“У музиці головне – гарний звук і серце”: професор з Польщі у Чернівцях оцінював  юних музикантів

“У музиці головне – гарний звук і серце”: професор з Польщі у Чернівцях оцінював юних музикантів

30.04.2017, 19:21

Професор з Польщі у Чернівцях оцінював  юних музикантів. Він каже, що був би радий навчати українців, бо вони дуже працелюбні

 У  столиці Буковини  пройшов  сьомий за ліком міжнародний конкурс юних виконавців на духових та ударних інструментах «Сурми Буковини», який проводить учбово-методичний центр культури Буковини. 163-и учасники з України та з-за кордону  - це найбільше за всю історію конкурсу.

 Започаткований у 2000 році як регіональний, у  2004-му році “Сурми Буковини”  отримали статус міжнародного конкурсу. Директор центру культури Буковини Микола Шкрібляк каже, що на теренах Східної Європи це фактично єдиний такий конкурс для юних виконавців,  який охоплює всі духові та ударні інструменти.

Конкурсанти змагалися у двох секціях: дерев’яних духових інструментів (флейта, гобой, фагот, кларнет, саксофон) та мідних духових інструментів (валторна, труба, корнет, флюгельгорн, тромбон, туба). Оцінювали майстерність учасників надзвичайно поважні і титуловані суді, зокрема,   професор Роман Вовк, завідувач кафедри дерев’яних духових інструментів НМАУ ім. П.І.Чайковського; Єжи Котичка (Польща), професор Краківської музичної академії, учасник квінтету Польського радіо; Роман Наконечний,  професор Львівської національної музичної академії ім. М.В.Лисенка; Тарас Гнюс,  викладач Чернівецького обласного училища мистецтв  ім. С.Воробкевича… А очолив журі знаний український фаготист, професор Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського, член-кореспондент Академії мистецтв України Володимир Апатський. Це 89-річний чоловік, але він щорічно приїжджає на конкурс “Сурми Буковини”. І юним музикантам це найвища честь – бути поміченим самим Апатським.

Вперше приїхав до Чернівців в якості члена журі професор із Польщі, музикант Кшиштоф Камінські.  Він багато виступає у Європі як  соліст-фаготист, а ще він  педагог і диригент. Він є професором музчиної академії у м. Лодзь і головою комітету з питань культури і мистецтв Польської академії наук у Лодзі. Кілька років тому грав у Львові.

Пан професор каже, що у його класі в академії навчаються студенти з різних країн, а ось із України ще немає.

- Окрім викладання, - розповідає Кшиштоф Камінські, - я працюю в оркестрі філармонії у Лодзі. Як соліст виступаю по всій Європі, дав там 140 сольних концертів з різними оркестрами. Також виступаю як диригент в Польщі і за кордоном. Дуже люблю грати французьку музику 20 століття,  бо це музика, яка багато вимагає. Українську класичну музику я ще не грав, але диригував в Лодзі.  Грав із оркестром мій великий приятель зі Львова Олег Созанський, бандурист. Я запросив його до свого симфонічного проекту і він був моїм солістом. Коли я слухаю молодих музикантів, то звертаю увагу на потенційні можливості молодого артиста, на речі, яких не можливо навчити, але викладачі це помічають. А вже сам викладач може переказати своїм учням такі речі, які поведуть їх дорогою індивідуальності. Для мене важливо, щоб у музиці був гарний звук і   серце. Я маю побачити перед собою такого музиканта, після гри якого я б собі сказав: “Оцього музиканта  я би вчив”.

Гість із Польщі каже, що такий музичний інструмент як фагот у Польщі зараз вже не дуже популярний:.

- А ось у Німеччині та Голландії він дуже популярний. І в Україні досить багато музикантів на ньому грають, і мене  це радує.  Коли я починав грати на фаготі, він теж не був популярний. Граю на цьому інструменті вже 45 років, а вперше взяв його до рук, коли мені було 13-ть.

Пан  Кшиштоф  Камінські зауважує, він завжди каже конкурсантам, що його клас для них відкритий:

- На мій майстер-клас приїжджають люди з цілого світу. Багато молодих людей зі Львова, наприклад,  хотіли би у мене вчитися, але не мають карти поляка. Але якщо хтось з українців до мене потрапить, я буду дуже тішитися, бо молодь в Україні дуже працелюбна. Я маю студентів з різних країн світу, навіть із Китаю, а ось українців у моєму класі ще не має.

Наталія ФЕЩУК

На фото автора: 

Зліва направо:

Лев Закопець, педагог-гобоїст, директор Львівської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені С.Крушельницької, Володимир Апатський, народний артист України, професор Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського та Кшиштоф Камінські, професор, соліст-фаготист, камерний музикант, педагог і диригент, викладає у Академії музики в Лодзі

1