У Герцаївському райсуді почали розгляд кримінальних проваджень  щодо гравійної мафії

У Герцаївському райсуді почали розгляд кримінальних проваджень щодо гравійної мафії

24.03.2016, 10:58

Співучасників гравійного бізнесудо відповідальності

Минулого тижня у Герцаївському районному суді розпочато розгляд матеріалів кримінальних провадженнь  щодо членів організованої злочинної групи (ОЗГ), які «спеціалізувались» на  незаконному видобуванні місцевих корисних копалин.

У ході попереднього досудового розслідування було достовірно встановлено, що на теренах цього регіону впродовж травня – вересня  2015 року діяло стале злочинне угруповання, у склад якого входили посадовець місцевої районної ради, представник районного комунального підприємства «Герцаївське агентство з розвитку інфраструктури та планування територій», а також  співвиконавець протиправних планів своїх «компаньйонів» - 55-річний приватний підприємець із місцевого с. Великосілля, який був власником потужного екскаватора.

Стало також достовірно засвідчено, що співучасники, нехтуючи вимогами Кодексу України про надра та Водного кодексу України, Постанов КМУ «Про затвердження Порядку видачі спеціальних дозволів на користування надрами» та «Про затвердження Порядку видачі дозволів на проведення робіт на землях водного фонду»,  із корисливих мотивів та з метою збагачення налагодили злочинну схему незаконного безперешкодного та систематичного забору піщано-гравійної сировини з русла р. Прут у межах с.Лунка Герцаївського району, а також транспортування її  вантажівками до місць подальшої реалізації.

У ході документування протиправної діяльності членів даної ОЗГ правоохоронці  встановили, що фігуранти  незаконно видобули понад 1 тис. 300 кубічних метрів піщано-гравійної сировини, спричинивши при цьому збиток на «кругленьку» суму, та реалізували її місцевим мешканцям і приватним підприємцям краю.. Коли ж було сповна визначено персональний склад групи, конкретну роль та протиправну «активність» кожного із співучасників,  працівники силового відомства 18 вересня 2015 року зорганізували ретельно сплановану та чітко проведену операцію із затримання кожного із дійових осіб, а також санкціоновані обшуки за місцем проживання та роботи, вилучення «чорної» бухгалтерії тощо. Звичайно ж, щодо потрошителів корисних копалин були порушені кримінальні провадження, одне із яких у судовому засіданні вже розглянуто.

 Тож приватний підприємець достатньою доказовою базою у повному обсязі був визнаний винним у незаконному видобуванні корисних копалин загальнодержавного значення, вчинених у складі організованої групи (ч.3 ст.28, ч.2 ст.240 КК України). І служителі Феміди за скоєне, а також у межах укладеної між представниками прокуратури області та підозрюваним угоди про визнання винуватості, призначили йому штрафні санкцій  у розмірі чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 6  тис. 800 гривень.

За цим же вердиктом із засудженого буде стягнуто 409 гривень, витрачених на проведення обов’язкових при розслідуванні експертиз, а також буде конфісковано його екскаватор, який безпосередньо задіювався у даних злочинних «сценаріях».

Завершуються кримінальні провадження й щодо інших фігурантів цього протиправного піщано-гравійного бізнеспроекту. Тож сподіваємось на їх розгляд у судових інституціях уже найближчим часом.

                                             Володимир Драюк, ТУ ДСАУ в області

ДОВІДКОВО:

Управління захисту економіки (УЗЕ) Національної поліції в Чернівецькій області припинили незаконну діяльність по видобутку корисних копалин, до якої причетні посадовці однієї з райрад області. 44- річний голова однієї з райрад організував бізнес з незаконного видобутку гравійно-піщаної суміші із кар’єру русла р. Прут.  До цього залучив ще й директора районного комунального підприємства з розвитку інфраструктури та планування територій та приватного підприємця. Директор КП та підприємець безпосередньо займались видобутком та реалізацією гравію. Правоохоронці під час обшуків  за місцем роботи та помешкання учасників групи вилучили понад 50 тисяч гривень, транспортні та технічні засоби. Для встановлення суми збитків проведено ряд судово-економічних експертиз. Всім учасникам організованої злочинної групи вже повідомлено про підозру. Досудове розслідування по кримінальному провадженню завершено, матеріали скеровано до суду. Кримінальним кодексом України передбачено покарання у вигляді штрафу від 6,8 до 11,9 тисяч гривень або обмеження волі на строк до 3-х років, або позбавленням волі на той самий строк. Невдовзі судом буде обрано міру покарання кожному учаснику ОЗГ.

1