У Чернівцях з'ясовували, які бронежилети кращі (оновлено о 20.21)

У Чернівцях з'ясовували, які бронежилети кращі (оновлено о 20.21)

06.08.2014, 20:43

Які бронежилети кращі? Саме це з’ясовували представники центру допомоги військовим в АТО та правоохоронні органи протестувавши на міцність представлені на минулому засіданні комісії центру, бронежилети чотирьох виробників. Перевірка на балістичну стійкість 4-х зразків бронежилетів, які планується придбати для військових, що несуть службу в зоні АТО, відбулася сьогодні в тирі УДАІ УМВС у Чернівецькій області.

Питання особистого захисту вояків у зоні АТО є питанням першочерговим тому до відбору бронежилетів центр допомоги військовим вирішив підійти відповідально та провести тестування броне-пластин. 

Для відстрілу було відібрано 4 види так званих «броників». 

Як повідомляє прес-служба міскради, у запропоновані для тесту бронежилети 4-го та 5-го рівнів захисту стріляли з відстані 10 метрів з автомату Калашникова кулями калібру 5,45 мм із сталевим сердечником. 

Один із зразків випробування не витримав. Першим випробували сертифікований бронежилет фірми «Патріот» 4 класу захисту. Його вартість складає 5650 гривень з додатковими боковими пластинами та підсумками. Одна куля пробила захисну пластину наскрізь. При повторній перевірці вже другої пластини бронежилет також не виправдав свій клас захисту.

Що стосується двох наступних зразків то випробування було пройдено на відмінно.

Другий бронежилет фірми «Січ» також 4 класу захисту витримав всі випущені в нього кулі. Вартість одного бронежилету 3100 гривень.

Третім випробування пройшов бронежилет 5 класу захисту наданий українською фірмою «АМС». Його кулі калібру 5,45 не пробили.

 Такі ж результати показав і зразок київського виробника, представлений на минулому засіданні центру.

Четвертий зразок бронежилету показав теж хороший рівень захищеності але пошиття та якість тканини з якої виготовлений сам жилет залишає бажати кращого. Представники центру допомоги кажуть що таким результатами задоволені і визначитись із своїм вибором повинні швидко.

Наостанок свій бронежилет випробували представники ПАТ «Чернівцігаз», які хочуть закупити партію цього захисного спорядження своїм співробітникам, яких призвали до служби на Сході України. Виробляють такі бронежилети в Житомирі, вартість складає близько 1500 гривень. Не зважаючи на низьку якість матеріалу розгрузки бронежилета, самі металеві пластини виявилися досить надійними. З трьох куль жодна не пробила його наскрізь.

З перевірених видів обиратимуть найбільш надійний на черговому засіданні міського Центру допомоги військовим та їх родинам сьогодні, 6 серпня, у Ратуші. Вартість бронежилетів від різних виробників та у різних комплектаціях коливається від 1500 до 3900 гривень.

Ярослав Кушнірик, секретар Чернівецької міської ради: «Якщо військові дадуть сьогодні рішення,завтра ми зможемо проводити процедуру закупки».

- Наразі 27 із 92-х бійців Чернівецького батальйону територіальної оборони ще не мають бронежилетів, – зазначив секретар Чернівецької міської ради Ярослав Кушнірик. – У співпраці із представниками обласного військового комісаріату ми визначимо, які саме бронежилети придбаємо для наших військових. Окрім цього, маємо закупити кевларові каски і рації.

Віталій Чурай, Чернівецький обласний військовий комісар: Ну певні результати вже є, є певні варіанти які можна відхилити і в подальшому не враховувати. Ще хочу нагадати що той скандал що був в міської ради. Ті бронежилети фірми «Легіон» кулю 5.45 мм. вони витримали, вони не витримали кулю ручного кулемета вже».

«Це не була експертна оцінка бронежилетів. Ми не маємо такого права, не маємо такого сертифікату, щоб проводити експертизу. Ми проводили зараз рейтингове, так би мовити, оцінювання. Ми подивились на пластини, деякі з них не витримали навіть кулі 5,45. Окрім захисної пластини там мають бути і зручності у використанні, а також на пластині має бути відповідний розгрузочний і захисний матеріал, який силу кулі знижує, щоб не було загального удару по наших бійцях. Виходячи з цього, потрібно думати, дивитися ще раз, яке обладнання пропонувати», - зазначив головний військовий комісар Чернівецької області Віталій Чурай.

Також Віталій Чурай рекомендував би провести додаткове обстрілювання кулями калібру 7,62 тих бронежилетів, які міськрада планує закупити для екіпірування буковинських бійців територіальної оборони.

Рішення щодо закупівель будуть приймати на черговому засіданні комісії ,що пройде в міській раді.

Представники "Січ" пропустили це засідання, тому представники Центру розпочали переговорний процес із представниками київської компанії "Армор". Вони пропонували бронежилет "Корсар" із ступенем захисту 4+.

Зокрема, спеціалісти попросили представників столичної компанії доробити розвантажувальну систему та використати якіснішу армовану тканину. Кілька членів Центру допомоги, зокрема голова Ярослав Кушнірик, були готові домовлятися із компанією "Армор" про закупівлю. Проте інші почали гальмувати цей процес. Зокрема, запропонували здійснити додатковий відстріл із снайперської гвинтівки Драгунова та ручного кулемета Калашникова. Крім того, дехто із чиновників висловив думку, що вартість у 4 тисячі гривень за один бронежилет є занадто високою. Натомість експерти кажуть, що дешевше такі якісні бронежилети знайти неможливо.

Чернівецький Центр допомоги прийняв рішення закупити 27 бронежилетів для бійців батальйону територіальної оборони, які нині несуть службу під Бердянськом Запорізької області.

Як повідомили сьогодні, шостого серпня, на своєму засіданні у міському Центрі допомоги військовим та їх родинам зараз 92 бійці Чернівецького батальйону територіальної оборони охороняють морський кордон України неподалік зони АТО. 27 з них ще не мають бронежилетів.

Тому сьогодні було прийняте одноголосне рішення купити бронежилети V класу захисту (до балістичного пакету входять передня, задня пластини без бокових пластин) в кількості 27+1 шт. за ціною 4 тисячі гривень.

Це рішення вступить у силу в п’ятницю за умови, що бронежилети витримають обстріл гвинтівкою СВД та кулеметом Калашникова. Відстріл проводитиме обласний військовий комісаріат разом з прикордонниками.

Постачальник - фірма "АММО С". Платежі здійснюватимуться безготівковими розрахунками. Бронежилети закуплять за кошти, які зібрали на Калинівському ринку (41 тис. 680 грн.).

Крім цього, обговорювалися питання щодо касок та решіток на БТР.

Можливості закупити каски безготівковими розрахунками наразі немає.

Решітки на БТР уже виготовлені, військові з обласного комісаріату мають відправитися на Схід та установити їх.

Джерело: Максим КОЗМЕНКО, БукІнфо (с), ТРК Чернівці, promin.cv.ua та molbuk.ua.

1