'Джаз, як протидія абсурду': У Жовтневому палаці, який штурмували прибічники Саакашвілі, за розкладом відбувся джазовий концерт

"Джаз, як протидія абсурду": У Жовтневому палаці, який штурмували прибічники Саакашвілі, за розкладом відбувся джазовий концерт

17.12.2017, 22:21

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.  

На основному фото: Arsen Avakov Кому что. А Князев выбрал джаз :)

ДОВІДКОВО

Учасники акції "Марш за імпічмент" виламали вхідні двері Жовтневого палацу. 

Правоохоронці із середини намагаються їх відтіснити і захищаються вогнегасниками, пише "УНІАН". 

Мітингувальники кричать: "Пустіть народ до народного дому"

Наразі відбувається бійка між мітингувальниками та правоохоронцями, які знаходяться всередині. 

Учасникам акції вдається поступово просуватися вперед – всередину будівлі. 

В мегафон організатори кричать, що "Порошенко -провокатор" і закликають людей пропустити всередину.

Лідер партії "Рух нових сил" Міхеїл Саакашвілі назвав події, які відбулися 17 грудня поблизу Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневого палацу) в Києві, "провокацією" та "грою Порошенка"

Про це Саакашвілі заявив у прямому ефірі в Youtube-трансляції "Радіо Свобода".

"Те, що сьогодні відбулося, було класичною провокацією. Що там було? Наші депутати нам сказали, що там є дві кімнати, які можна брати на шляху до парламенту, де жінки затриманих офіцерів мають створити штаб. Ми туди пішли, і що ми там побачили? Ми побачили велику кількість Національної гвардії, і вони одразу почали сутички. Після цього я забрався на машину і сказав: люди, відходимо, ми не маємо іти на провокацію", – так описав Саакашвілі ситуацію в центрі Києва.

"Ми відвели наших людей на Майдан, я сказав, що наш шлях – це мирний шлях, вони хочуть насильства, ми засуджуємо будь-яке захоплення адміністративних будівель. Ви бачите, що ми два місяці не відходимо від наметів. Коли нас будуть мільйони, ці двері самі відкриються, не треба їх розбивати. Люди, це гра Порошенка, щоб усе це зобразити, як протест двох-трьох тисяч маргіналів, які лише те й роблять, що ламають двері й вікна", – вказав Саакашвілі.

Плани своєї політичної сили Саакашвілі означив так: "Нас має бути більше й більше в наступні тижні й місяці, ми маємо реально говорити про їхню корупцію, ми маємо вести з ними переговори. Так, я хочу вести переговори прозоро про те, щоб вони відійшли від влади".

Посол Канади в Україні Роман Ващук засудив спробу прихильників Саакашвілі захопити Жовтневий палац

"Спроби захоплення і нищення публічних будівель - це зловживання правом на мирний протест", - написав посол у своєму Twitter.

Свого канадського колегу підтримала і посол Британії Джудіт Гоф, заявивши, що повністю з ним погоджується. 

Як відомо, лідер "Руху нових сил" Міхеіл Саакашвілі у неділю після участі у "Марші за імпічмент" та виступу на віче в центрі Києва заявив, що у Жовтневому палаці на вул. Інститутській буде облаштовано "координаційний штаб". 

Протестувальники, намагаючись потрапити у Жовтневий палац в Києві, виламали двері та розбили вікна. При цьому у палаці відбувається концерт, на який прийшли з дітьми. 

Організатори акції закликали людей піти на Майдан і не облаштовувати в Жовтневому штаб. Проте 200-300 протестувальників залишились і кидали у правоохоронців пластикові пляшки з водою і петарди. 

За фактом подій під Жовтневим палацом у Києві поліція порушила два кримінальних провадження. За словами речника Нацполіції України Ярослава Тракала, провадження порушені за статтями 341 і 345 Кримінального кодексу України ("замах на захоплення державних або громадських будівель", карається обмеженням волі до 5 років, та "погроза працівнику правоохоронного органу", карається позбавленням волі до 12 років).

Тракало додав, що наразі затриманих немає, є кілька постраждалих з боку силовиків.

Прихильники лідера "Руху нових сил", екс-президента Грузії, колишнього голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі намагалися зайти в Жовтневий палац 17 грудня після того, як Саакашвілі у виступі заявив про намір створити штаб громадського контролю в палаці.

Правоохоронці перешкоджали активістам захопити будівлю, застосовуючи проти них вогнегасники і сльозогінний газ, почалися сутички. Саакашвілі з іншими своїми соратниками закликав активістів повертатися на майдан Незалежності, де вони проводили мітинг. Він також заявив, що виступає проти будь-яких провокацій і що захоплювати будівлю не збиралися, а мали намір взяти там в оренду приміщення. До заклику відступити дослухалися не всі, спроби зайти в будівлю продовжилися, активісти кидали петарди.

О 12:00 17 грудня прихильники Саакашвілі провели третій "Марш за імпічмент". Учасники акції пройшли центральними вулицями Києва вздовж бульвару Шевченка до Бессарабської площі і далі вулицею Хрещатик до майдану Незалежності. Серед їхніх вимог – ухвалення законів про імпічмент президента і вибори, створення антикорупційного суду, відставка генпрокурора.

За попередніми даними поліції, до недільної акції долучилися близько двох тисяч людей, порядок охороняла майже тисяча правоохоронців. Водночас організатори "Маршу за імпічмент" заявили про декілька тисяч учасників.

1