У Мінкульті виступають за демонтаж радянських пам'ятників: чернівецькі на черзі?

У Мінкульті виступають за демонтаж радянських пам'ятників: чернівецькі на черзі?

10.01.2015, 22:20

Демонтаж пам’яток радянським діячам буде підтримано на офіційному рівні. Про це заявив глава Мінкультури В'ячеслав Кириленко.

"Ми будемо заохочувати будь-які громадські ініціативи, пов’язані з очищенням України від пам’яток діячам комуністичного минулого.", - заявив міністр.

"Численні монументи, погруддя та інші подібні пам’ятки одіозним діячам тоталітарного  режиму, які до того ж відсутні в Державному реєстрі нерухомих пам’яток України, не є об’єктами культурної спадщини ані національного, ані місцевого значення. Тому під охорону з боку держави вони не підпадають", - нагадав Кириленко.

Також, за його словами, Мінкульт ініціюватиме виведення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України всіх зазначених там пам’ятників, пов’язаних із комуністичними діячами.  

"Держава буде всіляко сприятиме будь-яким громадським ініціативам, які боротимуться за очищення України від цих реліктів тоталітарного минулого", - зазначив глава Мінкульту. 

Українська правда 

Див. також: Одна з причин, через яку в 204 окрузі переміг Артем Семенюк?

Раніше (27.12.2014, 17:43) ми повідомляли

Демонтаж танка Нікітіна – не на часі, - мер Чернівців. Про це під час прямого ефіру  програми «Суть речей» на радіо Станція 103.2 ФМ повідомив Чернівецький міський голова Олексій Каспрук.

ВЕДУЧА: Чи постане питання про демонтаж танку біля вокзалу? 

- Чи постане питання про демонтаж танку – воно поки що не піднімалось. Мені деякі люди пропонували його зняти, відремонтувати і відправити в зону АТО, але це несерйозно. Якщо громадськість сформує думку, що його треба знімати – будуть прийматись рішення, але я переконаний, що сьогодні не час боротись з Дідом Морозом, з танком, з казковими героями, з символами, - сказав Олексій Каспрук. 

Нас чекають дуже серйозні випробування у наступному році, треба зосередити розумовий потенціал і підтримати один одного на вирішення конкретних задач, без яких не буде продовжуватись життя.

Історію спорудження пам'ятника розповів історик Ігор Піддубний:

Поруч з пам’ятниками, що мали нагадувати про загиблих в роки війни з’являлися пам’ятники, що символізували подвиг радянських солдатів у війні. В пам’ять про звільнення Чернівців 29 березня 1944 р. в місті на Привокзальній площі 28 червня 1946 р. відкрили пам’ятник військам І Українського фронту, автором якого є архітектор М.Ашкіназі. На гранітному постаменті височіє танк Т-34 з бортовим номером 608. Командував ним гвардії лейтенант П.Нікітін, який одним з перших увірвався в передмістя Чернівців.

 У Чернівцях є ще один пам'ятник, якого можуть стосуватися слова міністра культури Кириленка. Особливо після чіткої оцінки дій радянської армії в країнах Європи після Другої світової війни: 

- Російська агресія в Україні – це атака на світовий порядок і на порядок в Європі, ми все ще пам’ятаємо радянське вторгнення в Україну і в Німеччину, ніхто не має права переписувати результати Другої світової війни

Заява Яценюка у Німеччині. МЗС і ЗМІ Росії вдають, що шоковані?

Український прем’єр став «зіркою» російських новин після свого інтерв’ю німецькому телеканалу 

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Український прем’єр Арсеній Яценюк став зіркою російських новин після свого інтерв’ю німецькому телеканалу. Як трактували його заяву про поділ Німеччини Радянським Союзом після Другої світової війни?

Фраза прем’єра України Арсенія Яценюка з інтерв’ю німецькому каналу ARD викликаларезонанс у російських ЗМІ та серед російських політиків.

«Український прем’єр сьогодні змусив здригнутися й поставити під сумнів свою осудність, чи ж свій інтелектуальний рівень. Яценюк зумів здивувати: в прямому ефірі німецького каналу ARD він заявив, що Друга світова (війна), по суті, – це напад СРСР спочатку на Україну, а потім і на Німеччину, а звільнення світу від фашизму він охарактеризував як радянську агресію», – розповіли у російських ЗМІ.

