У Києві оцифровують всі міські дерева: навіщо

У Києві оцифровують всі міські дерева: навіщо

23.08.2023, 08:21

Станом на 21 серпня у "цифрі" вже є понад 107 тисяч зелених насаджень. Про це заявив на сайті КМДА директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату Олександр Возний.

"Створюючи цей ресурс, ми мали дві мети. По-перше, провести чітку інвентаризацію і зрозуміти, скільки дерев у столиці, у якому вони стані. По-друге, надати громаді дієві інструменти контролю. Наповнення онлайн-мапи триває, вона буде оприлюднена, щойно дозволятиме безпекова ситуація", — пише Возний.

На онлайн-мапі буде фото кожного об'єкта — дерева, — та інформація про його місце (точні координати), вид, діаметр стовбура, висоту і стан. Ідея онлайн-карти всіх дерев України виникла у 2022-му, а перші дерева були оцифровані влітку 2021-го.

За словами директора Департаменту, оцифрували всі вуличні насадження і більшість скверів Деснянського, Голосіївського та Печерського районів. Зараз працюють у парках цих районів. До онлайн-мапи також додали сім парків у Деснянському та один — у Голосіївському районах столиці. Уже розпочали оцифрування Парку Партизанської Слави та Парку Вічної Слави.

Дерева в Україні оцифровували раніше?

Як зазначав тоді ще начальник Управління екології та природних ресурсів Олександр Возний, ідея "оцифровувати" міські дерева не нова, адже подібні карти створюються у багатьох мегаполісах світу, зокрема у Нью-Йорку, де на онлайн-мапі дерев є інформація про понад 850 тисяч дерев.

Оцифрування зелених насаджень в окремому місті відбувається вперше в Україні. Однак раніше, як писав "Детектор медіа", Google та Міндовкілля оцифровували національні парки країни. Ними можна "прогулятися", використовуючи Google Maps. Наразі у Google є такі парки:

"Голосіївський" (Київ);
"Нижньодністровський" (Одеська область);
"Нижньодніпровський" (Херсонська область);
"Мезинський" (Чернігівська область);
"Гетьманський" (Сумська область);
"Нижньосульський" (Черкаська область);
"Вижницький" (Чернівецька область);
"Ужанський" (Закарпатська область);
"Гуцульщина" (Івано-Франківська область);
"Сколівські Бескиди" (Львівська область);
"Зачарований край" (Закарпатська область);
"Черемоський" (Чернівецька область);
"Верховинський" (Івано-Франківська область);
"Карпатський" (Івано-Франківська область);
"Дермансько-Острозький" (Рівненська область);
"Кременецькі гори" (Тернопільська область).

Джерело:  https://suspilne.media/555613-u-kievi-ocifruvali-107-tisac-derev-naviso/

1