У Чернівцях відзначили річницю першого виконання 'Червоної рути'

У Чернівцях відзначили річницю першого виконання "Червоної рути"

14.09.2016, 00:33

Рівно сорок шість років тому, 13 вересня 1970 року, у передачі "Камертон доброго настрою", яку у прямому ефірі транслювали з Чернівців на всю Україну, вперше прозвучала легендарна пісня "Червона рута".

Разом із тодішньою викладачкою музичної школи Тетяною Кузнєцова її заспівав автор – Володимир Івасюк. На Театральній площі Чернівців, де вперше зазвучала пісня-бренд, з цієї нагоди сьогодні провели флешмоб з її масового виконання, а також Свято української пісні.

- Свято проводимо вже восьмий рік поспіль. З директором меморіального музею Володимира Івасюка у Чернівцях Мирославом Лазаруком звернулися до Міністерства культури України та Президента з пропозицією щороку саме 13 вересня проводити Свято української пісні у масштабах усієї країни, - каже голова обласного товариства "Просвіта" Остап Савчук.

Певним чином їхня ініціатива вже починає реалізовуватися. Як повідомила методист обласного Інституту післядипломної освіти Ольга Осовська, за попередньою домовленістю одночасно із чернівчанами "Червону руту" мали сьогодні заспівати учні та студенти Полтави, Дніпра та Луганська.

А розпочали свято студенти Буковинського державного медичного університету, де на час написання "Червоної рути" навчався також її автор.

Біля меморіальної дошки В. Івасюкові на стіні його alma mater вони акапельно заспівали відому на весь світ пісню у джазовій обробці Олени Чмут. Слідом за ними вже із музичним супроводом "Червону руту" виконали кілька сотень учасників флешмобу.

Естафету Івасюкових творів продовжили українські народні та естрадні пісні, якими кілька годин поспіль тішили глядачів дорослі та юні учасники Свята української пісні.

Анна ГАРГАЛЯ, Чернівці, Фото автора

Джерело: День
1