'Чернівцігаз' Фірташа не хоче платити за користування трубою

"Чернівцігаз" Фірташа не хоче платити за користування трубою

10.04.2015, 18:04

Парламент прийняв Закон «Про ринок газу», який суперечить Конституції України та правилам європейського Енергетичного Співтовариства, - вважають у Чернівцігазі

Вчора Верховна Рада проголосувала у другому читанні і в цілому законопроект № 2250 «Про ринок природного газу». Перед фінальним голосуванням в цей документ була внесена поправка, яка забороняє недержавним компаніям використовувати газорозподільні мережі на основі договорів господарського відання без плати за експлуатацію, натомість, залишає це право для державних компаній. Такий підхід суперечить принципам рівної конкуренції та вільного доступу на ринок, що закріплені в Конституції України та правилах європейського Енергетичного Співтовариства

Схвалена Верховною Радою редакція законопроекту «Про ринок природного газу» суперечить Конституції України та правилам європейського Енергетичного Співтовариства.

Прийнявши поправку 213 до законопроекту № 2250 «Про ринок природного газу», який готувався для впровадження в Україні правил європейського ліберального ринку, депутатам вдалося поховати головну ідею прийняття даного закону - вільний доступ компаній на газовий ринок та рівні умови конкуренції на ньому. Натомість, парламент створив суттєві переваги для одних компаній - суб'єктів господарювання державного сектору економіки, на противагу іншим – компаніям з приватним капіталом.

Крім того, прийнятий законопроект суперечить статті 13 Конституція України, в якій зазначено, що «Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання ... Усі суб'єкти права рівні перед законом». Схвалена депутатами редакція законопроекту також суперечить статті 22 Основного закону, яка говорить, що «При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та повноти діючих прав і свобод».

З набранням чинності Закону «Про ринок газу» слід очікувати звернень до Конституційного суду України, який з високою ймовірністю скасує цю антиконституційну норму. Судові справи будуть розглядатися стосовно всіх 45 газорозподільних компаній.

Набрання чинності прийнятого законопроекту також загрожує суттєвим підняттям тарифу на транспортування газу і в кінцевому підсумку ляже на плечі споживачів. Адже плата за експлуатацію облгазами державних ГРС на умовах оренди чи концесії являється обґрунтованими затратами, які, згідно закону, мають покриватись тарифом.  

Нагадуємо, згідно чинного правового статусу газорозподільних мереж та встановленої законодавством України процедури їхнього використання і розвитку, 45 газорозподільних підприємств уклали з державою, як власником газорозподільних мереж, договори господарського відання. Це дозволило ремонтувати, відновлювати і підтримувати газові мережі в робочому стані за рахунок власних коштів підприємств.

Прибуток операторів газових мереж формується за рахунок операційної діяльності з експлуатації газових мереж, а не за рахунок володіння ними. До того ж всі витрати компанії-оператора і її прибуток визначаються державою в особі НКРЕКП, яка і встановлює тариф на розподіл газу.

 ДОВІДКА

Публічне акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. ПАТ «Чернівцігаз» експлуатує 8,73 тис. км. газопроводів. Щорічно підприємство транспортує близько 440 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є майже 226 тисяч сімей Чернівецької області та 4,2 тисячі підприємств, установ і організацій. ПАТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1500 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків регіону. Протягом 2014 року воно перерахувало до бюджетів різних рівнів 32,661 млн. грн.

РАНІШЕ МИ ПРОГНОЗУВАЛИ:

"Слід вважати, ці обставини стануть потужним спонукальним мотивом активувати зусилля лобістів інтересів Фірташа з товаришами у парламенті, щоб заблокувати прийняття нового закону. Чи як мінімум спробувати відвоювати собі відстрочку.

 Рада змусила "Чернівцігаз" Фірташа платити за транспортування газу

Бурбак: Треба навести порядок з розподільчими мережами, які люди за свої власні кошти збудували, а використовує "Чернівцігаз"

"Чернівцігаз" ще в січні зобов'язали розділити доставку і торгівлю газом, або що несуть нові правила для ринку газу

1