У Чернівцях завершують повне десятитомне двомовне видання творів Пауля Целана

У Чернівцях завершують повне десятитомне двомовне видання творів Пауля Целана

05.11.2020, 11:55

«Місяць Пауля Целана» з «Видавництвом 21»

Як відомо, 2020-й – ювілейний рік Пауля Целана: 23 листопада виповнюється 100 років від Дня народження поета. З цієї нагоди «Видавництво 21» проведе у листопаді кілька заходів, присвячених Паулю Целану і об’єднаних назвою «Місяць Пауля Целана».

Пауль Целан у десяти томах та біографії

12 листопада о 15:00 відбудеться онлайн-презентація двох нових видань: книги поезій Пауля Целана «Затьмарено та вірші з тематичного кола «Затьмарено», яка завершує повне десятитомне видання творів Пауля Целана у перекладах Петра Рихла; і праці Ізраеля Халфена «Пауль Целан. Біографія юності поета». Також під час презентації відбудеться підсумкова розмова про всі видання, пов’язані з Паулем Целаном, що побачили світ у «Видавництві 21». У заході візьмуть участь Петро Рихло та Інга Кейван (модерування). Інформаційні партнери: Суспільне Буковина. Трансляція відбудеться на facebook-сторінці «Видавництва 21».

Десятитомне двомовне (німецькою та українською) видання творів Пауля Целана виходить у «Видавництві 21» в серії «Меридіан серця» з 2013 року. За цей час побачили світ такі книги: «Мак і пам’ять», «Від порога до порога», «Мовні ґрати», «Нічийна троянда», «Злам подиху», «Волокнисті сонця», «Світлопримус», «Арія снігу», «Притулок часу». У том «Затьмарено та вірші з тематичного кола «Затьмарено», який побачить світ 10 листопада, увійшли поезії, які Паулем Целаном були написані між лютим і травнем 1966 року в Психіатричній університетській клініці св. Анни. «Хронологічно вірші збірки «Затьмарено» мали б бути розташовані між поезіями збірок «Волокнисті сонця» та «Світлопримус» – проте як поетичний цикл зі спадщини, який був відкритий тільки через майже два десятиліття після смерті Целана в його робочому бюро у Вищій Нормальній школі, вони з’явилися у світ як остання збірка віршів поета, – розповів Петро Рихло. – Ці фрагментарні вірші досягають нас як «пізня пляшкова пошта», яку прибило до «берега серця», як на це поет сподівався у своїй Бременській промові».

Книга Ізраеля Халфена «Пауль Целан. Біографія юності поета» вийшла у жовтні. Це перше українське видання (німецькою праця побачила світ 1979 року у видавництві «Insel Verlag»). Її автор, ізраїльський лікар родом із Буковини, Ізраель Халфен працював над нею від 1971 року. Це, власне, перша біографія Пауля Целана, яка охоплює близько 25 років життя поета і є, за словами Петра Рихла, «надійним джерелом біографічних свідчень про поета, зразком наукової сумлінності та історичної достовірності».

З нагоди завершення повного видання творів Пауля Целана «Видавництво 21» робить читачам подарунок: з 5 по 20 листопада на сайті видавництва книгу «Затьмарено та вірші з тематичного кола «Затьмарено» можна буде придбати за передпродажною ціною, а кожен із дев’яти томів – зі знижкою 30%.

Світ Целана у вінілі

14 листопада на 16:00 запрошуємо у Муніципальну бібліотеку ім. А. Добрянського (вул. Українська, 22) на камерний ретро-захід «Пісні потойбіч людей. Целан і музика». Петро Рихло розповість про роль музики у світі Пауля Целана. Під час заходу можна буде не лише довідатися про те, якій музиці в які періоди свого життя і з яких причин надавав перевагу поет, як музика позначилася на його поезії, а й зануритися у його музичний світ: усі згадані мелодії прозвучать у записах на вінілових платівках із колекції Анатолія Добрянського. Захід відбудеться з дотриманням карантинних правил, тому просимо охочих його відвідати зважити на те, що дозволена кількість присутніх до 12 осіб.

Запрошуємо всіх шанувальників творчості Пауля Целана, поезії, музики провести «Місяць Пауля Целана» разом з «Видавництвом 21». 

Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001499791735

 Пресанонс

(5.11.2020)

«Видавництвом 21» завершує повне видання поезій Пауля Целана

10 листопада у «Видавництві 21» побачить світ книга поезій Пауля Целана «Затьмарено та вірші з тематичного кола «Затьмарено», яка завершує повне десятитомне видання творів Пауля Целана у перекладах Петра Рихла. До десятого тому, як і до попередніх дев’яти, Петро Рихло підготував також післямову, ґлосарій, коментарі. Упорядкування Бертрана Бадью і Жан-Клода Рамбаха. В оформленні книги використано акварель Гельґи фон Льовеніх «Затьмарено» до однойменної збірки поезій Пауля Целана. Видання здійснене за фінансової підтримки Представництва Австрійської служби академічного обміну, м. Львів.

Десятитомне двомовне (німецькою та українською) видання творів Пауля Целана виходить у «Видавництві 21» в серії «Меридіан серця» з 2013 року. За цей час побачили світ такі книги: «Мак і пам’ять», «Від порога до порога», «Мовні ґрати», «Нічийна троянда», «Злам подиху», «Волокнисті сонця», «Світлопримус», «Арія снігу», «Притулок часу». У том «Затьмарено та вірші з тематичного кола «Затьмарено» увійшли поезії, які Паулем Целаном були написані між лютим і травнем 1966 року в Психіатричній університетській клініці св. Анни. «Хронологічно вірші збірки «Затьмарено» мали б бути розташовані між поезіями збірок «Волокнисті сонця» та «Світлопримус» – проте як поетичний цикл зі спадщини, який був відкритий тільки через майже два десятиліття після смерті Целана в його робочому бюро у Вищій Нормальній школі, вони з’явилися у світ як остання збірка віршів поета, – розповів Петро Рихло. – Ці фрагментарні вірші досягають нас як «пізня пляшкова пошта», яку прибило до «берега серця», як на це поет сподівався у своїй Бременській промові».

Більше про 10 том повного видання творів Пауля Целана, а також про книгу Ізраеля Халфена «Пауль Целан. Біографіяюності поета» можна буде довідатися під час онланй-презентації цих видань, що відбудеться 12 листопада на facebook-сторінці «Видавництва 21». Початок о 15:00. Інформаційні партнери: Суспільне Буковина.

Також з нагоди завершення повного видання творів Пауля Целана «Видавництво 21» робить читачам подарунок: з 5 по 20 листопада на сайті видавництва книгу «Затьмарено та вірші з тематичного кола «Затьмарено» можна буде придбати за передпродажною ціною, а кожен із дев’яти томів – зі знижкою 30%: http://www.books-xxi.com.ua/catalog/meridian-sertsya/brand-tselanpaul

Ці та інші заходи будуть реалізовані у рамках «Місяця Пауля Целана», оголошеного «Видавництвом 21»: http://www.books-xxi.com.ua/news/misyats-paulya-tselana-z-vidavnitstvom-21

 Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

1