У дантиста родом з Ропчі лікувалися письменник Джон Голсуорсі, диригент і композитор Артур Блісс,  актриса Марлен Дітріх, європейські монархи…

У дантиста родом з Ропчі лікувалися письменник Джон Голсуорсі, диригент і композитор Артур Блісс, актриса Марлен Дітріх, європейські монархи…

19.06.2019, 09:38

Конрад Адольф ЕКНЕР – син відомого на Буковині землевласника Герца Ахнера (Herz Achner), який займався виноробством і тваринництвом – був не просто стоматологом, а піонером  рентгенодіагностики. Його живописний портрет роботи Джона Лавері викупив Музей Асоціації стоматологів Великої Британії.

Шотландсько-ірландський художник, дійсний член Королевської Академії мистецтв сер  Джон Лавері (Sir John Lavery, 1856-1941) був відомим живописцем. Один з його творів може зацікавити чернівчан не лише рідкісним сюжетом, а й через те, що на ньому зображений виходець з Буковини.

У картині «Дантист» Д. Лавері зобразив зубного лікаря за роботою в стоматологічному кабінеті. Найцікавіше, що на ній бачимо новітнє для початку ХХ століття обладнання – рентгенівський апарат. У стоматології лише починали тоді використовувати рентгенівські промені. Одним з перших, хто запровадив у своїй практиці виняткову й рідкісну на той час рентгенодіагностику, був лікар Конрад Екнер.

Конрад Адольф Екнер (1880-1975) народився в селі Ропча біля Чернівців (тепер Сторожинецький район) у родині заможного й відомого на Буковині землевласника Герца Ахнера (Herz Achner), який займався виноробством і тваринництвом.

Після навчання у Бернському та Віденському університетах Конрад приїхав до Лондона,  де отримав право працювати у стоматологічній хірургії. А 1913 року розпочав роботу як перший дантист-радіограф в університетській клініці Гая (Guy’s Hospital), оскільки він володів передовими методами променевої діагностики.

Протягом багатьох років співробітники його стоматологічного кабінету вели журнал, у якому щодня записували головні події й результати роботи. Є в ньому й запис про картину художника Джона Лавері «У дантиста». Доктор Акнер дуже пишався цим твором. Картина висіла у приймальні стоматолога й стала його візиткою. Картку з репродукцією картини він надсилав друзям як новорічне вітання.

В наш час картина «Дантист» («Конрад Екнер і його пацієнтка») стала широко відомою, коли Музей Асоціації стоматологів Великої Британії оголосив про збирання коштів на її придбання. Адже ця робота є цікавою не лише для історії мистецтва, але й як важливе джерело для істориків стоматології.

Відтак, завдяки мистецькому твору, маємо можливість згадати буковинця, який став відомим лікарем-стоматологом у Лондоні. Його високу кваліфікацію визнавали в медичних колах і цінували пацієнти. В Екнера лікувалися такі відомі особи, як письменник Джон Голсуорсі, диригент і композитор Артур Блісс, актриса Марлен Дітріх, король Норвегії тощо.

Доля талановитого вихідця з Буковини доктора Конрада Адольфа Екнера  є підтвердженням слів почесного консула Австрії у Чернівцях Сергія Осачука про те, що наша історична спадщина – це передовсім «тисячі людських історій успіху».

Тетяна ДУГАЄВА, мистецтвознавець, член Національної Спілки художників України

На фото: Sir John Lavery, The Dentist, British Dental Association Museum, © The artist’s estate

Джон Лавері. Дантист (Конрад Екнер і його пацієнтка).

1929 р. Полотно, олія.

Музей Асоціації стоматологів Великої Британії

Джерело: http://versii.cv.ua/kultura/u-dantysta-rodom-z-ropchi-likuvalysya-pysmennyk-dzhon-golsuorsi-dyrygent-kompozytor-artur-bliss-aktrysa-marlen-ditrih-yevropejski-monarhy/44925.html

1