У Чернівцях з'являться вулиці Ярослава Мудрого, Давида Гурамішвілі, Василя Вишиваного, Фрідріха Кайндля, бульвар Героїв Крут

У Чернівцях з'являться вулиці Ярослава Мудрого, Давида Гурамішвілі, Василя Вишиваного, Фрідріха Кайндля, бульвар Героїв Крут

26.08.2015, 21:26

Вулиця Василя Стуса з’явиться у Чернівцях.

Мала нагоду бути на засіданні міської топонімічної комісії. Це вже друге засідання, де обговорюється перейменування вулиць із радянським забарвленням (відповідно до Закону про декомунізацію). Таких вулиць у Чернівцях більше 40. Багато фахівців входять у цю комісію, але майже всі прислуховуються до відомого історика, професора Ботушанського. Саме він і пропонував найбільше імен у нових назвахх вулиць.

Одностайно були прийняті рішення, що вулиця Моріса Тореза у Садгорі повинна носити назву Ярослава Мудрого. Вулиця Ворошиловоградська - Василя Стуса. А ще є така вулиця Кецховелі Ладо, архівіст Марія Никиса повідомила, що її історична назва – Семінарська стежка. Але комісія вирішила цю назву не повератати, і її перейменують на іншого грузина – Гурамішвіла Давида, учасника битви під Хотином 1739 р.

Замість радянських назв з’являться вулиці відомих акторів Петра Міхневича та Галини Янушевич. Вулиця Полянського може стати вулицею Карла Францоза – відомого письменника, який колись жив у Чернівцях. Вулиця Кіровоградська стане вулицею Василя Вишиваного - українського військового діяча, політика, полковника Легіону Українських Січових Стрільців.

Топонімічна комісія отримала і цікаві звернення. Скажімо, вулицю Героїв революції, яка підпадає під перейменування відповідно до Закону, пропонували не чіпати, мовляв, герої революції – це ж в загальному. На що професор Ботушанський відповів: « Ви мене не обманюйте, я добре знаю, що то була вулиця героїв Жовтневої революції». 

А ще буковинське земляцтво у Києві просить, аби у Чернівцях з’явилася вулиця Миколи Мозгового, а Чернівецька обласна філармонії – аби з’явилася вулиця Андрія Кушніренка. Цікаве звернення надійшло і від голови Чернівецької обласної ради ветеранів війни і праці Василя Юрійчука. Він просить присвоїти одній із вулиць у місті ім’я героя радянського союзу Худякова. А не так давно вулиця Худякова зникла з карти Чернівців, їй повернули стару назву – Поштова… 

На попередньому засіданні топонімічна комісія прийняла рішення, що вулиця Хотинських комсомольців стане вулицею Костянтина Томащука (перший ректор ЧНУ ім. Ю. Федьковича), Фучика – Фрідріха Кайндля (австрійський історик, визначний буковинознавець), бульвар Героїв Сталінграда – бульваром Героїв Крут, вулиця Пархоменка і три однойменні провулки – вулицею Осипа Букшованого (сотник Українських січових стрільців), вулиця Лібкнехта – вулицею Кароля Мікулі (видатний музично-громадський діяч), вулиця Рози Люксембург стане вулицею Івана Дудича (перший директор Чернівецького театру), маршала Жукова стане вулицею Михайла Ткача (відомий поет-пісняр, атвор шлягера “Марічка”)… Вулиця Манфреда Штерна знову може носити назву Банкової, вулиця Халтуріна і однойменний провулок – Наталі Кобринської.

Наталія Фищук

ДОВІДКОВО:

При перейменуванні українських вулиць у рамках декомунізації їх жителям не доведеться міняти паспорти.

Про це заявив в інтерв’ю «Апостроф» глава Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

«Спеціально йти в паспортний стіл і міняти свої документи не потрібно», – запевнив він.

«А от якщо вони (мешканці вулиць, які змінять назви) будуть йти в паспортний стіл з інших причин, наприклад, через переїзд, тоді зміни будуть вноситися. Спеціально йти і міняти документи вони не зобов’язані. Ці документи залишаться дійсними з нинішніми назвами», – додав В’ятрович.

1