У нових сервісних центрах МВС на Буковині  запроваджують буккросинґ

У нових сервісних центрах МВС на Буковині запроваджують буккросинґ

09.07.2017, 20:18

Буковинські письменники підтримують проект буккросинґ

У нових сервісних центрах МВС запроваджується вільний рух книги за принципом «візьми-принеси-прочитай-передай». Звернувшись за послугою (зареєструвати, перереєструвати транспортний засіб, отримати посвідчення водія, чи з якихось інших питань, що потребують певного часу на вирішення), відвідувач може заповнити вільний час не мобільним пристроєм, а взятою з полички-бібліотечки книжкою. Можливо, він не лише полистає її сторінки, зверне увагу на автора, тему, ілюстрації, але й захоче забрати з собою, почитати. Це можна зробити, залишивши на поличці свою книжку, що стане предметом цікавості для інших громадян. Про рух книжки можна повідомити в соціальній мережі, що розширить географію її переміщення.

Наразі в РСЦ МВС в Чернівецькій області триває реконструкція приміщення колишнього МРЕВ під сервісний центр сучасного зразка. Водночас, працівники РСЦ подбали про формування майбутньої бібліотечки Буккросинґу, зокрема, поділившись цікавою ідеєю з буковинськими письменниками. Її підтримали голова Чернівецької обласної організації Національної спілки письменників України Василь Довгий, відомі на Буковині і за її межами літератори Володимир Вознюк, Мирослав Лазарук, Василь Васкан та інші.

Вже сформовано основу бібліотечки із творів згаданих письменників, а також інших, різних поколінь, із своїм світобаченням, стилем, творчим інструментарієм. Серед них — Марія Матіос із «Вирваними сторінками з біографії», Василь Форварочний з «Обірваними струнами», Оксана Драчковська з романом «Зілля», Христя Венгринюк з «Хутором Америка», «Книга з повітря» Сергія Воронцова, «Записки на зап’ястях» Лесі Воронюк, «Таємниця гори діда Лева» Миколи Максимця, інша твори буковинських поетів, прозаїків.

Буккросинґ на Буковині популяризуватиме в такий оригінальний спосіб саме буковинських майстрів слова, втім, це не заперечує поповнення бібліотечки творами української, світової і просто цікавої літератури.

Регіональний сервісний центр МВС в Чернівецькій області звертається до всіх бажаючих долучитися до формування інтелектуальної складової державного сервісного відомства, що оновлює службовий процес, наповнює його благородним змістом. Сподіваємось також на участь в проекті представників буковинських видавництв.

Контактний телефон співробітника сектору персоналу та зв’язків з громадськістю Регіонального сервісного центру МВС в Чернівецькій області — 0663477834. Спілкуватись, висловлювати свої пропозиції можна і на офіційній сторінці РСЦ у соціальній мережі фейсбук.

Детальніше про проект — на сайті ГСЦ МВС http://hsc.gov.ua/poslugi/bukkrosing/.

Довідково

Як роз’яснює Вікіпедія, ідею буккроссинґу запропонував спеціаліст з інтернет-технологій Рон Хорнбекер у травні 2002 року. Для початку він залишив 20 книг з пояснювальними написами в холі свого готелю. Через півроку на його сайті було близько 300 активних користувачів, які «відпускали» книги і приводили нових учасників. У квітні 2003 року сайт налічував 113 тисяч учасників, і 2004 року Короткий словник Оксфорда вже містив слово «буккросинг». Того самого року буккросинг зобразили як частину сюжетної лінії в австралійській мильній опері «Сусіди». Тоді ж буккросинг добре стартував у Хорватії також, завдяки Велимиру Шуберту. Станом на 23 липня 2010 року, Bookcrossing.com мав більш, ніж 871 000 учасників з понад 6 427 000 зареєстрованих книг. У березні 2012 кількість учасників перевищила 1 000 000, а кількість зареєстрованих книг — 8 500 000. На травень 2013 року було зареєстровано 1 855 000 учасників і 9 710 000 книг. На листопад 2014 року, на міжнародному сайті зареєстровано більш як 13 мільйонів книг.У липні 2007 року Сінгапур став першою офіційною буккросинговою країною у світі. Ініціативу запустили спільно з Національною бібліотекою Сінгапуру, і 2000 місць по всій країні стали «гарячими точками», як офіційні зони буккросингу. 2008 року буккросинг впровадили в Абу-Дабі, як частину спільної діяльності з керівництвом Абу-Дабі з культури та спадщини. 2010 року буккросингові зони відкрито в Сербіі. Згодом вуличні публічні буккроссингові безпечні полиці з’явилися і в Україні, зокрема, у містах Львів, Київ, Хмельницький, Херсон.

Прес-служба Регіонального сервісного центру МВС в Чернівецькій області

1