А телеканал LifeNews додав до цього ще й дати: «Український прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зробив фундаментальне відкриття, яке здивує як істориків-професіоналів, так і простих обивателів. Виявляється, 22 червня 1941 Радянський Союз напав на Німеччину».

Так прокоментували слова Яценюка, сказані у відповідь на запитання про ниніщню допомогу Німеччини Україні.

А сказав прем’єр України насправді таке: «Німеччина, і особисто Меркель, роблять дуже багато чого, щоб відновити мир в Україні, і не тільки в Україні, а щоб забезпечити стабільність у всій Європі. Російська агресія в Україні – це атака на світовий порядок і на порядок в Європі, ми все ще пам’ятаємо радянське вторгнення в Україну і в Німеччину, цього потрібно уникнути, і ніхто не має права переписувати результати Другої світової війни».

 

Олексій Пушков
Олексій Пушков

Звернув увагу на ці слова і депутат Держдуми Росії Олексій Пушков: він вважає заяву українського прем’єра підтримкою нацистської Німеччини, образою пам’яті мільйонів полеглих за визволення СРСР і Європи. А також написавщо після такого – Арсенія Яценюка «не можна сприймати серйозно».

Також у зв’язку з цією заявою українського прем’єра німецькому каналові Москва запитує офіційну позицію Німеччини. Про це повідомив у п’ятницю перший заступник керівника МЗС Росії Володимир Титов.

«Ми направили ноту в МЗС Німеччини із запитом офіційної позиції ФРН у зв’язку з екстремістськими висловлюваннями прем’єр-міністра Яценюка, які фальсифікують історію», – заявив Титов.

Цього ж дня прес-секретар прем’єра України прокоментувала інтерв’ю німецькому телеканалові ARD і пояснила, що Арсеній Яценюк мав на увазі поділ Німеччини Радянським Союзом після Другої світової війни.

«Навіть Берлін був розділений муром, аби унеможливити переміщення німців із його східної частини до західної», – заявила вона у коментарі для британської телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі».

Свій коментар додав і речник Міністерства закордонних справ Євген Перебийніс. «Росія, як самопроголошений правонаступник СРСР і, на жаль, продовжувач його імперських традицій своїми неадекватними пропагандистськими інтерпретаціями висловлювань керівника українського уряду лише підтверджує те, що факт фізичної та ідеологічної окупації Радянським Союзом країн Центральної та Східної Європи, в тому числі Східної Німеччини, для сучасної Росії є таким же нормальним явищем, як і нинішня окупація Криму і Донбасу. Саме це і ніщо інше мав на увазі Арсеній Яценюк, спілкуючись з німецькими журналістами. І ніхто, крім російських журналістів і дипломатів, не став шукати в його словах інші підтексти, яких в них не було і не могло бути», – написав він у фейсбуці МЗС.

 
 
 
 
 
У цьому ж інтерв’ю Арсеній Яценюк закликав розвіяти російську пропаганду, відповідаючи на питання ведучої німецького каналу ARD про те, чи відмовилась українська влада від мешканців Східної України. Зокрема, він наголосив, що на території, яка контролюється українською владою, перебувають 800 тисяч біженців, і що Україна постачає газ і електроенергію тим, хто не зміг залишити зону АТО.

Раніше російські ЗМІ повідомляли, що «українська сторона знеструмлює котельні і мешканці сходу змушені мерзнути у своїх будинках».

Джерело: http://www.radiosvoboda.org/content/article/26785621.html

Німецький суспільно-правовий канал ARD у суботу, 10 січня, опублікував повну версію інтерв'ю з прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком без синхронного перекладу на німецьку мову.

Її тривалість становить більше 14 хвилин, у той час як скорочена версія, що вийшла в ефір 7 січня, тривала трохи більше 6 хвилин і викликала хвилю критики з боку російської сторони, повідомляє російська служба DW.

