У Кіцмані скандальне питання про мову розглянуть позачергово

У Кіцмані скандальне питання про мову розглянуть позачергово

02.07.2012, 22:10

21 червня відбулася чергова ХІ сесія Кіцманської районної ради VI скликання. На порядок денний було внесено більше тридцяти питань. Уже перші хвилини пленарної роботи засвідчили значну активність депутатів. Адже тільки процедура озвучення депутатських запитів тривала понад годину. Особливо щодо запропонованого депутатом Павлом Лупулом звернення до Верховної Ради України про недопустимість наступу на українську мову.

Колізія виникла у зв’язку з тим, що згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації», проекти рішень, які вносяться на розгляд депутатів, повинні бути оприлюднені за 20 днів до проведення сесії. Зважаючи на актуальність обговорюваної в українському суспільстві теми, одностайність депутатів райради щодо недопустимості прийняття законопроекту «Про мови», було зібрано необхідну кількість голосів про скликання позачергової сесії районної ради.

Коментуючи ситуацію, голова фракції «Наша Україна» Микола Подільчук сказав: «Навіть не знаю, чи закон «Про доступ до публічної інформації» во благо громади, чи на шкоду. Адже інколи є такі питання, які потребують оперативного вирішення. Ми повинні відійти від компартійного «одобрямс», а займати активну позицію. Беручи участь у засіданні постійних комісій, колегій, сесій, кожен депутат повинен відстоювати позицію виборців».

Аналізуючи розгляд питань порядку денного та прийнятих рішень, голова районної ради Василь Ящук сказав: «Всі проекти рішень з питань, які планувалися на ХІ сесію, були за двадцять днів оприлюднені на сайті районної ради, розглянуті на засіданнях постійних комісій та колегії. З окремих позицій депутати проявляли особливу активність. Голови фракцій Микола Подільчук та Ігор Гринюк голосували проти включення деяких питань в порядок денний, зокрема, звітів про хід виконання Комплексних програм боротьби зі злочинністю в Кіцманському районі на 2011-2015 роки та розвитку культури Кіцманського району до 2015 року, програми сприяння Кіцманській міжрайонній державній податковій інспекції Чернівецької області Державної податкової служби щодо покращення обслуговування платників податків. Для мене і багатьох депутатів така позиція була незрозуміла. Щодо звернення стосовно законопроекту про мови, то тут позиція кожного депутата і голови Кіцманської районної ради одностайна. Ми — українці, і мова — це ознака державності. Але треба дотримуватися чинного законодавства, тобто проект рішення заздалегідь має бути висвітлений на сайті. Ми хочемо жити в правовій державі і маємо дотримуватися законів. Розпорядження про скликання позачергової ХІІ сесії районної ради уже підписано».

 Галина СКУЛЕБА

За матеріалами freelife.cv.ua

Раніше ми повідомляли:

Кіцманські регіонали не дали райраді проголосувати за звільнення українофоба Дмитра Табачника і проти прийняття у другому читанні «мовного» законопроекту
22.06.2012, 15:27

21 червня 2012 року відбулася чергова XI сесія Кіцманської районної ради на якій місцева влада, підконтрольна Партії регіонів, вкотре продемонструвала свою антиукраїнську суть та відмовилася виносити на голосування ряд важливих питання.

Представники опозиційних сил підготували два проекти звернень до Президента України та Верховної Ради України, зокрема, з ініціативи фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» був запропонований проект звернення до Президента України з вимогою негайного звільнення з посади міністра українофоба Дмитра Табачника, а також запропонований опозицією проект звернення до Верховної Ради України з вимогою відмовитися від прийняття у другому читанні «мовного» законопроекту.

Голова районної ради Ящук В.Г. зробив все можливе щоб такі важливі для українців питання не поставити на голосування, прикриваючись якимись дрібними пунктами регламенту районної ради. З мовчазної згоди переважної більшості ради йому це вдалося.

«Дуже прикро, що місцева влада, яка обиралася українцями і повинна служити людям, обрала для себе роль прислужників режиму Партії регіонів. Люди це знають і обов’язково зроблять висновки», - прокоментував ситуацію депутат Кіцманської районної ради від ВО «Свобода» Олег Дяконюк.

Зважаючи на таку позицію голови ради, опозиціонери зібрали необхідну кількість підписів для скликання позачергової сесії районної ради. На якій знову наполягатимуть на прийнятті даних звернень.

Прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода»

1