У Чернівцях влада вдає, нібито протидіє незрозумілим діям орендаря 'Української книги' (+коментар Ірини Карімової, що мали би зробити Гавриш і Китайгородська)

У Чернівцях влада вдає, нібито протидіє незрозумілим діям орендаря "Української книги" (+коментар Ірини Карімової, що мали би зробити Гавриш і Китайгородська)

15.09.2019, 18:07

Директор департаменту розвитку Чернівецької міської ради Віталій Гавриш звернеться до юридичного управління міської ради для підготовки позову про відновлення переданого в оренду майна до попереднього стану.

Про це Віталій Гавриш повідомив у фейсбуці. 

"Українська книга - to be continued... Уже не вперше незрозумілі дії орендаря призводять до чергового скандалу. Допоки державні та виконавчі органи міської ради будуть встановлювати законність дій орендаря, ми не зволікатимемо", - написав Віталій Гавриш.

Нагадаємо, що посеред ночі із приміщення колишньої книгарні "Українська книга" на Центральній площі вивозять австрійську цеглу.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Влади у Чернівцях немає, а слова мера - мильні бульбашки": з колишньої "Української книги" продовжують вантажівками вивозити австрійську цеглу

Чергове загострення скандалу навколо Української книги прокоментувала також Ірина Карімова.

- От шо робити, коли завершуються цензурні слова для вираження емоцій? Очікувала реакції Департаменту розвитку на черговий скандал з Українською книгою. Від допису на ситуацію очільника департаменту Віталія Гавриша почуваюся, як каже молодь, "трохи заскоченою".

- Нагадую, що договір з орендарем комунального приміщення від імені виконавчого комітету укладає керівник департаменту розаитку і саме цей департамент зобов'язаний слідкувати за його дотриманням. Орендар Української книги договір ПОРУШИВ. Міський голова звернув на це увагу пана Гавриша на наступний день після першого скандалу, як тільки ремонтні роботи в українській книзі почалися. Міський голова дав доручення розпочати процедуру розірвання угоди та притягнення недобросовісного орендаря до відповідальності. На допомогу пану Гавриша було створено робочу групу із залученням тих обласних служб, у повноваженнях яких припиняти такі роботи на об'єктах,що є пам'ятками національного значення. Першу скрипку у цій групі мав би грати пан Гавриш, ініціювати проведення тих досліджень та дій, які мали б захистити позицію міської ради в суді проти недобросовісного орендаря.

- Які дії мав би вжити пан Гавриш і чого від нього очікував міський голова? Пан Гавриш мав одразу, як орендар почав роботи, попередити його про дострокове розірвання договору оренди та підготувати і оприлюднити проект рішення виконавчого комітету про припинення оренди вказаного приміщення . Підстава - ремонтні роботи розпочаті без попередження і дозволу орендодавця, охоронний договір не укладено, приміщенню завдано шкоди. Одночасно подати позов на відшкодування збитків. І всі ці дії -виключно компетенція пана Гавриша. Інша справа - подала секретар виконкому цей проект рішення до порядку денного міського голови чи ні, включив би мімький голова його в порядок денний чи ні, проголосував виконком за це рішення чи ні. Тобто кожна посадова особа у цій ситуації має свій рівень відповідальності. Окреме вітання Вірі Китайгородській, у повноваженнях якої було притягнуто орендодавця до відповідальності за порушення законодавства про охорону культурної спадщини та ініціювати звернення до ДАБІ у Чернівецькій області про винесення припису на зупинку робіт .

- І не маю сумніву у тому,що позиція міського голови Олексія Каспрука залишиться незмінною -договір оренди з недобробросовісним орендарем має бути розірвано, збитки ,завдані комунальному майну орендарем відшкодовані, директор департаменту розвитку, який не вжив оперативних заходів для збереження комунального майна, притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

- Окремо про виконком-зважаючи на висловлену позицію пана Продана, є майже стовідсоткова вірогідність, що виконком за припинення оренди не проголосує. Отут , панове, активні захисники у ФБ готові судитися з виконкомом, витрачати свої кошти, час , як це робить за кінотеатр Україна активіст Артем Жук? Чи слабо?

- Останнє - міський голова не Супермен, як би нам усім того не хотілося, він може і повинен діяти лише в рамках закону і це правильно. Головне, щоб позиція міського голови співпадала з позицією і баченням громади , яка його обрала. Міський голова за збереження Української книги, створення в цьому приміщенні крамниці-музею книги про Чернівці, літературного диспут-клубу. А ви,чернівчани, проти чи за? Скільки з вас прийде на засідання виконкому підтримати позицію міського голови, коли розглядатиметься питання про припинення оренди?

1