У Чернівцях Зеленського закликали стати арбітром між депутатами міськради, які поскандалили через Стерненка й Порошенка, і всипати на горіхи Папієву

У Чернівцях Зеленського закликали стати арбітром між депутатами міськради, які поскандалили через Стерненка й Порошенка, і всипати на горіхи Папієву

25.02.2021, 16:51

У Чернівецькій міськраді виникла суперечка між депутатами через ув’язнення одеського активістка Сергія Стерненка.

Як повідомляє molbuk.ua, це сталося після виступу депутата міськради від фракції "Єдина альтернатива" Тараса Прокопа, який запропонував колегам ухвалити рішення щодо засудження вироку Приморського районного суду Одеси стосовно Сергія Стерненка.

"Справа Сергія Стерненка вчергове підкреслює необхідність проведення реформи судової системи в Україні. Зважаючи на ситуацію, яка склалася, ми, депутати Чернівецької міської ради, висловлюємо глибоке занепокоєння фактом порушення прав людини і громадянина України, закликаємо президента України, Генерального прокурора України, депутатський корпус Верховної Ради України та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини дати належну оцінку ситуації, яка склалася та розпочати процес повноцінної реформи судової системи через забезпечення справедливого та неупередженого розгляду судових справ і дотримання прав і свобод людини", – зачитав Прокоп запропонований текст звернення Чернівецької міськради.

Депутат висловив сподівання, що його колеги з депутатського корпусу підтримають цей проект звернення.

Депутат "Рідного міста" Володимир Бешлей висловився щодо заяви депутата Прокопа, назвавши його виступ, а також виступи з трибуни попередніх спікерів "полум’яними".

"Що стосується пана Стерненка, то представники цієї партії (очевидно, Бешлей мав на увазі "Європейську солідарність", – ред.) забули зазначити, що цього суддю, який засудив Стерненка, призначив пан Порошенко. Забули сказати свідомо, що всі кримінальні справи проти Стерненка були порушені правління пана Порошенка. Питання – хто породив всю цю ситуацію, і хто не спричинив судової реформи в Україні", – сказав Бешлей.

На виступ депутата відреагував його колега з фракції "Європейська солідарність" Сергій Бостан.

"Наша політична партія свідомо й неодноразово заявляла, хто є ворогом України. Ми і при президенті Петру Олексійовичу протягом останніх 5 років, і зараз в парламенті неодноразово заявляла про підтримку проукраїнської позиції. Ми давали відсіч ворогу протягом війни з РФ. Тому не потрібно вигадувати зараз якісь незрозумілі історії та намагатись перетягувати на себе килим", – сказав депутат.

Врешті депутати Чернівецької міської ради таки звернулися до Президента України Володимира Зеленського щодо обвинувального вироку у справі активіста Сергія Стерненка.

Відповідний текст звернення, прийнятий на сесії 25 лютого, оприлюднений на сайті Чернівецької міськради, пише molbuk.ua.

Міські обранці звернулися до Президента України, Генерального прокурора України, Голови Верховної ради та уповноваженої Ради з прав людини щодо обвинувального вироку у справі Сергія Стерненка.

Зважаючи на всі обставини, які склалися, депутати занепокоєні фактом порушення прав людини та громадянина в Україні.

"Закликаємо Президента України, Генерального прокурора України, депутатський корпус Верховної Ради України та уповноважену Верховної Ради України з прав людини дати належну оцінку ситуації, яка склалася, та розпочати процес повноцінної реформи судової системи через забезпечення справедливого та неупередженого розгляду судових справ і дотримання прав та основоположних свобод людини", - йдеться у тексті звернення.

Чернівецька міська рада також звернулась до вищого керівництва держави з приводу діяльності на території України проросійських політичних сил "ОПЗЖ" та "Партії Шарія".

Як повідомляє molbuk.ua, відповідне рішення за ініціативи депутата "Народного контролю" Івана Гончарюка підтримали більшістю голосів депутатів.

Пізніше депутат "Рідного міста" Володимир Бешлей запропонував додати до цього звернення пункт щодо засудження дій нардепа з Чернівців Михайла Папієва щодо голосування ним проти постанови Верховної Ради про визнання Революції гідності ключовим моментом державотворення України.

Бешлей також запропонував звернутися до РНБО щодо застосування санкцій щодо Папієва. Його пропозицію загалом підтримали 27 депутатів, рішення прийнято.

Під час обговорення цього пункту звернення депутат від "Пропозиції" Олексій Каспрук запропонував додати до звернення пункт щодо застосування санкцій РНБО стосовно депутата міської ради Віталія Михайлішина.

Каспрук пояснив свою пропозицію тим, що РНБО на своїх останніх засіданнях ухвалювала "санкційні" рішення щодо тих осіб, які фінансували тероризм. Водночас депутат нагадав, що Віталій Михайлішин напередодні парламентських виборів у 2019 році профінансував партію "ОПЗЖ" на понад 1 млн грн.

Нагадаємо, що нардеп з Чернівців Михайло Папієв проголосував проти визнання Революції Гідності ключовою подією в історії України.

Як відомо, політичні партії "Команда Михайлішина" та "Рідне місто" звинувачують міського голову Романа Клічука у співпраці з Михайлом Папієвим, внаслідок якої Чернівецька міська ТВК понад два місяці відмовлялась реєструвати 10 представників вказаних політсил новообраними депутатами міської ради.

Раніше Михайлішин повідомив про те, що у нього з Папієвим виник конфлікт.

Віталій Михайлішин та Михайло Папієв – колишні представники Партії регіонів.

Джерело: molbuk.ua

1