У Чернівцях значно зросла кількість новонароджених із вродженими вадами

У Чернівцях значно зросла кількість новонароджених із вродженими вадами

13.10.2016, 14:32

У 2006 році дитячі хірурги оперували 16 немовлят з вродженою патологією, у 2016 - 47.

У хірургічне відділення Чернівецької міської дитячої лікарні з усієї області поступають новонароджені, які потребують допомоги хірургів. Більшості крихітних пацієнтів лікарі рятують життя.

- Більше вродженої патології у новонароджених з Кельменецького, Сокрянського, Хотинського, Путильського, Вижницького районів, - каже Сергій Сторожук, головний лікар Чернівецької міської дитячої лікарні. – Зокрема, у населених пунктах, розташованих вздовж Дністра, часто народжуються діти з судинними пухлинами – гемангіомами. Це пов`язано із підвищеним природним радіаційним фоном, що утворився у Дністровському каньйоні. Дністер «прогриз» породи в каньйоні – і заглибився в землю. Відомо, що в глибині землі природний фон радіації зростає. Вроджені патології у діток, народжених у гірських районах, швидше за все пов`язані з нестачею йоду.

Окрім цього, медики констатують: нині значно покращилася діагностика і реєстрація випадків вроджених патологічних вад. Іще під час вагітності УЗД-дослідження дозволяє виявити ту чи іншу проблему.

- Найчастіше діагностуємо вроджені вади шлунково-кишкового тракту, центральної нервової та сечовивідної систем. Маємо позитивну статистику: 87% діток, які поступають до нас, виживають, - розповідає Микола Хома, завідуючий хірургічного відділення лікарні. - Як правило, не вдається врятувати малят із множинними вродженими вадами, коли пошкоджено багато органів і систем. Єдине, що ми поки що не оперуємо, - це патології серця.

Руслана ПЛАНТУС

Джерело: http://acc.cv.ua/

1


КОМЕНТАРІ (1)

Рубайте ліс і далі...Чисте повітря та чиста вода не потрібні. Хай ще більше дітей народжуються з вадами.

avatar

13 жовтня 2016 12:34