У Чернівцях затвердили проект пам’ятника жертвам Голодомору

У Чернівцях затвердили проект пам’ятника жертвам Голодомору

08.07.2016, 23:48

За задумом меморіал складається з двох майданчиківАрхітектурно-містобудівна рада затвердила проет пам'ятника жертвам Голодомору  і політичних репресій на розі вулиць Руської та Т. Шевченка. Його представив автор – скульптор Іван Салевич

За задумом меморіал складається з двох майданчиків, на них розташовано 3 чорних гранітних куби. На їхніх гранях передбачено написати роки, у які українців спіткала трагедія голодомору, а також слова «голодомор, геноцид, репресії».  

Оточувати куби мають 14 6-метрових вертикальних чавунних стовпів, на вершинах яких Іван Салевич розмістив стебла пшениці з достиглим колосом. 

– Символ дає багатошарову асоціацію – це одночасно і пшеничне поле, і цвинтар, і ті мільйони людей, які загинули, осипалися, як колоски, і недосяжність хліба для селян, – пояснює цей задум скульптор. – Планується, що колоски виготовлять як бронзове литво з позолотою.  

Під час обговорення голова обласного товариства політв’язнів та репресованих Галина Бойкозапропонувала поставити замість одного зі стовпів хрест.

– Адже ми усі християни, а не мусульмани, щоб кланятися до каменя, – заявила жінка. 

Однак архітектори цю пропозицію не підтримали.  

– Конкурс на найкращий проект пам’ятника жертвам голодомору і політичних репресій відбувся ще 2005 року. Тоді моя ідея отримала першу премію, проте проект не втілювали у життя через брак коштів, – пояснив Іван Салевич. – І лише цього року управління культури Чернівецької ОДА відновило діалог щодо будівництва пам’ятника, проте замовник попрохав, аби проект був утричі дешевший, ніж раніше планувалося за кошторисом.

Нині орієнтовна вартість пам’ятника – 850 тисяч гривень. 

Джерело: http://promin.cv.ua/2016/07/08/u-chernivtsiakh-zatverdyly-proekt-pamiatnyka-zhertvam-holodomoru.html

1