У Хотинській фортеці полагодять каналізацію

У Хотинській фортеці полагодять каналізацію

15.05.2014, 22:21

На одному із захисних мурів Хотинської фортеці утворилася волога пляма, яка спричиняє руйнування муру.

Про це повідомив народний депутат України, голова підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Олександр Бригинець.

Згідно з однією з легенд, вона утворилася після того, як в стіну заради її неприступності живцем замурували молоду дівчину. Насправді пляма утворилося на місці старого рову, який був засипаний в XV столітті при реконструкції фортеці.

На думку активістів, це явище спричинене накопиченням стічних вод та відсутністю системи відведення води. В результаті візуального аналізу зовнішньої сторони муру було встановлено, що стічний отвір не функціонує, а пляма знаходиться на одному рівні з ним.

«Як на мене, затрати на приведення системи в порядок будуть незначними, а користь неймовірною, адже буде збережено споруду. Тож, сподіваюся, незважаючи на обмеженість фінансування, ресурси на ремонт, в тому числі позабюджетні, вразі активного сприяння Міністерства культури, таки з’являться», - переконаний О.Бригинець

Бригинець звернувся до Міністра культури України Є.Нищука з проханням надати доручення відповідним службам вжити невідкладних заходів реагування направлених на недопущення руйнації пам’ятки архітектури.

Хотинська фортеця - фортеця 13–18 століття у місті Хотин на Дністрі, що у Чернівецькій області, Україна. Сьогодні на території фортеці розташований Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця». Одне з семи чудес України.

1