У неділю, 15 травня, в Україні відзначать День пам’яті жертв політичних репресій

У неділю, 15 травня, в Україні відзначать День пам’яті жертв політичних репресій

14.05.2016, 18:23

У неділю, 15 травня, на Буковині відбудуться заходи, приурочені Дню пам’яті жертв політичних репресій.

Так, о 12.30 на Центральній площі міста Чернівців буде відслужена панахида за жертвами політичних репресій та відбудеться траурний мітинг.

Чернівецька обласна державна адміністрація звертається до представників громадських організацій політичних партій, керівників установ, підприємств організацій обмежити проведення розважально-концертних заходів, спортивних змагань у неділю, 15 травня, у зв’язку із відзначенням в Україні Дня пам’яті жертв політичних репресій.

Про це повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА.

Указом Президента України від 21 травня 2007 року №431 "Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937 – 1938 років" установлено відзначати щороку у третю неділю травня День пам'яті жертв політичних репресій.

Відповідно до розпорядження Чернівецької обласної державної адміністрації від 12 травня 2016 року № 275-р "Про відзначення в Чернівецькій області Дня пам'яті жертв політичних репресій" 15 травня 2016 року на будинках і спорудах органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій буде приспущено Державний Прапор України, у храмах області проводитимуться панахиди за жертвами політичних репресій.

В цей день будемо згадувати тих наших співвітчизників, які були позбавлені власного дому, закатовані у сталінських тюрмах і концтаборах. Жертвами комуністичного режиму стали тисячі людей різних національностей, які проживали на території України.

Дослідники історії Буковини зазначають, що за перший період “радянізації” в краї було репресовано майже 11 тис. громадян, з яких, за далеко неповними даними, майже півтори тисячі осіб загинули.

У зв’язку з цим, просимо обмежити проведення та участь у концертно-розважальних заходах в неділю, 15 травня.

1