У Харабари не побачили криміналу у наклепницьких листівках про Федорука

У Харабари не побачили криміналу у наклепницьких листівках про Федорука

23.08.2012, 02:39

Міліція не вбачає ознак кримінального правопорушення у факті розповсюдження наклепницьких агітаційних матеріалів у стилі «чорного піару» без вихідних даних на Калинівському ринку міста Чернівці проти одного із кандидатів, а тільки ознаки адміністративного правопорушення.

Таку відповідь отримали у Чернівецькому представництві Громадянської мережі ОПОРА від начальника Управління МВС України в Чернівецькій області Миколи Харабари на офіційне звернення з даного приводу. Нагадаємо, що 6 серпня 2012 року на території Калинівського ринку в місті Чернівці невідомі особи розповсюджували листівки політичного агітаційного змісту , які були оформлені:

• без вказання відомостей про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск; із використанням дизайну та стилю політичної сили, яка не була замовником цих поліграфічних матеріалів;

• із використанням логотипу дизайну та стилю політичної сили, яка не була замовником цих агітаційних матеріалів;

• з інформацією, що містить явно неправдивий характер щодо кандидата та політичної сили, яку він представляє, та вводить в оману громадян України.

У зв’язку з тим, що даний факт суперечив ряду статей з розділу IX «Передвиборна агітація» Закону «Про вибори народних депутатів України», Громадянська мережа ОПОРА звернулася 08 серпня до Прокуратури Чернівецької області та до УМВС України в Чернівецькій області з вимогою розібратися в ситуації.

У відповіді на звернення, яке ОПОРА отримала 16 серпня зазначається наступне: «В ході перевірки було встановлено, що 05.08.2012 року у 1-му та 3-му секторах КП МТК «Калинівський ринок», невстановлена особа жіночої статті розповсюджувала агітаційні листівки за кандидатів від ВО «Батьківщина» Мииколи Федорука та Івана Ринжука.

Зазначені листівки не містять відомостей про установу, що здійснювали друк, їх тираж, інформацію про осіб відповідальних за випуск. У відповідності до діючого кримінального кодексу України зазначені дії не є кримінально карними, а підпадають під ознаки адміністративного правопорушення передбаченого ст. 212-13 кодексу України про адміністративні правопорушення…

На разі проводяться заходи по встановленні особи з метою притягнення її до адміністративної відповідальності…» Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА висловлює своє занепокоєння з приводу отриманої відповіді від правоохоронних органів, адже з неї слідує, що міліціонери звернули свою увагу тільки на відсутність вихідних даних на агітаційних листівках, повністю проігнорувавши той факт, що самі листівки містять наклепницький характер.

Дивним виглядає той факт, що у свої відповіді міліціонери знову ж таки зачисляють особу Івана Ринжука до кандидатів від ВО «Батьківщина», яким він ніколи не був, а сама поява його прізвища поряд з прізвищем кандидата Миколи Федорука і є тим наклепом, на який потрібно було б з вернути увагу правоохоронцям, адже агітки з такою інформацією мали за мету тільки одне: ввести в оману виборців. Окрім того, не належне розслідування цього випадку може потягнути за собою наступні провокаційні дії збоку недобросовісних агітаторів із використанням «чорного піару».

У зв’язку з цим ОПОРА звертається до правоохоронних органів більш ретельно поставитись до розслідування цього випадку, яке ще триває, а також до подібних випадків, що стосуються порушення виборчого законодавства. У свою чергу ОПОРА як суб’єкт виборчого процесу заявляє про свою відкритість до співпраці з правоохоронними органами.

Джерело: ГМ "Опора"

1