У Чернівцях водоканал вже шість років маркує свої люки

У Чернівцях водоканал вже шість років маркує свої люки

31.01.2018, 16:01

Для того, щоб зберегти власне майно, КП «Чернівціводоканал» 6 років поспіль встановлює люки з надписами на кришках «Чернівці. Власність громади міста»

Стереотипно усі люки називають «каналізаційними», але це не означає, що усі вони належать до відомства КП «Чернівціводоканал». Люками накривають колодязі, де розташовані будь-які підземні комунікації. Каналізаційними та водопровідними колодязями опікується КП «Чернівціводоканал», мережами тепломережі – МКП «Чернівцітеплокомуненерго», дротами міського телефонного зв’язку, який проходить під землею – ПРаТ «Укртелеком», зливовими мережами – КП МіськШЕП.

У 2017 році КП «Чернівціводоканал» оновило 240каналізаційних та водопровідних колодязя. Зокрема, встановили 80 люків, замінили 89 кришок для люків та використали 71 плиту для того, щоб накрити шахту.

Сьогодні підприємство закуповує та встановлює  люки, які мають коефіцієнт пружності7% (на відміну від звичайних чавунних з коефіцієнтом пружності1%). Їх виготовляють з чавуну з домішками графіту, встановлюють на дорогах та перехрестях – там, де  особливо часто їздить транспорт. На кожному є напис: «Чернівці. Власність громади міста»

За люками, які КП «Чернівціводоканал» використовує для каналізаційних та водопровідних колодязів, можна вивчати історію міста. Підприємство було засновано у 1895 році, а тому сьогодні можна знайти 26 різновидів круглих люків та 9 – квадратних. У різні часи на них були зображені різні написи та символіка, зокрема, є люки з надписами німецькою, румунською, російською, українською мовами.

Фото: ВАСИЛЯ БАБУХА

1