У Конятинській ОТГ відремонтували три школи і мріють про грейдер

У Конятинській ОТГ відремонтували три школи і мріють про грейдер

04.09.2019, 18:59

 Конятинська ОТГ утворилась у квітні 2017 року, а повноцінно функціонувати як почали з 1 січня 2018 року. За ці півтора року в громаді вже встигли реалізувати певні проекти і крок за кроком визначаються з пріоритетами розвитку.  

 Для потреб громади минулого року утворили комунальне підприємство «Черемош сервіс» в якому зараз працює 4 людини. «Я не кажу, що нам йдуть значні прибутки від підприємства. Але, по-перше, місцеві мають роботу; по-друге, ПДФО з їхніх зарплат залишається нам. У підприємства вже є своя техніка, окремі роботи на території робимо його силами, тому це дуже позитивно», - розповів Олександр Комариця, голова Конятинської ОТГ. З найбільш нагального, то підприємству потрібен грейдер. Його, як і іншу техніку, можна спробувати купити вигравши конкурс ДФРР, що рекомендував Олексій Грушко, радник з регіонального розвитку Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою». 

 Цього року громада отримала 1,85 млн грн коштів субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ. Ці кошти було розподілено на три проекти у трьох різних селах громади. У селі Довгопілля за майже 1,23 млн грн було замінено покрівлю місцевої школи. «Попереднє покриття було ондулінове, але воно не виправдало себе, тому що за 10 років геть зіпсувалось. Зараз же ми перекрили 2500 м2 новою металочерепицею», - розповів Юрій Маротчак, директор школи. 

 У селі Самакова 462 тис. грн спрямували також на школу, де відремонтували другий поверх. Раніше, як розповів директор навчального закладу, фактично коридору не було, діти ходили по перекриттю, отопити було дуже важно таке приміщення. Тепер же тут планують у новому фойє поставити два тенісних столи, стільчики, щоб учні на перервах мали де і відпочити, і погратись. Показово також, що нещодавно в цій школі спільними зусиллями батьків і адміністрації школи зробили спортивний майданчик, де розмістили два волейбольних і одне футбольне поля. А учні вже очікують, коли на них проросте посаджена трава. У Яблуниці субвенцію також спрямували на потреби школи – тут за 160 тис. перекрили дах. 

 Поряд з цими трьома проектами у Конятинській ОТГ цьогоріч вперше реалізували бюджет участі. Виграв проект облагородження території у Довгопільській школі. За 25 тис. грн, які були виділені з бюджету громади було куплено матеріали, а жителі самостійно здійснили роботи. Так, було зроблено бетонні доріжки від корпусу молодшої школи до старшої, територію складу огороджено парканом, а біля корпусу молодших класів зроблено майданчик. «Тут буде літній клас, наприклад проводитимуться уроки природознавства. У молодших класах є своєрідна «ранкова зустріч», згідно НУШ. Ось це заняття також можна проводити тут», - розповів Юрій Маротчак, директор Довгопільської школи.

1