У Новодністровську відбулося засідання Оперативного штабу з будівництва І-ої черги Дністровської ГАЕС

У Новодністровську відбулося засідання Оперативного штабу з будівництва І-ої черги Дністровської ГАЕС

20.09.2011, 02:58

15 вересня 2011 року у м.Новодністровськ (Чернівецька область) відбулося засідання Оперативного штабу з будівництва першої черги Дністровської гідроакумулюючої електростанції у складі 3-х гідроагрегатів, який утворено наказом Міністра енергетики та вугільної промисловості України від 14 вересня 2011 року №496 з метою забезпечення постійної координації виконання будівельно-монтажних і пусконалагоджувальних робіт на будівництві об’єкта.

Як повідомили JeyNews в прес-службі НАК «Енергетична компанія України», участь у заході взяли голова Оперативного штабу, директор департаменту стратегічної політики, інвестицій та ядерно-енергетичного комплексу Міненерговугілля України Микита Константінов, генеральний директор ПАТ “Укргідроенерго” Ігор Сирота та керівництво Товариства, представники НАК “Енергетична компанія України”, Міністерства надзвичайних ситуацій, Чернівецької облдержадміністрації, Сокирянської райдержадміністрації, Новодністровської міськради, Держекоінспекції, Держагентства рибного господарства, ДП НЕК “Укренерго”, Державної інспекції з експлуатації електричних станцій і мереж, генерального підрядника будівництва Дністровської ГАЕС консорціуму «НВО “Укргідроенергобуд”, генерального проектувальника ПАТ «Укргідропроект», а також інших підрядних та проектних організацій.

Перед початком засідання учасники наради ознайомились із ходом будівництва Дністровської ГАЕС, оглянули земляні та будівельні роботи у районі верхнього водосховища та нижнього б’єфу, підземний комплекс, відвідали машинний зал першого гідроагрегату, який працює в проектному режимі, а також ознайомились із будівельно-монтажними роботами на майданчику гідроагрегату №2 та гідроагрегату №3.

Голова Оперативного штабу Микита Константінов надав високу оцінку роботі будівельників та темпам будівництва однієї з найпотужніших гідроакумулюючих електростанцій Європи.

Після огляду об’єкта на засіданні Оперативного штабу заслухано інформацію про будівництво Дністровської ГАЕС за період з 1983 року, стан реалізації проекту будівництва станції у складі 3-х гідроагрегатів та фінансування будівництва у 2011 році, обговорено питання забезпечення видачі потужності Дністровської ГАЕС та існуючі проблемні питання.

На нараді зазначено, що у 2006 році було затверджено проект “Завершення будівництва першої черги Дністровської ГАЕС у складі 3-х гідроагрегатів” (Розпорядження КМ України від 20.03.2006 № 156-р) загальною вартістю 3 547 млн. грн (у цінах на листопад 2005 р.).

За цим проектом проводились роботи до 2010 р.

Після цього Кабінет Міністрів України розпорядженням від 15 грудня 2010 р. № 2266-р затвердив скоригований проект та титул будови “Уточнення проекту першої черги ГАЕС у складі трьох агрегатів, включаючи заходи з підвищення надійності та безпеки гідротехнічних споруд, основного гідросилового обладнання та гідромеханічного обладнання Дністровської ГАЕС”, згідно з яким вартість уточненого проекту склала 8 457 млн. грн. (у цінах станом на 25.12.2009 р.), включаючи вартість базового проекту на загальну суму 3 547 млн. грн. (у цінах на листопад 2005 р.).

Уточнення проекту проведено через підвищення вимог до безпеки гідротехнічних споруд та обладнання, а також у зв’язку із уточненням цін на матеріали та роботи. У 2010 році на об’єкті освоєно капіталовкладень на загальну суму 356,938 млн.грн, а за 8 місяців 2011 року - 308,352 млн.грн.

Загалом з початку будівництва Дністровської ГАЕС, станом на 1 вересня 2011 року, освоєно капіталовкладень на суму 4 100,475 млн.грн.

З метою забезпечення пуску гідроагрегату №2 у 2012 році, затвердженим у встановленому порядку проектом завершення будівництва та його титулом, у 2011 році необхідно освоїти капіталовкладень в обсязі 1 949 308,135 тис. грн. Микита Константінов наголосив на тому, що Міненерговугілля буде всіляко сприяти отриманню достатніх коштів, згідно із затвердженим титулом, для ритмічного та своєчасного фінансування добудови першої черги Дністровської ГАЕС у складі 3-х гідроагрегатів.

Генеральний підрядник будівництва та керівництво філії прозвітували про виконані протягом січня-серпня 2011 року роботи на будівельних майданчиках у відповідності до фінансування та затверджених програм будівельно-монтажних робіт по об’єктах першого пускового комплексу.

Заслухавши інформацію, прийнято рішення найближчим часом утворити робочу групу у складі замовника будівництва, генерального підрядника, проектних організацій та виробників обладнання, яка має провести аналіз ефективності роботи гідроагрегату №1 Дністровської ГАЕС з метою вдосконалення його роботи та розробити відповідні пропозиції для гідроагрегату №2 та гідроагрегату №3 до завершення будівництва першої черги.

Під час засідання Оперативного штабу учасники наради розглянули питання джерел фінансування завершення будівництва двох гідроагрегатів Дністровської ГАЕС - гідроагрегату №2 у 2012 році та гідроагрегату №3 у 2013 році, питання придбання основного гідросилового обладнання у вітчизняного виробника.

Також під час засідання обговорено питання вибору земельної ділянки для розташування відкритого розподільного пристрою 750кВ/330кВ, відведення земель під об’єкти ДГАЕС у межах Вінницької та Чернівецької областей, а також шляхи розв’язання питання додаткового відведення земель у межах Республіки Молдова для завершення будівництва нижньої водойми ГАЕС.

Окрім цього, учасники заходу обговорили існуючі проблемні питання тарифоутворення для виробників пікової електричної енергії (із повним урахуванням амортизаційних відрахувань, вартості електроенергії для власних потреб та для заповнення верхньої водойми у насосному режимі, вартості утримання експлуатаційного персоналу нормативною чисельністю, інших експлуатаційних та ремонтних витрат).

У ході наради на адресу генерального директора ПАТ “Укргідроенерго” Ігоря Сироти пролунали слова подяки від обласної державної адміністрації та місцевої влади за приділення особливої уваги питанням соціального та інфраструктурного розвитку регіону, який відбувається завдяки будівництву Дністровської ГАЕС – безперечно, одного з наймасштабніших об’єктів будівництва області.

Довідково

Потужність першої черги Дністровської ГАЕС у складі трьох гідроагрегатів складає в генераторному режимі – 972 МВт, у насосному режимі – 1263 МВт.


JeyNews