У Чернівцях згадають габсбурзький вплив на освіту Буковини

У Чернівцях згадають габсбурзький вплив на освіту Буковини

16.10.2013, 04:11

16 – 20 жовтня у Чернівцях, в  ЧНУ ім. Ю.Федьковича, відбудеться міжнародна конференція «Література – культура – громадянське суспільство: Габсбурзький вплив на освіту Буковини та сусідніх регіонів між 1848 р. та 1940 р.». На конференцію  у Чернівцях завітають 24 науковці з восьми країн (Німеччина, Австрія, Нідерланди, Великобританія, Україна, Угорщина, Румунія і Молдавія), щоб з різних перспектив дискутувати на тему «Освіта» між 1848 р. та 1940 р.

Як розповіла BukNews Оксана Матійчук з Центру GEDANKENDACH, метою конференції є висвітлити найважливіші організації та представників освітнього сектору Буковини, Галичини та сусідніх регіонів у період між 1848 та 1940 рр. На порядку денному стоїть передусім питання: як впливала освіта на соціальний та культурний розвиток німецької, української, румунської, єврейської та польської громад на Буковині та в навколишніх регіонах. У рамках конференції будуть представлені доповіді на різноманітні теми, ці дослідження базуються на історичних, літературознавчих, соціологічних та педагогічних наукових засадах.

Однією з причин  проведення конференції саме у Чернівцях ? столітній ювілей з часу відкриття місцевої єврейської Toynbeehalle у листопаді 1913 року. Будівля цієї організації «для навчання та освітніх розваг» збереглася до сьогодні і слугуватиме разом з університетом місцем проведення конференції.

Конференція Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича та Інституту німецької культури та історії Південно-Східної Європи при Мюнхенському університеті Людвіга-Максиміліана у співпраці з центром Gedankendach.

 Офіційне відкриття конференції відбудеться у четвер, 17 жовтня  о 9:00 год. в Червоній залі центрального корпусу ЧНУ.

9:20 розпочнеться прес-конференція.

1