У Чернівцях завершили перший етап робіт з розробки режимів використання буферної зони об’єкта ЮНЕСКО

У Чернівцях завершили перший етап робіт з розробки режимів використання буферної зони об’єкта ЮНЕСКО

26.12.2016, 23:56

Коли ми розмовляємо про охорону та збереження культурної спадщини міста Чернівців, неможливо не згадати про рішення 35 сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що проходила 19 червня 2011 року в Парижі – подію, яка багато в чому визначила подальшу діяльність органів охорони культурної спадщини нашого міста. Цим рішенням визначну пам’ятку архітектури м.Чернівців та всієї України, колишню Резиденцію митрополитів Буковини і Далмації, а сьогодні – центральний корпус Чернівецького національного університету, було включено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Відомо, що об’єкти всесвітньої спадщини мають якості виняткової загальнолюдської цінності і є предметом не тільки регіональної, а й національної гордості. В усьому світі такі території отримують першочергові субсидії на національному рівні. Статус ЮНЕСКО є своєрідним гарантом природної і культурної унікальності об’єкта, що в першу чергу робить територію привабливою для туристичного розвитку.

Дуже важливим і особливо приємним це рішення стало для всіх чернівчан, які ще раз упевнилися в тому, що їхнє місто – невід’ємна частина всесвітньої культурної спадщини, і бути чернівчанином – це привід пишатися тим, що ти живеш у Чернівцях!

Цим рішенням навколо об’єкта ЮНЕСКОРезиденції митрополитів Буковини і Далмації у Чернівцях Науково-дослідним інститутом пам’яткоохоронних досліджень Міністерства культури України із врахуванням попередніх історико-містобудівних досліджень визначено буферну (охоронну) зону загальною площею 244,85 га.

Згідно з Конституцією ЮНЕСКО на Україну, як і на будь-яку іншу державу-члена, покладається обов’язок дотримуватись рекомендацій та міжнародних конвенцій, схвалених Генеральною Конференцією цієї організації, шляхом запровадження встановлюваних ними норм та принципів у своє законодавство.

Міністерство закордонних справ України у листі від 29.07.2011 зазначає, що держави повинні «… інформувати Комітет всесвітньої спадщини через Національну комісію України у справах ЮНЕСКО про їх наміри розпочати або дозволити в зоні, що охороняється Конвенцією, значні роботи з реставрації, відновлення чи нового будівництва, які б могли вплинути на цінність об’єкта всесвітньої спадщини. Письмове повідомлення має бути здійснено якомога раніше, до початку будь-яких будівельних робіт,  і це дозволить Комітету брати участь у пошуку належного вирішення питання для забезпечення повного збереження значення об’єкта культурної спадщини».

У 2015 році за сприяння відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради департаментом містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради укладено угоду з Київським науково-дослідним інститутом пам'яткоохоронних досліджень Міністерства культури України на розроблення режимів використання буферної зони об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – Резиденції митрополитів Буковини і Далмації в м.Чернівцях.

Наразі виконано І етап запланованих робіт - розробка програми впорядкування території та історичної забудови, що включає бібліографічні та картографічні дослідження, натурне обстеження найближчого оточення об’єкта ЮНЕСКО в Чернівцях, проведення історико-територіального зонування буферної зони, складено план опрацювання західного сектора. Зазначені матеріали розглянуті та схвалені на засіданні науково-експертної ради при Міністерстві культури України. 

Про виконання наступних етапів робіт ми намагатимемося вчасно інформувати чернівчан і всіх, кому є небайдужим місто над Прутом.

 Золтан Кірай, спеціально для сайту БУКНЬЮС

1


КОМЕНТАРІ (1)

В 2014 році за сприяння відділу культурноі спадщини міськоі ради в особі начальника даного відділу Пушковоі О.Д. було "погоджено" документацію Істенюку І.Д. на добудову 3 -х поверховоі будівлі до пам'ятки місцевого значення - найстарішоі кам'яноі споруди м. Чернівців "Генеральський дім", вул. Шкільна,1.
Пушкова О.Д. Грубо порушила Закон Украіни про охорону культурноі спадщини, перевищила своі службові повноваження. Замість того, щоби охороняти культурне надбання, дбати про нього, такі "прохфесіоеали" як Пушкова- руйнують його.

avatar

Патріот

27 грудня 2016 10:28