У Чернівцях з будинку, де Леся Українка гостювала в Ольги Кобилянської, зникла пам'ятна дошка

У Чернівцях з будинку, де Леся Українка гостювала в Ольги Кобилянської, зникла пам'ятна дошка

13.01.2020, 21:10

На колишній вулиці Хотинських комсомольців (нині Костянтина Томащука), а карт Чернівців з новими назвами вулиць й досі немає, на будинку № 8 була встановлена меморіальна дошка: «В 1903 році у цьому будинку гостювала Леся Українка в Ольги Кобилянської». Та її нараз – не стало. Та це депутатів міської ради не стурбувало.

Про це повідомив журналіст, перший редактор газети "Чернівці" Юхим Гусар. Вандалами «славні» Чернівці, - каже журналіст. - УКРАЛИ ТОВАРИШКУ ОЛЬГУ І ПАНІ ЛЕСЮ (невже це рука Кремля?).

Перейнявся проблемою відтворення меморіальної дошки заслужений художник України Манолій Тирон, який кілька років тому на приміщенні літературного музею письменниці, на місці вкраденого скульптурного зображення Ольги Кобилянської, створив новий образ літераторки за що й був удостоєний премії імені Ольги Кобилянської. Митець хоче зберегти пам’ятку історії та культури, та не може знайти підтримки у можновладців, всі посилаються на відсутність коштів.

Про життя в цьому будинку на вулиці Штернгассе, 6 є таке свідчення: на початку 1903 року родина Кобилянських знову лагодиться переїжджати на нову адресу. Помешкання буде надто скромне і не придатне для повноцінного проживання. Як писала Ольга 10 лютого 1904 року в листі до Христі Алчевської: "...маю малесенький покоїк з одним дрібним віконцем і не бачу нікого і нічого".

1