У Чудеї припинили виплачувати зарплати педагогам у місцевій школі мистецтв

У Чудеї припинили виплачувати зарплати педагогам у місцевій школі мистецтв

01.02.2017, 19:19

Віктор пропрацював у Чудейській музичній школі 14 років. І хоч сам живе у Красноїльську, щодня добирався у сусіднє село, щоб вчити дітей грати на кларнеті. 

Днями викладач звільнився за власним бажанням. Адже, мовляв, голова громади заявив, що утримувати великий штат педагогів у навчальному закладі більше не можуть.

- Голова Чудейської громади сказав, що він не хоче цим займатися, сказав, що він нічого розраховувати не буде, що в нього грошей немає і так далі. Через це ми звільнилися. Батьки нам дзвонять, ми з задоволенням з ними працювали б, але безоплатно ми працювати не можемо, - пояснив Віктор Митрик, колишній працівник Чудейської музичної школи.

У такому ж становищі зараз 23 викладачі Чудейської музичної школи. 10 уже працевлаштувалися в інших закладах. Ті ж, хто з Красноїльська, очікують відкриття школи мистецтв. Утім, не знають, як бути з учнями, тим паче з випускниками, з якими вчителі працювали стільки років.

- Багато батьків хоче, щоб діти займалися у тих викладачів, у кого вони займалися до цього. Так як я чув, голова Чудейської громади сказав: тут є школа, які викладачі є, там займайтесь, - зазначив Віктор Митрик, колишній працівник Чудейської музичної школи.

У Красноїльську у Віктора є троє учнів, в Чудеї залишились шестеро. Відтак, аби не покидати своїх, учитель поки займається з ними безкоштовно. 

За добре слово продовжує працювати і пані Світлана. Викладачка з 35-річнем стажем залишилась без місця роботи. Поки займається з учнями у приміщенні Красноїльської бібліотеки. Школярі її хвалять та до інших педагогів йти навідріз відмовляються.

І поки діти шукають, куди б приткнутись і спокійно позайматись музикою, "верхи" намагаються зробити вигляд, що справді хочуть допомогти. У Сторожинецькій райдержадміністрації кажуть, досі таких проблем не виникало, бо усі заклади культури й освіти фінансувалися в повному обсязі.

- Зі створенням нових громад, на жаль, виникла ситуація у Чудейській громаді, голова категорично відмовляється, по-перше, взяти на баланс, по-друге, взагалі відмовляється фінансувати заробітну плату викладачам. Це нонсенс, тому що держава передала всі субвенції і базові дотації, і кошти там є, - запевнив Ярослав Бартош, голова Сторожинецької райдержадміністрації.

До слова, у школі навчаються майже дві сотні дітей із різних районів. І те, що в один день звільнились 23 педагоги, на думку пана Бартоша, означає одне - заклад існувати перестав.

Тож тепер мізкують, як владнати все так, аби діти таки закінчили школу й отримали дипломи. Не виключають, що ця проблема перейде у судову тяганину.

Бо на вмовляння залишити все, як є, голова Чудейської ОТГ не пристає. Більше того, навіть розрахуватися з тими, хто звільнився, каже, можливості зараз немає.

- На сьогодні є 12 викладачів, які згідні працювати у нашій школі. І такий великий штат, який був при фінансуванні з району, утримувати не можна, - наголосив Анатолій Піцул, голова Чудейської об’єднаної громади. 

І запевняє, що школу не закриватимуть. Відтак каже, варто дочекатись обрання директора на конкурсі. Саме він і визначить, кого з учителів повертати на роботу, а з ким - попрощатись. Утім, із більш ніж трьох десятків спеціалістів взяти зможуть лише половину. 

Натомість голова Красноїльської громади у телефонній розмові нас запевнив - невдовзі у їхньому селищі відремонтують свою школу мистецтв, і викладачам просити у сусідів роботу більше не доведеться. Тим паче, за відповідне рішення вже проголосували місцеві депутати. 

- Першочергово оберемо на сесії директора школи мистецтв. І потім будемо брати на роботу склад колишніх вчителів, які працювали у Чудейській школі, - сказав Степан Драгун, голова Красноїльської ОТГ. 

Тож хто бавиться у політику, а хто справді піклується про розвиток своєї громади, повідомимо згодом. А поки учні та викладачі чекають, щоб врешті хтось подумав і про них.  

Джерело http://tva.ua/
1