збираються в областях ЛИШЕ для подолання технічних моментів з метою прискорення підписання договорів на постачання газу.
 
2. Газу у сховищах ЦІЛКОМ ДОСТАТНЬО для потреб населення та соціальної сфери. Жодних проблем із цим немає.
 
3. До 15.10.2021 НАК «Нафтогаз України» готовий підписати всі договори зі споживачами соціальної сфери (школи, садочки, лікарні).
 
4. Ціна на газ для потреб населення – 7,42 грн. За такою ціною «Нафтогаз» продає паливо роздрібним постачальникам та теплогенерувальним компаніям для задоволення потреб населення.
 
5. Ціна на газ для потреб соціальної сфери (школи, лікарні тощо) – 16,8 грн. Це вже повна ціна, з ПДВ та тарифом на транспортування.
 
Досить розганяти паніку. Ціна на газ на ринку дійсно зашкалює, але держава всіма способами допомагає місцевому самоврядуванню подолати цю кризу. Серед іншого, за допомогою спецціни.
 
На зображенні може бути: текст «украёнська правда клуб уп оголошення закрито Google в областях почали оголошувати надзвичайну ситуацю через брак газу BIBTOpOK, 12 жовтня 2021, 17:00 ? 17145»

 Нафтогаз пропонує бюджетним установам середньострокові контракти із фіксованою ціною на газ

 НАК «Нафтогаз України» пропонує бюджетним та релігійним організаціям середньострокові контакти із фіксованою ціною на газ – 13,7 грн за кубометр (з врахуванням транспортування та ПДВ – 16,8 грн).

 Контракт укладається на термін 15 місяців - до кінця 2022 року. Дана пропозиція значно нижче за поточні спотові ціни на газ. Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

 «Бюджетні організації можуть купувати газ у будь-яких постачальників. Але сьогодні значна частина постачальників або пропонує місячну ціну на газ на рівні 30-45 грн за кубометр, або ж взагалі відмовляється від зобов’язань за вже укладеними контрактами з нижчою ціною. Розуміючи потреби бюджетних установ, а також враховуючи соціальне значення та важливість безперебійної роботи цих установ, компанія Нафтогаз виходить на ринок із пропозицією фіксованої ціни на наступні 15 місяців, на рівні, більш ніж вдвічі нижчому за поточну місячну ціну», - зазначив Юрій Вітренко. - «Це рішення є важливим етапом розвитку ринку газу в Україні, при цьому воно відповідає потребам споживачів та є вкрай важливим з точки зору забезпечення енергоресурсом бюджетних установ. Це – крок назустріч громадам».

 Юрій Вітренко також наголосив, що в Україні немає державного регулювання цін на газ, а НАК «Нафтогаз України» не є монополістом на ринку: «Ми працюємо в ринкових умовах, і ми в ринковий спосіб пропонуємо нашим клієнтам зручний для них продукт – контракт на 15 місяців із фіксованою ціною».

 Нафтогаз очікує, що даний середньостроковий продукт користуватиметься попитом серед релігійних та бюджетних організацій, яких в Україні налічується понад 7,5 тисяч.

 Також Нафтогаз пропонує виробникам тепла зміни до трирічних контрактів: обсяг газу, який вони потребують для тепло- та гарячого водопостачання бюджетних установ та організацій, вони зможуть придбати також за ціною 13,7 грн за кубометр (без урахування ПДВ та послуги транспортування).

 Крім того, Нафтогаз спільно з народними депутатами України та Урядом опрацьовує законодавчі ініціативи, які сприятимуть розвитку ринку газу в Україні, при цьому убезпечивши споживачів від недобросовісних постачальників.

 Для укладання договорів на придбання газу просимо бюджетні організації звертатися за цими контактами ???????? [email protected]

 Джерело: https://www.naftogaz.com/.../AF4C78924B472EEDC225876D000F...&

 На зображенні може бути: 5 людей, люди стоять та на відкритому повітрі

Лісівників не звільнятимуть через реорганізацію галузі.

У цьому працівників запевнив голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук під час візиту до Путильського лісгоспу.
 
Поспілкувавшись із колективом, він зазначив, що об’єднання лісгоспів є необхідним, та люди як працювали, так і працюватимуть.
 
Як пояснив голова ОДА, у наступні 10 років, згідно із розробленим планом господарської діяльності у лісовій галузі, на Буковині мають суттєво скоротити заготівлю деревини. Відтак, оптимізація розгалуженої мережі лісгоспів – необхідний крок.
 
«Наше завдання, аби підприємства не лише вижили, а й мали перспективи для розвитку, і цьому сприятиме їхнє об’єднання», – сказав Сергій Осачук.
 
Як відомо, реорганізувати державні лісогосподарські підприємства мають до кінця року. Так, із 14, котрі нині працюють на Буковині, планують утворити 4.
 