В опублікованому тепер записі чути слова українського прем'єр-міністра, які у випущеному в ефір варіанті були заглушені німецьким перекладом: "Російська військова агресія проти України - це посягання на світовий порядок, і це посягання на європейську безпеку. Ми добре з вами пам'ятаємо радянську invasion як в Україну, так і в тому числі - в Німеччину. Цього треба уникнути. І нікому не дозволено переписувати результати Другої світової війни, що намагається зробити президент Росії пан Путін".

При цьому в німецькому перекладі замість англійського слова "invasion" було використано "Anmarsch", яке можна перевести як "введення (військ)", "просування" або "наближення".

Раніше прес-служба прем'єра України спростувала інтерпретацію цього пасажу деякими російськими політиками. "Арсеній Яценюк мав на увазі поділ Німеччини Радянським Союзом після Другої світової війни", - сказала його прес-секретар Ольга Лаппо.

У Росії вирішили, що український прем'єр говорить в інтерв'ю про "вторгнення СРСР в Німеччину і Україну". Зокрема, з критикою на адресу Яценюка виступили голова комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков і голова комітету у міжнародних справах Ради Федерації Костянтин Косачов. МЗС РФ направило в ФРН ноту з проханням висловити офіційну позицію Берліна з приводу слів українського прем'єра.

Довідка. Англійське "invasion" має ширше значення, ніж приписане йому в Росії "військове вторгнення", і може бути перекладене як "порушення" або "втручання".

Детальніше читайте на УНІАН:http://www.unian.ua/politics/1030475-nimetskiy-kanal-opublikuvav-povnu-versiyu-spotvorenogo-rosiyskimi-politikami-i-zmi-intervyu-yatsenyuka.html

1


КОМЕНТАРІ (13)

Юцунук конєчно занадто перестарався в зализувані одного відхожого місця у своїх заокеанських хазяїв! Цей зрадник в окулярах розхитує нашу державу, а продажні журналісти як шакали накинулись на героїчне минуле України. За роки незалежності ці продажні "пани" нічого в Україні не сбудували, і зрозуміло, що не збудують. Вже ясно, що задача провладних неукраїнців знищити нас як Українську націю, знищити нас як Державу Україну! Зробити з Українців холопів, відібрати в Українців ЗЕМЛЮ!!! Шановні УКРАЇНЦІ! Не піддавайтесь на брехливу пропоганду політиканів! Вони за для свого наживу готові кинути нас Українців і нашу Державу Україну у прірву! Україна це велика Держава-переможець над фашизмом, Україна - Держава, яка визволила не тільки себе, а і всю Європу від фашистів! І ми Українці не дозволимо неукраїнцям паскудити наше героїчне минуле!  СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА! 

avatar

Чернівчанин

10 січня 2015 22:00

В Германии в трептов парке стоит памятник солдату освободившего Германию и всю Европу от фашизма. И Немцам даже в голову не приходит валить памятники советским воинам-освободителям. А эти временщики в правительстве думают, что будут сидеть на своих местах вечно. Но они должны понимать, что в этом мире не все так просто, и обязательно прийдет время ответа за свои поступки. А нашему земляку не мешало бы приехать в свой родной город и посетить мемориал на еврейском кладбище!? Поклониться там перед невинно убиенными его земляками!? 

avatar

До влади

10 січня 2015 22:14

Повзридати нафіг, якщо комунякикгбісти -федоруки каламутят воду далі і не хочут в музей тоталітаризму цю рухлять здавати . 

avatar

!!!

10 січня 2015 22:36

Дурачок! Нет ума, строй дома! Бычок ты откуда? 

avatar

До !!!

