У Чернівцях врятували життя чоловіку з інфарктом у стані клінічної смерті

У Чернівцях врятували життя чоловіку з інфарктом у стані клінічної смерті

01.09.2023, 20:02
Нетиповий випадок трапився в обласному кардіологічному центрі. Вчора наприкінці робочого дня сюди із Новоселиці "швидка" привезла чоловіка 66-ти років у стані клінічної смерті та без свідомості.
 
 
Коли чоловікові вдома стало зле, його терміново доправили до Новоселької лікарні, де у нього констатували початкову клінічну смерть. Із підозрою на гострий інфаркт міокарда бригада ектреної медичної допомоги не гаючись повезла хворого до Чернівців у кардіоцентр.
 
- Пацієнт поступив до нас у стані повної клінічної смерті та без свідомості, - коментує випадок завідувач відділення інтенсивної терапії кардіоцентру Дмитро Онофрейчук. – Щоб відновити йому роботу серця провели 15 дефибриляцій і, на щастя, серце запрацювало, хоча свідомість до хворого тоді ще не повернулася.
 
- Утім, зволікати не мали права, і у безсвідомому стані провели пацієнту коронарографію, яка показала перекриття тромбом судини передньої стінки серця, - каже завідувач відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії кардіоцентру Віталій Ольховик. – Ургентно забрали із судини цей тромб та поставили в неї стент.
 
Як зізнається Віталій Васильович, у його практиці це другий після 2011 року випадок, коли, задля порятунку життя хворого, йому невідкладно проводили стентування у безсвідомому стані.
 
Відтак завдяки спільним професійним діям фахівців обласного кардіоцентру було врятовано пацієнта, рідні якого, з їхніх слів, вже налаштувалися на найгірше. Наразі чоловік ще перебуває у реанімації, проте у повній свідомості та у гарному настрої, адже, без перебільшення, він вчора ніби вдруге народився.
1