У дворі Чернівецького краєзнавчого музею покажуть відреставровану 'Землю' Довженка

У дворі Чернівецького краєзнавчого музею покажуть відреставровану "Землю" Довженка

30.08.2015, 13:45
30 серпня о 20:00 у Дворі краєзнавчого музею (вул. О. Кобилянської, 28)
В рамках щорічних open-air показів Українське НІМЕ, що організовуються кіноклубом КАРТОН, відбудеться демонстрація реставрованої версії фільму «Земля» режисера Олександра Довженка з сучасним музичним супроводом українського хаос-гурту ДахаБраха.

Після показу відбудеться акустичний концерт кількох чернівецьких гуртів.
 
Вхід вільний.
 
«Земля» – найвідоміший український фільм, визнаний шедевром світового кіномистецтва. Глорифікована в Україні після смерті Довженка, авангардистська стрічка, заборонена через 9 днів після виходу в прокат, породила чи не найбільшу кількість контроверсійних тлумачень. Сповнена ліричного пантеїзму, й водночас утопічної екзальтації, вона продемонструвала всю неоднозначність українського цивілізаційного вибору 1920-х, кульмінацією якого стала драматична колективізація. 
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У кольорові, веселі Чернівці ми несемо нашу сірість, грубість, неделікатність, некультурність": 75 років тому на Довженка написали донос (BukNews на вікенд)

Олександр Довженко – чи не найвизначніша – й водночас найконтроверсійніша – постать української культури радянської доби. В своїй творчості він розробив політичний і культурний проект України, далекий від догматичного комунізму: в цьому – умовно авангардистському – проекті парадоксальним чином поєднувались футуризм і традиціоналізм, утопізм і консерватизм. Здатність мислити міфологічно, позачасово, обіймаючи цілі історичні епохи й асоціюючись із власним народом, робить Довженка постаттю цілком героїчною.

Новий музичний супровід для «Землi» створив український етно-хаос гурт «ДахаБраха», музика якого переорієнтовує акценти «Землi» з ідеологічних на загальногуманістичні. Прем’єра відреставрованої версії «Землі» з новим саундтреком відбулася на Одеському МКФ 21 липня 2012 року. Відтоді проект розпочав ходу міжнародними кінофестивалями: в жовтні 2012 року його було показано на відкритті Міжнародного фестивалю ГОГОЛЬfest, у лютому 2013 – в рамках українського прийому під час Берлінського МКФ, у квітні – на МКФ CPH PIX в Копенгагені, в червні – на 12 міжнародному кінофестивалі в Трансильванії.

4 вересня в Альтернативному КІНОЗАЛІ відбудеться показ фільмів-переможців Львівського фестивалю короткометражних фільмів Wiz-Art 2015.
Сеанси: 20:00 та 22:00.
 
Перелік фільмів:
• Гран-прі
«Хащі сатани» реж. Віллі Ганс
• Найкращий режисер
«Буревісники» реж. Леа Майсюс
• Найкращий сценарій
«Мистецтво» реж. Адріан Сітару
• Найкраща операторська робота
«Корабельна аварія» реж. Морґан Кніббе
• Найкращий український фільм
«Віддалік» реж. Катерина Горностай
 
Wiz-Art   щорічний міжнародний фестиваль короткометражних фільмів. Фестиваль започаткований мистецькою формацією Wiz-Art, яка була заснована у 2008 році. Фестиваль щороку демонструє понад 100 найсвіжіших робіт короткого метру. Wiz-Art  це потужна культурна та освітня платформа, яка об'єднує українських та іноземних діячів кіно та знайомить українських глядачів із досвідом професіоналів.
1