У Чернівцях вперше представлять унікальні відеокадри з Георгієм Гонгадзе

У Чернівцях вперше представлять унікальні відеокадри з Георгієм Гонгадзе

28.09.2018, 17:03
Зустріч з оператором історичного Буковинського Віча 1990 року допомогла віднайти унікальні відеокадри з Георгієм Гонгадзе у Чернівцях. 2 жовтня це можна вперше побачити в Чернівцях
 
 До 100-річчя Буковинського віча відбулася цікава зустріч з автором єдиної відеохроніки про події Віче 1990 року та першого фестивалю «Червона Рута» 1989 року Богданом Леко. На зустрічі, яка пройшла 11 вересня цього року, учасник подій та оператор  Богдан Аркадійович Леко розповів, що, на жаль, у нього зберігся лише 4, 5-хвилинний відеоролик Віче 1990 року в Чернівцях. Його учасники, протестуючи проти совєцької імперії, були одними з перших краян, які заявили на Буковині про бажання бачити Україну Незалежною Державою.  
 
 Ця зворушлива зустріч несподівано отримала щасливе продовження. Після публікації у місцевих ЗМІ головна редакторка телеканалу «Чернівці» Лариса Сереєва повідомила, що, виявляється,  у неї збереглася значна частина оцифрованих авторських зйомок оператора Богдана Леко про події Буковинського Віче 1990 року.
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відеоматеріал про Буковинське віче 1990 року знищили на чернівецькому державному телебаченні на догоду комуністичним ідеологам, - джерело
 
Більше того, на відеоролику, який було розміщено у Фейсбуці, користувачі впізнали Георгія Гонгадзе, який брав участь у проведенні першого фестивалю «Червона рута» у Чернівцях. На подію активно відгукнулась журналістка Леся Федоренко, а також учасники тих подій – члени Товариства «Лева» зі Львова, які тоді приїздили до Чернівців та на відеокадрах стояли поруч Георгія Гонгадзе.
 
 Отож, вочевидь, є потреба провести нові зустрічі з непересічним чернівчанином, автором унікальних історичних кадрів, та переглянути віднайдений сюжет у повному обсязі.  Найближча така зустріч з автором унікальних відеокадрів - подій Буковинського Віча 1990 року та фестивалю "Червона Рута» 1989 року - відбудеться  2 жовтня 2018 року в Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка за адресою м. Чернівці, вул. Кобилянської, 47. Сподіваємось, що у ній візьмуть участь учасники тих подій та небайдужі чернівчани.
1