У Німеччині дослідили історію Чернівців та Буковина за поштовими листівками

У Німеччині дослідили історію Чернівців та Буковина за поштовими листівками

03.09.2023, 13:23
Німецька дослідниця MAREN RÖGER видала книжку "Karten in die Moderne Eine visuelle Geschichte des multiethnischen Grenzlandes Bukowina 1895–1918 про Чернівці і Буковину на підставі аналізу зображень на поштових листівках кінця 19 - початку 20 століття.
 
Приємно, що іноземні науковці не просто цікавляться східною для них екзотикою, але також активно її досліджують та пропагують. Зауважив, що поміж багатьох репродукцій листівок авторка додала до книги чи не єдину сучасну фотографію, зроблену кілька років тому у Чернівцях. На ній вона зображена з відомим багатьом поколінням чернівецьких колекціонерів Геннадієм Янковським.
 
На жаль, нині питання подальшого перебування торговців книгами під стінами колишнього Темпля зависло у повітрі. На час проведення Одеського кінофестиваля у Чернівцях їм запропонували забратися подалі з людських очей. Хоча за фестивальною логікою усе мало би бути з точністю до навпаки. Але в чиновників і посадовців бажання заборонити чи не дозволити щось людям завжди переважає здоровий глузд. Після завершення кінофестивалю торговцям дозволили тимчасово розташуватися під бічною стіною однієї із сусідніх будівель. Що з ними буде далі людям не кажуть.
 
Якби наслідком багаторічного перебування колекціонерів під стінами кінопалацу "Чернівці", які виходять туди вже багато років поспіль за будь-якої погоди, була одна лише ця книга, то їхнє життя вже було б не марним. Насправді ці люди завжди дарували (і поки ще продовжують це робити) відчуття справжнього щастя багатьом поколінням чернівецьких бібліофілів і колекціонерів. І, як бачимо, не тільки чернівецьких.
 
Ці люди також є справжнім туристичним магнітом для Чернівців, який на відмінно справляється зі своєю роботою - наверненням до міста іноземних туристів і дослідників. І роблять це не гірше, ніж натовпи чиновників у владних кабінетах. Які замість того, щоб усіляко сприяти розквіту унікальної локації, створюють перешкоди для її діяльності.
 
Юрій ЧОРНЕЙ
1