На зображенні може бути: 4 людини, люди стоять та на відкритому повітрі
 
На зображенні може бути: 1 особа, стоїть та на відкритому повітрі
 
На зображенні може бути: 3 людини та люди стоять
 
На Буковині 7 жовтня розпочали роботу мобільні пункт щеплення у 8 відділеннях Укрпошта.
 
Вакцинуватися тут перш за все буде зручно літнім буковинцям, котрі приходять на пошту за пенсією чи у справах. Водночас це пропозиція не лише для старших людей, імунізуватися тут може кожен охочий.
  
Уже за перший день роботи тут імунізувалися близько чотирьох сотень жителів області.
 
Із роботою такого пункту, що на вулиці Буковинській, 33А у Чернівцях, ознайомився голова обласної державної адміністрації Сергій ОсачукЦе гарне, тепле, світле, сучасне приміщення. Тут працюють привітні лікарі, які проконсультують, підкажуть, допоможуть обрати вакцину.
 
«Ми маємо розгорнуту мережу центрів та пунктів вакцинації в області, однак підсилили її ще й за допомогою «Укрпошти». Перш за все пропонуємо імунізуватися тут людям похилого віку, 65+, які приходять на пошту за пенсією чи у справах. Вони завжди перебувають у зоні підвищеної небезпеки, мають ризик захворіти і важко перенести недугу. Але, разом із тим, зробити щеплення тут може кожен охочий», – зазначив Сергій Осачук.
 
Три мобільних пункти щеплення відкрили у Чернівцях та п’ять – у районах області. Їх можна знайти за адресами: 
 
????Чернівці, вулиця Ю. Мізунського, 1
????Чернівці, вулиця Буковинська, 33А
????Чернівці, вулиця Ю. Гагаріна, 36А
????Кельменці,вулиця Бесараська, 34А
????Сокиряни, вулиця О. Кобилянської 6Б
????Вижниця, вулиця Українська, 27
????Путила, вулиця Українська, 178
????Берегомет (Вижницького р-ну), вулиця Центральна, 36Т
 
Будь ласка, скористайтеся цією нагодою, захистіть себе від небезпечної хвороби!
 
 
Ще одна послуга з вакцинації від COVID-19 стала доступною для буковинців похилого віку.
 
Так, із 7 жовтня в Україні розпочали роботу мобільні пункти щеплення у відділеннях Укрпошта. 8 таких пунктів відкрили і на Буковині.
 
Про це повідомила заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак.
 
«Літні люди зазвичай отримують пенсійні виплати у поштових відділеннях. Тож ми вирішили розгорнути там пункти щеплення, щоб зробити для них послугу безпечною та доступною», – зауважила Наталія Гусак.
 
За її словами, нині медичні працівники обдзвонюють буковинців та розповідають, що імунізуватися від коронавірусу можна і отримуючи пенсію чи посилку.
 
У Чернівцях мобільні пункти щеплення працюватимуть у трьох відділеннях «Укрпошти» – на вулиці Мізунського, 1, Буковинській, 33А, та Гагаріна 36А. Також їх відкрили у Кельменцях, Вижниці, Путилі, Сокирянах та Берегометі, що на Вижниччині.
 
Інформацію про роботу пунктів щеплення у відділеннях «Укрпошти» можна також дізнатися у свого сімейного лікаря.
 
На зображенні може бути: 1 особа, стоїть та у приміщенні
 
Водночас, буковинці, які не зробили щеплення від COVID-19, уже незабаром можуть втратити можливість щоденно займатися звичними справами, як от ходити у магазин, кав’ярню чи користуватися транспортом.
 
Це попри те, що вони ризикують власним здоров’ям та наражають на небезпеку оточення.
 
Про це розповів голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук.
 
За його словами, вже з наступного тижня вільно пересуватися між регіонами зможуть лише ті, хто матиме сертифікат про вакцинацію або негативний ПЛР-тест. Причому це стосується і водіїв, і екіпажу, і пасажирів автобусів, авіаційного чи залізничного транспорту.
 
Крім того, у «червоній зоні» працюватимуть лише заклади громадського харчування, торгово-розважальні центри, ринки, магазини, спортзали, заклади культури, персонал та відвідувачі яких матимуть щеплення.
 
«Не зволікайте зі щепленням, адже вже понад 2200 буковинців померли від коронавірусу. Прошу вас, збережіть своє життя. Пам’ятайте про те, що попереду у нас ще багато спільної роботи», – сказав голова ОДА.
 
 
Сергій Осачук також нагадав, що працівники державних установ та освітяни, за рішенням Уряду, підлягають обов’язковій вакцинації. Тож тих, хто не імунізується, відсторонять від роботи без збереження заробітної плати.
 
Буковинців запрошують до обговорення обласного плану заходів, які допоможуть у реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору. Документ розроблено на 2021 та 2022 роки.
 