11 січня 2015 01:26

а чому це хтось "дурачок"? Можливо думку вмсловила людина емоційно, але ж правильно. цей танк увійшов у Чернівці і з приходом комуністів приніс поневолення усіх українців, німців, поляків, румунів..... Які проживали на Буковині на понад як пів століття!!! Цей танК як і інші радянські монументи мали б бути у музеї за містом, а не на площах та вулицях міста. І мене не дивує що ставленик комуністичного минулого Федорка-Каспрука вже Їх послідовник та син а нині мер Каспрук який обраний значною меншістю чернівчан що МАЛИ ПРАВО ГОЛОСУ але не прийшли на вибори, таке сказав. Потрібно змінювати мера, міськураду 

avatar

До 01:26, Наталя

11 січня 2015 09:18

Шановна Наталя! Пропоную повивчати історію Чернівців 30-х років, і яку роль відігравали Украінці в житті міста, тоді ви напевне дізнаєтесь яку "щасливу" долю мали місцеві гуцули, Українці. Ви повинні б знати, що Римуни забороняли нашу рідну мову, і не тільки Римуни, а і "несчастні" німці, поляки. Не можна дивитись на історію однобоко. А ще дійсно почитайте другий комент. Нагадаю вам, що радянський солдат стоїть в Німетчині, і ніхто не збирається його руйнувати. Зрозуміло Наталя, що ви політично заангажовані, такі як Ви вже привели до влади неукраїнців, котрі зараз просто знищують Українство в нашій Державі. Сьогоднішна неукраїнська влада призначила Українцям місце в окопах, на цвинтарі. Під нібито патріотичними гаслами неукраїнське керівництво нашої Держави практично знищує вірних синів України на війні, а самі набивають свої кишені грішми. Ось про що треба думати шановна Наталя. Неукраїнська влада такими вкиданнями, як боротьба з пам'ятниками, просто відволікає Українське суспільство від дійсно актуальних проблем в Державі.

Приблизно так.

avatar

До Наталії

11 січня 2015 10:55

вже вчить людей СВОЄЇ  "незаангажованої" історії

смішно

так в Німеччині стоїть памятник ВОЇНУ!!! а не совєтскомукомуняці

а ВОЇН чи румун чи українець чи грузин чи казах чи кримськийтатарин......... яка НАЦІОНАЛЬНІСТЬ ТОГО ПАМЯТНИКА?! НЕМАЄ НАЦІОНАЛЬНОСТІ! 

думаю що якщо незаберуть тоталітарні ідоли їх дійсно хтось просто повзриває серед міста

 

avatar

))))))))

11 січня 2015 11:31

Правильно сказав КАСПРУК - ІСТОРІЮ РУЙНУВАТИ НЕ НА ЧАСІ, а Кириленко у свій час зрадив Чорновола, то якби тоді не було таких , то Чорновіл міг би стати президентом і Україна би розвивалась в правильному напрямку і вже давно була б європейською.

avatar

ІМХО

11 січня 2015 11:55

Кириленко це запроданець, і зрадник! Як і всі в уряді.

avatar

Революціонер

11 січня 2015 12:13

навпаки таке враження що Каспрук спонукає щоб РУЙНУВАЛИ ІСТОРІЮ!!! бо можна цивілізовано перенести НАВІТЬ ТАКУ СУМНУ І ТРАГІЧНУ ІСТОРІЮ ЗА МЕЖІ МІСТА В МУЗЕЙ ТОТАЛІТАРИЗМУ

патріоти і активіста дадуть належну оцінку такис словам ЗАПРОДАНЦЯ режиму кривавих комуністів Каспрука

avatar

до "революціонерів"

11 січня 2015 12:35

Вам що позастилало очі? Нас розводять як лохів! У нас неукраїнська влада, а ви знову тої самої! Міняйте пісню! Согоднішкю неукраїнську владу привели ви шановні! Згоден з вами, легше гавкати на пам'ятники, котри відповісти не зможуть, а то що в Країні війна і гинуть Українці?! Якщо такі патріоти, то просимо до військомату! Але черг там щось не видно! Мать вашу!

avatar

До патріотів і активістів

11 січня 2015 13:12

У НАС НЕУКРАЇНСЬКА ВЛАДА (видалено адміном) І НЕУКРАЇНСЬКІ МОНСТРИ-ІДОЛИ КОМУНЯЦКО-СОВЄТСКОЇ ДОБИ

потрібно скидати монстро-ідолів і гнати в шию неукраїнську владу!!!!!!

avatar

ДО 11 січня 2015 13:12

11 січня 2015 15:20

medrol medicine
avatar

assiqac5xq

26 січня 2016 01:29