У Новоселиці  вже декілька років впроваджують роздільний  збір сміття

У Новоселиці вже декілька років впроваджують роздільний збір сміття

27.08.2018, 17:14

Новоселиця ОТГ: молода громада, яка активно розвиває спорт  та транскордонну співпрацю

 Новоселицька ОТГ утворена наприкінці минулого року, тоді до її складу  увійшло 5 сільських рад та Новоселицька міська рада. Цьогоріч ще дві сільські ради прийняли рішення приєднання. Ця громада є другою за чисельністю у Чернівецькій області (чисельність населення перевищує 20 тис. жителів).

Новоселицька громада активно розвиває спорт. Цьогоріч громада отримала понад 3,6 млн. грн. субвенції на розвиток інфраструктури. Ці кошти заплановано використати не тільки на ремонт шкіл та доріг, а й на спортивні об’єкти, зокрема на облаштування трибун на стадіоні в селі Строїнці. 

Окрім бюджетних коштів в Новоселиці спільно з молдавськими партнерами з Унген впроваджується транскордонний проект «Шлях до здорового життя через розвиток транскордонної спортивної інфраструктури».  В рамках реалізації цього проекту громада отримає сучасні спортивні поля на міському стадіоні, спортивний інвентар, також буде проведено цілу низку спільних спортивних заходів для представників громад Новоселиці та Унгени.

Також в Новоселиці  вже декілька років впроваджується роздільний  збір сміття. При цьому на його організацію міська рада отримала теж грантові кошти від транскордонних проектів.

Як відзначає міський голова Марія Нікорич: «В рамках минулого проекту ми встановили по місту 65 контейнерів-сіток для ПЕТ-пластику та придбали сміттєвоз. Пізніше були проведені декілька зустрічей із мешканцями. Завдяки їм ми дещо змінили початкові плани. Люди захотіли на тих сміттєвих майданчиках встановити ще спеціальні контейнери для збору битого скла, щоб не накопичувати вдома. Також ми закупили для приватного сектору сміттєві контейнери і пакети».

Тепер громада впроваджує проект «Крок за кроком до роздільного збору твердого сміття», яким передбачено проведення інформаційних кампаній для мешканців громади.  Що важливо централізований вивіз сміття запроваджується не тільки у Новоселиці, але й селах які увійшли до громади.

Загалом тільки ці два вищезгадані транскордонні проекти дозволили залучити додаткових коштів для роозвитку громади у розмірі майже 4,5 млн. грн. 

Чернівецьке РВ АМУ

ДОВІДКОВО: 

В Україні має бути створена ефективна система управління відходами за європейськими стандартами, орієнтована на економіку замкненого циклу. Мова йде саме про управління, а не поводження. Це ціль Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року, яка була розроблена у співпраці з міжнародними партнерами і затвержена Урядом. Це вимога часу, а також зобов’язання України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС та імплементації Директив ЄС. Про це сьогодні на першому засіданні Координаційної ради з реалізації Стратегії управління відходами в Україні до 2030 року зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. 

Він зазначив, що на сьогодні Україна за багатьма показниками значно відстає від Євросоюзу. «Якщо говорити про цифри, то, наприклад, в Україні сьогодні спалюється – 2,7% твердих побутових відходів (ТПВ), а в ЄС цей показник – 26%; у нас переробляється лише 3,2% ТПВ, а в ЄС – 43%; захороняється в Україні – 90% ТПВ, тоді коли в ЄС лише 31%. Реалізовуючи Стратегію управління відходами, маємо скоротити це відставання, а також досягти в Україні чітких цільових показників, які стосуються скорочення обсягів відходів, зокрема і муніципальних, збільшення обсягів відходів, які направляються на перероблення, створення регіональних центрів тощо», - зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець зазначив, що Національний план управління до 2030 року, який був презентований Мінприроди, має стати чіткою маршрутною картою виконання Стратегії, з таймінгом та відповідальними, як центральними органами влади, так і місцевою владою. Так, в рамках виконання Плану найпершими завданнями є прийняття рамкового законодавства, яке імплементує сім Директив ЄС, а також розроблення регіональних планів управління відходами. Далі – розбудова та модернізація інфраструктури управління відходами. «Разом з тим місцевим органам влади та самоврядування не потрібно чекати прийняття законодавства, а вже зараз рухатись паралельно. Це стосується залучення інвестицій, вивчення передових технологій, створення регіональних центрів. Потрібно перестати дивитись на питання відходів як на проблему, а розглядати як додаткові економічні та інвестиційні можливості. Вже зараз потрібно розробляти регіональні плани управління відходами, використовувати інструменти міжмуніципального співробітництва, готувати кадри, які працюватимуть у сфері управління відходами», - зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що на сьогодні підписані міжмуніципальні декларації між ОТГ, згідно з якими вони фактично вже починають управляти відходами та на визначених полігонах їх збирати для подальшої переробки та утилізації. «Протягом найближчих тижнів ми очікуємо від органів місцевого самоврядування та ОДА конкретні пропозиції, зауваження і рекомендації для того, щоб затвердити на Уряді Національний план дій управління відходами до 2030 року», - пояснив Зубко.

Нагадаємо, Координаційна рада з питань реалізації Національної стратегії управління відходами Україні до 2030 року та її склад затверджено постановою КМУ від 25 квітня 2018 року. До її складу входять представники центральних органів виконавчої влади, Держкомтелерадіо, ДРС, комітетів ВРУ, народні депутати України, АМУ й інші. Очолює Раду Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Головними її завданнями є координація дій центральних і місцевих органів виконавчої влади щодо формування та реалізації державної політики у сфері поводження з відходами та підготовки Національного та регіональних планів управління відходами; адаптації національного законодавства до європейського; моніторинг та аналіз стану виконання заходів Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року тощо.