Безбар’єрне середовище передбачає створення реалій, у яких буде комфортно усім. Це поняття стосується не лише повноцінного фізичного доступу до обєктів інфраструктури, а також можливості отримання послуг у громадах – освітніх, медичних, судових, комунальних, банківських, культурних, спортивних, транспортних, адміністративних, соціальних тощо.
 
Наразі в Чернівецькій обласній державній адміністрації створено міжвідомчу робочу групу для координації процесів розбудовою безбар'єрного простору у краї, яку очолив заступник голови, CDTO Роман Скигар.
 
Ініціаторкою розроблення Національної стратегії безбар’єрності є перша леді України Олена Зеленська. Документ охоплює шість основних напрямів: фізична, інформаційна, цифрова, суспільна та громадянська, економічна, освітня доступність.
 
«Мета стратегії – врахувати потреби усіх груп населення, у тому числі, літніх людей, батьків з малолітніми дітьми, людей з інвалідністю, молоді. У результаті доступність і комфорт для громадянина у різних сферах життя має стати новою суспільною нормою», – зазначив Роман Скигар.
 
Концепцію плану дій, котрий допоможе втілити Національну стратегію на Буковині, оприлюднено на сайті ОДА у розділі «Громадянам». Ознайомитися із нею можна за посиланням https://bukoda.gov.ua/konsultaciyi-z-gromadskistyu
 
Свої пропозиції та заходи, котрими, на вашу думку, варто доповнити розроблений план заходів, можна до 20 листопада вписати у гугл-форму https://forms.gle/txMbuy8jiJarHeKY8
 
Після опрацювання пропозицій буде затверджено остаточну редакцію документів.
 
Також на початку листопада цього року розпочнеться розробка програм для забезпечення фінансування заходів, передбачених у плані.
 
Можливо, це ілюстрація велосипед та текст
 
Твій гід з безбар’єрного спілкування: Як користуватися «Довідником безбар’єрності»
 
«Довідник безбар’єрності», який у вересні презентувала перша леді Олена Зеленська, у доступній формі пояснює, чому не можна обмежуватися пандусами, якщо хочемо жити у безбар’єрному світі, а також, чому мова спілкування дуже важлива.
Структура Довідника включає в себе чотири розділи: «Складові безбар’єрності», «Правила мови», «Словник» та «Безбар’єрний календар».
 
Довідник доступний за посиланням – https://bf.in.ua/
 
На головній сторінці можна пройти тест, щоб перевірити власну толерантність та коректність.
 
Також тут розміщені ілюстрації, які спеціально для проєкту створила художниця Ольга Дегтярьова. Вихід друкованої версії «Довідника безбар’єрності» з елементами шрифту Брайля заплановано навесні 2022 року.
 
 
На зображенні може бути: стоїть та на відкритому повітрі
 
Колоритні Карпати, мальовничий Дністер, архітектурно неповторні Чернівці – найкращі локації для мандрівок представили провідним туристичним операторам України.
 
Так, під час триденного промо-туру представники 19 агентств побували у столиці Буковини, відвідали гірськолижний комплекс «Мигово», піднялися на гору Томнатик та оглянули радіолокаційну станцію «Памір», відпочили у еко-садибі «Хутір Тихий», каталися на катері Бакотою, ознайомилися із масштабами Дністровської ГЕС тощо.
 
Організували тур Департамент регіонального розвитку Чернівецької ОДА спільно із міською радою.
 
Головна мета такої масштабної презентації природних локацій краю – якнайкраще представити туристичні магніти Буковини.
 
Очікується, що оператори пропонуватимуть як українським, так і іноземним мандрівникам відпочинок у Чернівецькій області. Зокрема, представлять клієнтам як тури на вікенд, так і багатоденні подорожі у регіон.
 
На зображенні може бути: на відкритому повітрі
 
У Чернівцях тривають роботи з облаштування території парку «Жовтневий» біля найвищого на Буковині флагштока із Державним прапором.
 
Так, тут уже встановили 50-метрову щоглу вартістю 1,7 мільйона гривень. Кошти на комплектуючі та монтаж виділили із обласного бюджету.
 
Крім того, 4,5 мільйона гривень з державного бюджету спрямували на благоустрій парку «Жовтневий», облаштування доріжок та довколишнього простору.
 
Загалом вартість робіт за результатами тендеру складає 10,7 мільйона гривень, реалізовують проєкт на засадах співфінансування з обласного та державного бюджетів.
 
На зображенні може бути: небо та текст
 
Матеріал опубліковано у рамках угоди про оприлюднення офіційної інформації, створеної в процесі діяльності Чернівецької обласної державної адміністрації.
 
На зображенні може бути: озеро
 
На зображенні може бути: природа, небо та озеро
На зображенні може бути: природа
На зображенні може бути: природа та озеро
 
1