У Києві побачили, що мери постворювали собі кишенькові партії і почали виборчу кампанію на тлі пандемії, але самі захищати інтереси громад на найвищому рівні не поспішають

У Києві побачили, що мери постворювали собі кишенькові партії і почали виборчу кампанію на тлі пандемії, але самі захищати інтереси громад на найвищому рівні не поспішають

27.04.2020, 21:10

Голова партії "СН" Олександр Корнієнко в інтерв'ю кореспондентці https://dt.ua/ заявив, що Конституцію буде змінено без умов "Мінська", децентралізацію — завершено, а ідеологічні противники сядуть за стіл переговорів, аби зшити країну.

(...)

 —Усе, що стосується обговорюваних пропозицій про 2/3 охоплення країни для партії та п'ятивідсотковий бар'єр на національному рівні, — це спроба навести лад і структурувати місцевий політичний ландшафт. Ба більше, у статті 3 закону про партії чітко написано, що в Україні створюються тільки загальнонаціональні партії, а регіональні — заборонені. Але в нас як гриби після дощу ростуть партії мерів. У рамках одного міста або регіону. Коли ми говоримо про таку тенденцію в центральних областях країни, це ще півбіди. Але коли йдеться про прикордонні райони (всі ми розуміємо, які області маються на увазі), то це вже може бути зовсім інша історія. Наприклад, я неодноразово чув про партію "Полісся", яка б зайшла в облради Київської, Житомирської, Чернігівської та Рівненської областей і намагалася формувати там політику стосовно Білорусі, наприклад. Нам це потрібно? Тобто я зараз кажу про щеплення від місцевого сепаратизму.

Ба більше, якщо уважно придивитися до того, чому наші мери стали такими сильними, то зразу треба розуміти, що це передусім результат реформи і фінансової децентралізації. Мери отримали гроші, яких у них ніколи не було. Дружно все заасфальтували й озеленили. І все вийшло. 

 Люди повірили в мерів, замість того щоб повірити в децентралізацію й почати запитувати вже про стратегію розвитку своїх міст.

Про стосунки з елітами й місцевими підприємствами. Але вони бачать уже все-таки не феодальну, а постіндустріальну модель міського господарства, з уже не збитковими комунальними підприємствами і з такою-сякою транспортною інфраструктурою. Все, можна продовжувати героєві мандат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мінюсті офіційно зареєстрували «Партію чернівчан»

 — От уже ніяк не очікувала, що маєте такий зуб на мерів. Прямо в саме лігво змови потрапила.

— Суть змови — в конкретній пропозиції: якщо ви такі сильні, робіть свою загальнонаціональну партію мерів. Ставайте політиками. Заходьте не тільки в місцеву владу, а й у парламент. Відстоюйте інтереси місцевого самоврядування на найвищому рівні. Пишіть муніципальний кодекс, займайтеся своєю сферою. У 2015 році перший заступник голови адміністрації президента Віталій Ковальчук намагався реалізувати цю ідею через проєкт "Наш край".

— Кернес і Труханів теж робили спробу в рамках "Довіряй справам".

— Однак штучні проекти ніколи не мають реального успіху.

 У мерів є цілком реальна Асоціація міст.

—Ну, так це не зовсім чесно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова ОДА не керує виборчим штабом партії "Слуга народу" і не конкурує з мером у рамках виборчої кампанії, - голова партії "СН"

"Слуги народу" запитають у своїх виборців, чи готові вони продовжити мандат чинного міського голови, а тоді вирішать чи мати з ним справу на виборах, - голова партії

 Що саме?

—Бути в реальній політиці (вага цієї асоціації дуже серйозна), але не брати на себе політичної відповідальності. Я, власне, як представник президентської партії, що перебуває глибоко в темі децентралізації влади, говорю про необхідний баланс. Бо, виходячи з нашої новітньої історії й менталітету, очевидно, що Україна з координат парламентсько-президентської республіки, в якій перебуває, буде дрейфувати у бік парламентської моделі.

Навіть сьогодні, з такою концентрацією влади в руках президента, з підконтрольною йому монобільшістю в парламенті, — щоб провести якісь ключові для країни рішення, нам усе одно доводиться шукати підтримку інших фракцій. Це чистий парламентаризм, коли ти пишеш закон, потім лобіюєш його прийняття, і на виході отримуєш трохи інший документ. Допрацьований уже з урахуванням думок колег із парламенту. Тому позиція АМУ "ми тут місцеві еліти, прийміть нам той закон, який ми написали", теж не зовсім правильна. 

 Але я впевнений, що ми в кожному разі вибудуємо з мерами конструктивний діалог. Не з цими, то з іншими. Тому що ситуація після місцевих виборів дасть якийсь інший status quo політичної карти країни. А зараз вона не відбиває реальної карти країни.

 То все-таки будуть і 2/3, і п'ять відсотків, і мер — тільки партієць?

—Я думаю, що на основі всіх обговорюваних пропозицій, у результаті, буде створено якийсь справедливий функціональний механізм.

Олександр Корнієнко: "Ми в будь-якому випадку вибудуємо з мерами діалог. Не з цими, так з іншими"

Джерело: https://dt.ua/internal/oleksandr-korniyenko-mi-v-bud-yakomu-vipadku-vibuduyemo-z-merami-dialog-ne-z-cimi-tak-z-inshimi-345827_.html

1