У міжнародному фотоконкурсі обрали найкраще фото Чернівецької області

У міжнародному фотоконкурсі обрали найкраще фото Чернівецької області

26.11.2019, 21:15

В українській частині найбільшого міжнародного фотоконкурсу 
обрали найкраще фото Чернівецької 
області

Переможцем номінації «Найкраща світлина Чернівецької області 2019» в українській частині найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» стало фото Семінарської церкви (Трьох-Святительська церква), розташованої у Чернівцях. Автором фото є Вадим Постернак.

«Фото гарне. Шуми є, але не дуже помітні. Ракурс вдало показує рух елементів пам'ятки "вгору"», — ділиться враженнями від світлини Надія Лиштва, членкиня журі, архітекторка.

Людмила Строцень, членкиня журі, краєзнавиця коментує: «Професійне фото, розписи чудові і гарно подані автором».

Семінарська церква як складова частина архітектурного ансамблю Резиденції митрополитів Буковини і Далмації входить до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. До речі, фотографія розписів стелі Семінарської церкви стала найкращим обласним фото і у 2014 році.

Завдання конкурсу — отримати фотографії усіх пам’яток культурної спадщини світу під вільною ліцензією для ілюстрування ними Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей з усього світу. А також привернути увагу українців до культурної спадщини, пізнати забуті чи маловідомі сторінки своєї історії. 

У списку пам’яток Чернівецької області майже 1300 об’єктів, за вісім років конкурсу завантажено 858 фото (66%) пам’яток. 2019 року конкурсанти сфотографували 265 пам’яток і завантажили 761 їхній знімок у Вікісховище. У 2019 фото пам’яток Чернівецької області завантажували на конкурс 24 автори, а за вісім років 217 учасників та учасниць.

 Для довідки:

«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, метою якого є зібрати світлини для ілюстрування статей у Вікіпедії, Вікімандрах та інших вікіпроектах. За цей час було зібрано майже 2 мільйони зображень.  Конкурс проводиться у понад 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа та волонтерами спільноти Вікімедіа, в тому числі в Україні — громадською організацією Вікімедіа Україна. В Україні цього року проводився восьмий раз. Загалом протягом 2012—2018 років у рамках конкурсу було завантажено понад 250 тисяч світлин українських пам’яток, сфотографовано понад 32 тисяч пам’яток із території України (36%), взяло участь понад 2300 осіб (від аматорів до професіоналів). Фотографії за всі роки конкурсу знаходяться у вільному доступі, ви можете переглянути їх і використати на умовах вільної ліцензії CC BY-SA. Деталі на сайті: http://wikilovesmonuments.org.ua.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні, і займається популяризацією вікіпроектів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія, залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів та розвитком вікіспільноти в Україні.

Контакти для додаткової інформації:

Наталія Тимків

1