Споживачів послуги з централізованого опалення Чернівецької області обдурили на мільйони гривень

Споживачів послуги з централізованого опалення Чернівецької області обдурили на мільйони гривень

09.11.2017, 14:00

У 2016 році та 9 місяців 2017 року за результатами позапланових перевірок у сфері здійснення контролю за регульованими цінами було прийнято ряд рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій, в наслідок яких до бюджету фактично надійшло 545 тис. грн, що становить біля 50% застосованих санкцій. Крім того, було виграно 14 справ у судах різних інстанцій на загальну суму 754,4 тис. грн. З початку 2017 року за результатами перевірок складено 40 приписів щодо усунення порушень державної дисципліни цін та приведення цін/тарифів у відповідність до вимог чинного законодавства, а також зобов’язано повернути кошти споживачам на загальну суму 715,7 тис. грн.

Про це повідомила начальник Управління контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби Лариса Єфімова під час колегії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо підсумків роботи за 9 місяців поточного року.

Вона пояснила, що у 2017 році у сфері ціноутворення у зв’язку з запровадженням мораторію на проведення планових перевірок здійснюються лише позапланові заходи державного нагляду, у більшості випадків - за зверненням споживачів.

Але в першу чергу, за словами Лариси Єфімової, робота інспекторів спрямована на запобігання порушенням у сфері регульованих цін.

Так, на виконання доручення Уряду з метою об’єктивного вивчення ситуації щодо нарахування плати за послуги з централізованого опалення у регіонах України протягом опалювального сезону 2016/2017 рр., фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби були залучені до роботи відповідних комісій.

За результатами цієї роботи та проведених перевірок здійснено перерахунки споживачам та фактично повернуто їм коштів на загальну суму 5,3 млн грн, із яких 3,7 млн грн за результатами роботи сектору у Чернівецькій області.

Крім того, за дорученням керівників облдержадміністрацій, а також за письмовою заявою суб’єктів господарювання, здійснювалися перевірки розрахунків планованих тарифів на житлово-комунальні послуги, які встановлюються органами місцевого самоврядування. За виявленими фактами включення до тарифів необґрунтованих або завищених витрат органам місцевого самоврядування запропоновано переглянути та встановити тарифи на рівні економічно обґрунтованих планованих витрат на підставі розрахунків та документів, наданих суб’єктами господарювання.

Лариса Єфімова зазначила, що приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня дасть змогу попередити обрахування споживачів у розрахунку на річні обсяги надання послуг на більш ніж 16 млн грн.

Також у складі територіальних комісій з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах на комунальні послуги працівниками Держпродспоживслужби недопущено необґрунтоване фінансування з бюджету підприємств-виробників послуг на суму понад 6,4 млн грн.

Відповідно до доручення Кабінету Міністрів України, Держпродспоживслужба здійснює моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби в рамках програми «Доступні ліки». Так, за травень-вересень цього року територіальні органи Держпродспоживслужби опрацювали інформацію від 4617 аптечних закладів та проаналізували понад 657 тис. цін на лікарські засоби  на предмет дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення.

Джерело: http://www.consumer.gov.ua/

1