Зараз в Україні переробляється лише 3% твердих побутових відходів. Згідно з ухваленою Національною стратегією управління відходами, розробленою на зразок чинних моделей в країнах ЄС, до 2030 року близько 70% відходів має бути перероблено або повторно використано. Про це на засіданні Координаційної ради з питань реалізації Національної стратегії управління відходами в України до 2030 року сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Він зазначив, що на даному етапі обсяги накопичення відходів у промисловому і приватному секторі перевищують обсяги їх переробки та є значно меншими за реальні можливості залучення їх у виробництво.

«Наприклад, лише 12-14% відходів упаковки йдуть на переробку, а решта захоронюється, хоча насправді це – якісна і коштовна сировина. У Національній стратегії управління відходами, яку Мінприроди розробило спільно з міжнародними партнерами, ми закладаємо 65% переробки упаковки, та 70% – переробки, чи повторного використання твердих побутових відходів загалом», – зазначив Міністр екології та природних ресурсів України.

Він підкреслив, що розв’язання проблеми відходів напряму пов’язане з підвищенням рівня екологічної безпеки та раціональним використанням природних ресурсів і висловив сподівання, що Україна вже найближчим часом отримає Національний та регіональні плани управління відходами, які допоможуть реалізувати ухвалену Урядом Стратегію на практиці та є обов’язковими відповідно до зобов’язань України перед ЄС.

При цьому Остап Семерак наголосив, що для втілення на практиці нової моделі управління відходами знадобиться не лише залучення нових інвестицій та політична воля, але й активність самих громадян та їх бажання змінити звичну модель поведінки.

«Чи амбітна ця мета? Безсумнівно. Чи можливо це в Україні до 2030 року? Так. І у нас є хороші приклади Токіо 60-70-х, чи Швейцарії 80-х років. У них теж колись не було переробних потужностей, сучасних систем для перетворення сміття в енергію чи захоронення. Але була політична воля і соціальна відповідальність, тому проблема була вирішена», – сказав Остап Семерак.

Нагадаємо, сьогодні відбулося перше засідання Координаційної ради з питань реалізації Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року.

Під час засідання відбулося обговорення драфту Національного плану управління відходами, підготовленого Мінприроди спільно із міжнародними експертами на виконання Національної стратегії управління відходами, яку було ухвалено наприкінці 2017 року.

Україна отримала проект Національної стратегії управління відходами, який є дороговказом, як потрібно реформувати цю сферу. Зараз триває робота над Планом реалізації ухваленої нової доктрини та розробкою відповідної законодавчої бази, де будуть прописані чіткі кроки: що і як потрібно зробити. Про це в ефірі політичного ток-шоу "Гра у класику" з Сергієм Рахманіним на телеканалі ZIK розповів Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

"Насправді державної стратегії не було. Катастрофа сталась у Львові (трагедія на Грибовецькому сміттєзвалищі – ред.), але цілком зрозуміло, що вона могла і може трапитись і будь-де в іншому місці. Тому держава повинна мати чітку стратегію. Схожі напрацювання були у минулому столітті, наприклад, у Японії чи Швейцарії", - зазначив Міністр.

Він вкотре наголосив, що Стратегія має чітку ієрархію та імплементує усі стандарти, які діють у країнах Європейського Союзу.

«Це – запобігання утворенню сміття, а тоді вже – переробка, повторне використання і, лише в останню чергу, спалення. Ця Стратегія також прописує створення законодавчої бази. Дуже часто ми чуємо, що є інвестори, які можуть прийти у будь-яке з українських міст і побудувати там завод з переробки сміття. Але не маємо жодного успішного прикладу такої інвестиції. Чому? Відповідь проста - ті умови, які сьогодні працюють, є неприйнятними для бізнесу", - розповів Остап Семерак.

Водночас, він переконаний, що жодного "українського велосипеду" не потрібно вигадувати, оскільки є досвід європейських країн таких, як Швейцарія, які 40 років тому мали аналогічні проблеми зі збором та утилізацією відходів, але зуміли успішно вийти із сміттєвого колапсу.

"Швейцарія з 1972 року почала їхати цим потягом і приїхала до того, що сьогодні у них 100% переробки сміття. З побутових відходів вони не вивозять на захоронення взагалі нічого. Україна не повинна їхати і зупинятись на кожній їхній зупинці, але потрібно використати цей образний потяг і набагато швидше здолати цю дорогу", - вважає Остап Семерак.

Окрім цього, він підкреслив, що вимоги та стандарти ЄС є цілком зрозумілими не тільки для українського бізнесу, а й для європейського, який готовий прийти на український ринок.

"Повинні бути чіткі правила, але таких сьогодні немає. Їх потрібно створити в законах. Це дуже амбітний план, адже нам треба спочатку створити рамковий закон про відходи. Йдеться про імплементацію європейської директиви про відходи. Після цього потрібно ухвалити ще близько 10 законопроектів, що регулюватимуть окремі галузі поводження з різними відходами", - резюмував Остап Семерак.

Нагадаємо, нещодавно відбулося засідання Координаційної ради з питань реалізації Національної стратегії управління відходами в України до 2030 року, де було презентовано проект Національного плану реалізації нової політики у сфері відходів. Також паралельно триває робота над рамковим законом про відходи та іншими законами, які регулюватимуть дану сферу.

1